Зображення користувача Михайло Харачко.
Михайло Харачко
  • Відвідувань: 188
  • Переглядів: 213

Алхімія і вічне життя

Категорія:

Чому древні алхіміки так прагнули утаємничити знання, зберегти їх тільки для посвячених, щоб ніхто сторонній не зміг наблизитися до них і тим більше їх зрозуміти? Чому алхімію, як і всі древні езотеричні знання, називають двосічною зброєю?

151102religiya.jpg

Відкриваємо нові світи!
Відкриваємо нові світи!

Витоки

Легендарним засновником алхімії вважається Гермес Трисмегіст (тричі могутній), він же Тот. В легендах збереглася наступна інформація про нього: Тот був сином Бога Гора. Гор («горішній», Агура Мазда – Вишній Майстер) – це Творець Всесвіту, Брахма. Символом Творця Всесвітом є Сокіл, тому Гора зображали з головою Сокола. Отже, Тот пройшов шлях перетворення і став  боголюдиною – Сином Божим.

Тот був атлантом, а після загибелі Атлантиди (Альт-ланду – «старої землі») він або втілився (після смерті) під іменем Гермеса, або Гермес був сином Тота. Враховуючи, що Тот був безсмертним, значно вірогідніше, що в новому, післяпотопному світі Тот виступав під іменем Гермес. Згодом це ім’я стало іменем езотеричної школи, тобто слово Гермес уже позначало не людину, а функцію.

Значення терміну

Зміст терміну алхімія походить від ал-ель - дух, хем - перетворення, тобто дослівно означає духовне перетворення.

Мета алхмії

Перше і основне, що лежить на поверхні, коли йдеться про алхімію, - це пошук способу отримати золото з менш благородних металів, щоб збагатитися і в кінцевому підсумку здобути владу.

Інша мета цієї науки - досягнення вічного життя. Про алхіміків, людей, які присвятили своє життя алхімічним заняттям, ходило безліч дивних чуток. Серед іншого говорили, нібито вони знайшли формулу безсмертя - звичайно фізичного, оскільки в наш час це єдина форма буття, яка цікавить людей: усі хочуть дізнатися, як залишитися вічно молодими.

І третя мета алхімії, про яку мовчать філософські трактати - досягнення щастя.

Однак пошуки золота, молодості і щастя мають дещо спільне. Алхіміки шукали одного і того ж: щастя, вічної молодості або казкового багатства (звичайно, якщо обійти метафізичний бік їх вчення). І хоча ці уявлення широко поширені в сучасній літературі, справжня мета алхімії, як ми побачимо, зовсім інша.

Головною її метою є Людина. Праці алхіміків присвячені трансмутації людини, її внутрішньому перетворенню, досягненню вищих станів і всіх способів розвитку, які можливі при застосуванні цієї науки до людини.

Хімії необхідні хімічні речовини, лабораторії і фізичний посередник - людина. Алхімія ж крім цього потребує філософських і моральних засад, її досліди здійснюються не завжди за допомогою фізичного тіла, але завжди за допомогою душі та духу.

Тому попри схожість назв прямий зв'язок між цими науками відсутній. Крім того, необхідно пам'ятати, що в стародавні часи зазвичай чітко розрізняли фізичні, хімічні і алхімічні явища і не ставили між ними знака рівності.

Алхімічні перетворення пов'язані з принципом Еволюції: все існуюче в природі, у Всесвіті рухається, розвивається, прагне до чогось, має мету і призначення - і каміння, і рослини, і тварини, і люди.

Метою алхімічних експериментів був пошук того, що може покращити, прискорити розвиток, допомогти еволюції. Адже те, що коли-небудь стане золотом, може бути золотом вже сьогодні, бо це і є його справжня суть.

А те, що в людині коли-небудь стане безсмертним, може бути безсмертним вже сьогодні, оскільки це справжня суть людини. Те, що коли-небудь стане досконалим, може бути досконалим вже зараз. І якщо є спосіб зробити це за хвилини, то навіщо витрачати на це години.

Таким чином, алхімік, якщо він добре застосовує свою науку і філософію, перетворюється в справжнього благодійника для природи, якій він допомагає швидше розвиватися.

Ось сенс перетворень, ось те, що в багатьох випадках іменується золотом. Золото - це символ досконалості, найвищої точки розвитку, як і Сонце. Все повинно повертатися до свого першоджерела, до свого призначення. Все повинно стати досконалим, все повинно прийти до своєї вищої точки.

Таємнича наука

Чому ж тоді алхіміки так прагнуть утаємничити свої знання, зберегти їх у колі присвячених? Чому Книга алхімії нам недоступна? Чому алхімію, як і всі древні езотеричні знання, називають двосічною зброєю?

Тому що ця зброя небезпечна для тих, хто не вміє володіти самим собою, своїми пристрастями, земними потребами. Вона небезпечна для тих, хто ведений егоїзмом, хто використовує ці знання тільки для власної вигоди, але не заради природи та інших людей. Саме тому алхімічні знання так ретельно охороняються і стали таємними, закритими, так що потрібно багато часу, щоб зуміти дійти до їх суті. Стільки часу, що, як казав Платон, коли вже до старості ми почнемо розуміти щось, ми станемо таким спокійними, переживемо стільки всього, що, можливо, у нас з'явиться природній внутрішній намір працювати і створювати, але вже за відсутності поспіху і прагнення влади за будь-яку ціну.

Основні закони і принципи алхімії

1.Єдність Матерії.

У проявленому світі матерія може приймати тисячі різних форм, величезна розмаїтість і багатство яких вражає уяву. Але Матерія - це загальна, спільна основа для всього космосу. Розіміючи це, ми можемо прийти до іншого закону, про який говорить алхімія: все, що є в макрокосмосі, є і в Мікрокосмосі, все, що є в великому, є і в малому, все, що є на небі, є і в людині, і навпаки. І ми можемо зрозуміти космічні явища, проводячи аналогії з процесами, що відбуваються в нас самих. Є подібність, відповідність, бо все виходить з першоелементів, яка є основою і для великого, і для малого, і для того, що нагорі, і для того, що внизу.

Алхімічна робота заснована на цьому принципі, алхімічні перетворення відбуваються у злагоді з природою і ведуть прямим шляхом аналогій. Шлях від свинцю до золота, про який ми стільки чули, - це пряма лінія; призначення свинцю - стати золотом, призначення людей - стати богами. Ось ті перетворення, до яких ми прагнемо.
Рух до досконалості - либідь з 2-ма зміями, де либідь - символ людини, змії - символ символ воскресіння і смерті, глибокої мудрості
Рух до досконалості - либідь з 2-ма зміями, де либідь - символ людини, змії - символ символ воскресіння і смерті, глибокої мудрості

Алхімічним символом набуття божественних ознак є либідь, який рухається вгору разом з двома зміями. Либідь означає людину, яка рухається до досконалості, дві змії - символ еволюційної циклічності шляхом взаємодії протилежностей (тези та інтитези). Цей принцип співзвучний з філософією динамізму Ісуса Хреста

2. Сірка, Ртуть та Сіль.

Першоматерія складається з трьох елементів, які в алхімічній термінології мають назви Сірка, Ртуть та Сіль. Ці, з першого погляду, хімічні елементи мають зовсім інший сенс - їх імена взяті як символічні назви для особливих елементів природи.

Сірка, Ртуть та Сіль комбінуються в різних пропорціях, від яких і залежить ступінь досконалості тіл природи. Що більше Сірки, то вище ступінь досконалості, оскільки Сірка найближче до Сонця, до золота. Навпаки, що більше Солі, то менше ступінь досконалості, то більше важкого, тілесного, земного.

Яке ж завдання алхіміка?

Змінювати ці співвідношення, щоб перетворити все в золото. Обережно! Це не означає, що ми повинні перетворитися в божевільних шукачів золота! Коли ми стверджуємо, що все має перетворитися в золото, це означає, що всі тіла повинні досягти такого співвідношення Сірки, Ртуті та Солі, яке для кожного з них є найвищим і досконалим.

Ці три елементи є і в людині. У ній є Золото, Первинне Золото - її Вище Я: Архетип людини, та людина, про яку ми мріємо і яка перевершує всі уявлення, народжені розумом.

В людині є Сірка. Це Дух, те найвище, що ми можемо уявити в людині, сукупність її потенціалів і достоїнств. Це вища здатність людини розуміти не тільки логікою, розумом, а й інтуїтивно. Найбільш повне вираження її волі.

Є в людині і Ртуть. Ми називаємо Ртуттю Душу, те, що оживляє людину, тобто всю сукупність наших програм, які забезпечують життєдіяльність фізичного тіла.

А що таке Сіль в людині? Це її тіло.

Хто ж така досконала людина? Це той, хто віддає перевагу Сірці, той, хто мало-помалу досягає сталості цих трьох елементів, при якій вищий переважає над нижчим. 

Але алхімічні процеси можна передати не тільки за допомогою цього потрійного поділу. У древніх релігійних і філософських школах стверджувалося існування семи «тіл», або планів, людини. Є подібне вчення і в алхімії.

4 нижчі і 3 вищі принципи

Алхімічна наука говорить про 4 нижчі і 3 вищі принципи. 4 нижчих представлені Сіркою, Ртуттю і Сіллю. Сірка відповідає Вогню. Ртуть, яка може перебувати в двох станах, відповідає Повітрю, коли вона рідка, і Воді, коли вона тверда. Сіль відповідає Землі. Тут ми зустрічаємося із знаменитими чотирма стихіями алхіміків: Вогнем, Повітрям, Водою і Землею, - які не є ні вогнем, який ми знаємо, ні повітрям, яким ми дихаємо, ні водою, яку ми п'ємо, ні навіть землею, про яку ми уявляємо, коли вимовляємо це слово.

За алхімією, єдина стихія, яку ми знаємо, - це Земля, оскільки наша свідомість заглиблена в неї. Ми знаємо воду Землі, повітря Землі, вогонь Землі, але не знаємо справжніх Води, Повітря й Вогню.

Щоб зрозуміти, як стихії проявляються в людині, треба уявити Землю як тіло, Воду як життєву силу, як те, що робить нас живими, Повітря як душу або сукупність емоцій, відчуттів, які дають нам можливість висловлювати свої почуття, і Вогонь як здатність мислити, міркувати, розуміти, мати зв'язок з ідеями. Це чотири стихії в людині.

Якщо прийняти вплив семи основних планет на людину, тоді до чотирьох згаданих принципів приєднуються ще три: розум, спрямований не на себе, але на все суще, Вищий Розум; Інтуїція, тобто пряме уловлювання і миттєве розуміння; і Чиста воля, яка творить дію сама по собі, без бажання винагороди.

Велике Діяння

Ми багато разів чули про Велике Діяння, яке здійснюється над Первинною матерією, - про її трансмутації, про перетворення її в Філософський камінь.

Велике Діяння - це метафізична практика.

Якщо говорити про практичну сторону Великого Діяння, то воно може охоплювати абсолютно все. Починати треба з виділення, відділення Першоматерії. Як стверджують алхіміки, є можливість розпізнати, виділити і зібрати її в нашому світі, хоча ніхто з них не говорить, як це зробити.

У цій Першоматерії, як і у всякій матерії, присутні в певній пропорції Сірка, Ртуть та Сіль.

Перший етап Великого Діяння полягає у відокремленні Сірки.

Другий - у відділенні Ртуті. Сірка і Ртуть хреста - це насправді те, з чим треба працювати. Сіль з'єднує елемент, існування якого має сенс, поки існує хрест. Так само як існування тіла має сенс, поки наш дух і наші психофізичні елементи об'єднані, - тоді досконале тіло служить засобом вираження їх єдності.

Третя фаза Великого Діяння найтонша - це нове об'єднання, злиття Сірки і Ртуті, створенням того, що алхіміки символічно називають гермафродитом, того, в кого вже відсутні відмінності. Цей Гермафродит спочатку мертвий, позбавлений життя.

Алхіміки символічно описують, як Душа цього Гермафродита піднімається на Вищі Небеса і просить Творця дарувати цьому тілу нове, відмінне від попереднього, життя, тому що поєднання Сірки і Ртуті - це наслідок того, що вони були розділені, відокремлені, усвідомлені і знову об'єднані.

Бог сходить з Душею, дає їй увійти в тіло Гермафродита, і це тіло народжується вдруге. Простими словами це означає: народження свідомості, людина пробуджується. Ось що мали на увазі стародавні, коли називали своїх посвячених Двічі народженими.

Філософський камінь

Кінцевою метою Великого Діяння алхіміки називали Філософський камінь. Це дуже глибокий символ, під яким можна розуміти і універсальну панацею, що перетворює людей в богів, а сонця в величезні вічні зорі, і трансформацію простого свинцю в золото.

Філософія

І тепер ми запитуємо себе, наскільки правдиві ці легенди про отримання золота, про роботу з Філософським каменем, про еліксир безсмертя, про вічне щастя? Невже це все неправда? Хіба могли сотні людей, які довели свій розум і здібності, присвятити ціле життя якимось вигадками? Вся річ у тім, що істина ховається за символами, що не дають відразу осягнути її глибокий сенс.

Що пропонує філософія алхімії, про яку так складно говорити? Вона відкриває дві грані: теорію, тобто все, що пов'язане з духом, з пізнанням, і практику.

Стосовно пізнання алхімічна філософія стверджує, що потрібно звертати увагу не на зовнішній вигляд чого-небудь, а шукати глибоке коріння і причини всього. Важлива не форма предметів, а дух, який живе в них. Філософія вчить нас завжди йти глибше в пізнанні природи, вчитися жити разом з нею, тому що природа має ті ж причини буття, що й людина, таку ж сутність живого.

З практичного боку алхімія вчить людину повертати собі сили, які вона втратила одного разу, в певний момент еволюції, про які згадують всі філософські та релігійні вчення. Річ в тому, що людина не приходить на землю - вона «падає» на неї; вона не народжується на землі, а спускається на неї.

І алхімія повертає людині здатність піднятися, знову рости, прискорити свою еволюцію. Алхімія дає людині шанс знову знайти втрачене колись вічне життя. Зверніть увагу на це твердження: людина не стає безсмертною - людина з самого початку безсмертна!

Помилково думати, що це лише безсмертя фізичного тіла. Багато філософів і мудреці вже пояснили нам, що безсмертя - це стан свідомості, а не лише властивість тіла. Перепона людини в тому, що вона не усвідомлює безсмертя свого духу, що вона спіймана в пастку свого тіла, обмежена тільки життям тіла і тільки для нього шукає безсмертя.

Хіба може бути нещасливою людина, яка переконалася, що може рости, удосконалювати себе, перетворювати глину своєї особистості в золото духу, а несвідомість і невігластво - в розуміння своєї суті? Хіба може бути нещасливою людина, яка знайшла саму себе? І невже ми можемо назвати щастям те, що видобувається фізичними, матеріальними, земними засобами? Чи дають щастя самі по собі кошти, великий будинок, слава? Може, варто до терміну щастя додати щось більше, ніж просто володіння? Хіба не щасливий, нарешті, той, хто пізнав самого себе? Після цього людина здобуде і багатство, і славу.

І тому алхіміки праві: є золото, є безсмертя, є щастя. Все це можна досягти, це можна добути в башті з лабораторією через багато років занять і зусиль - іноді таким простим і природним способом, що ми ним спочатку нехтуємо.

Кожна людина - це вежа. В душі кожного з нас є своя внутрішня лабораторія, в кожному живе алхімік. Чому ж ми мріємо про щось незвичайне, коли багатство вже в наших руках? Я не кажу, що алхіміків не було, але я стверджую, що і ми володіємо частинкою Знання, в даному випадку - алхімічного знання.

У кожному з нас є той, хто чинить Велике Діяння, у кожного з нас є інструменти, матеріал, сили, життя, щоб отримати золото досконалості. Кожна людина може зі свинцю своїх недоліків зробити золото своїх достоїнств. Але спочатку треба захотіти цього, як алхіміки хотіли отримати золото.

Крім бажання, треба ще працювати заради цього; часто алхіміки присвячували все своє життя досягненню цих цілей. Треба створити свою внутрішню лабораторію. Перетворення відбудеться, і через золото чеснот прийде усвідомлення свого вічного життя. І досягнувши кульмінації цього процесу, ми станемо людьми, які знають, хто вони і чого хочуть, знають, звідки вони прийшли і куди йдуть. Прийде знання, що ми були богами і маємо повернутись до свого природнього стану.

Наші інтереси: 

Рухаємось до досконалості. Кожен арій - алхімік, який чинить Велике Діяння. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Дуже багато зашифрованої інформації можна знайти в алхімічних символах. Хочу націлити увагу на символ філософського каменю у вигляді сфери з хрестом згори, та Великого Діяння - трикутник гострим кінцем донизу з хрестом
Вражає, що на багатьох іконах Хрестос тримає в руці саме.. Філософський камінь.

А його серце малюють як символ Великого Діяння

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття! Виявляється, що процес переходу від людини до боголюдини називається Великим Діянням. Все інше - це мале діяння.

Дуже порадувало встановлення відповідності:
золото - бог,
сірка - дух,
ртуть - душа,
земля - плоть.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Символ цікавий. Закручена спіраль до низу зміями і вектор напрямку вищої енергії лебідь. В нижній точці змій і відбувається перехід непроявленного у проявлення, якщо так можна сказати. Символ був би повним ,на мій погляд , якщо змії будуть додані до існуючих нижче в дзеркальному відображені. Не дарма Філатович колись бачив хмари як вирії у небі ,як каплі. Спіральний рух і вакуум (всмоктування) є одним і для макро і мікро процесів.
Що до форми. Первинна енергія – причина. Вторинна форма – ефект. Енергія створює форму по які бажає рухатись. Тому форма це дзеркало потоку енергії. Виходить ,що проявлене з'являється з точки , з нічого.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що цей символ є жезлом Гермеса.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

Дуже багато зашифрованої інформації можна знайти в алхімічних символах. Хочу націлити увагу на символ філософського каменю у вигляді сфери з хрестом згори, та Великого Діяння - трикутник гострим кінцем донизу з хрестом
Вражає, що на багатьох іконах Хрестос тримає в руці саме.. Філософський камінь.

А його серце малюють як символ Великого Діяння

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Для більш глибшого розуміння сварги ,хреста та інших символів пропоную підхід до того навколо чого все обертається на рівні людини як невід’ємної частки всесвіту .
Фізичний світ це безумовно вібрації, за Шаубергером, назвемо С1. Вібрація не може відбуватися без енергії – С2. Що таке енергія ніхто толком не дав відповіді і Б. Болотов також. Що фізик ,що священник говорять про енергію яка по суті є одним і тим же. Наприклад: стоячи хвилі є енергія яка з’являються певним вібраціям завдяки пучностям. Або священник ,що це є дух… любов. Поки ,мабуть ,достатньо просто визнати її існування. Набагато зрозуміліше стає якщо зануритись у вивчення походження енергії, але про це пізніше. Енергія не може проявитись без форми – С3.Форма не може бути без дизайну – С4. Дизайн з’являється завдяки ідеї – С5. Існування ідеї потребує інтелекту С6. Свідомість ,вищий розум, інформаційний простір – С7 є центром навколо чого все обертається . На кожному рівні є своя відповідна частота вібрації. Краще не скажеш- чим вищий рівень усвідомлення тим вища мірність світобудови.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Якщо енергія проявляється у формах,то потрібна сила,котра діє у зворотньому напрямі,бо форми прямували б до безмежності.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Відсутність форми говорить про відсутність енергії. Світло форма. Кожен спектр світла рухається зі своєю швидкістю. Тому що рухається по спіралі. Чим ширша спіраль тим менша швидкість.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

Про силу яка діє у зворотному напрямку - це супротив ,тертя. Ці сили зводять всі турбіни ,двигуни... до низького КПД. В матеріальному світі головний ворог, як механізмів так і води ,вибухові технології з високими температурами і тиском. ..Твоє запитання , Явсе Світ, цікаво було б дослідити з іншого боку рухів - з зменшенням температури і вакууму (зменшення тиску). Теорія Енштейна не бере до уваги силу тертя. Йог формула була правдива якщо додати ,що при збільшені швидкості тертя збільшується на квадрат. За умов оберту доцентрового способу руху та ж формула вселяє надію, бо з збільшенням швидкості зменшується тертя на квадрат.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Схоже на те, що в Середні віки алхімія була реалізацією філософії динамізму (динамістичного монархіанства) перших віків аріохрестиянства.

Для мене справжнім відкриттям стало те, що алхімія (перетворення духу) не має жодного відношення до хімії (перетворення речовини). Хімічна риторика була потрібна тільки для того, щоб приховати арійські духовні практики в умовах пресингу домінуючого на той час іудохристиянства. Це сталося після 12 ст. - після Альбігойський війн і погрому Русі-України ханом Батиєм.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Михайло Харачко.
0
Ще не підтримано

В середні віки існували 2 напрямки алхімії:
1-й - псевдоалхімії, де збиралися божевільні шукачі золота.
2-й справжньої магічної алхімії, представники якої продовжували славні традиції попередників.
Бути справжнім алхіміком у ті часи було небезпечно, на них велося справжнє полювання.

Сидить Мамай, в кобзу грає, що замислить - то все має.

Зображення користувача Володимир Світлий.
0
Ще не підтримано

...силою Духа матеріальним управляю. Логічно припустити ,що в гармонії з матеріальним відбувається правління. Без матеріального (куди входить і думка - матерії структура). Зникає сенс управління (ініціації ,формування ,реалізації і матеріалізації). За іншим варіантом вийде теорія без практики, річ не надійна.

Від мрії до слова, від слова до дії, від дії до світлової події.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Дві змії - чорна і біла - також можуть означати простір боротьби, а лебідь - простір волі.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Ще треба розібратися, що таке філософський камінь - він же, еліксир безсмертя (еліксир життя). Можливо, йдеться про свідомість боголюдини, оперту на точні знання і особистий досвід метаморфози від смертної людини до безсмертної боголюдини.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так,справжній "філософський камінь" це інструмент пізнання.У боголюдей він світиться німбом.

Миро Продум каже:
Ще треба розібратися, що таке філософський камінь - він же, еліксир безсмертя (еліксир життя). Можливо, йдеться про свідомість боголюдини, оперту на точні знання і особистий досвід метаморфози від смертної людини до безсмертної боголюдини.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

А я от читав вибірково - букв томливо багато. Але, куди курсор не ткнеш, так - і сакральні речі! Чесне слово - насолода!

Хай буде!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Дякую.
"Тому що ця зброя небезпечна для тих, хто не вміє володіти самим собою, своїми пристрастями, земними потребами. ...істина ховається за символами, що не дають відразу осягнути її глибокий сенс. ... безсмертя - це стан свідомості, а не лише властивість тіла."

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!