Зображення користувача Володимир Майборода.
Володимир Майборода
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 15

Знімаємо обв’язку з окулірувань

Як Добре, що в Людей є Запитання!

Маємо наступне запитання від Сергій Дзвоник:

Скажіть, будь ласка, за скільки днів після літнього окулірування потрібно знімати плівку?

Важливо усвідомити, що будь які загальні рекомендації потребують розважливого їх виконання. Дотримуймося простого гасла – «Шаблону не існує!», адже Рослина – Жива Система.

Під час вибору строку і потреби зняття обв’язки керуймося в основному попередженням небезпеки утворення перетяжок кори, випрівання вічок прищепи, “ запливання ” вічок калюсом, що можуть обумовлюватися такими можливими причинами:

А) Строком проведення окулірування

Під час виконання весняного (березень і квітень), ранньолітнього (кінець травня і початок червня) чи пізньолітнього (кінець липня і початок вересня) окулірування ступінь ростової активності рослини різний.

Весняне і “ червневе ” окулірування супроводжуються наростанням інтенсивності ростових процесів, тому проведення такої агрооперації в зазначені строки ще називають “ окуліруванням проростаючим вічком ”; натомість пізньолітнє – “ окуліруванням сплячим вічком ”, адже брунька зазвичай не проростає, оскільки ростові процеси менш активні, рослина готується до стану спокою.

У червні спостерігається інтенсивний ріст підщеп – як апікальний, так і латеральний. Отже, обв’язку доведеться знімати, бо підщепа ростиме досить швидко.

Разом з тим, живці для окулірування заготовляють із маточних дерев, які також мають інтенсивний ріст (ще раз перечитаймо п.б з минулого допису). Тому, обв’язку доведеться знімати ще й за причини надання заокуліруваній бруньці можливості вільно прорости у пагін, який має дорости до стандартних параметрів і визріти до кінця вегетації, моменту викопування.

Що робити?

У разі весняного і “ червневого ” окулірування обв’язку доведеться знімати обов’язково вже за 10–14 днів, а за пізньолітнього – за потребою, яка визначається щонайменшим натяком на творення перетяжки.

Б) Матеріалом обв´язки

Для обв’язування окулірувань можуть використовуватися різні матеріали – як природного походження (рафія, паперовий шпагат, навощені смужки тканини), так і синтетичні (стрічки із поліетиленової, поліхлорвінілової плівки, еластичні плівкові стрічки чи резинки, що розкладаються під впливом сонячних променів і повітря). Всі вони мають різну ступінь еластичності, тобто здатність до розтягування під впливом латерального росту підщепи.

Що робити?

Якщо через 10 днів уже відмічається перетяжка, то матеріали природного походження слід замінити, або послабити.

Плівкову обв’язку слід або замінити, або розрізати по вертикалі з протилежного від заокуліруваної бруньки боку, не видаляючи плівку.

Резинки, як правило, руйнуються самі і не потребують втручання розсадниковода.

Д) Способом обв´язки

Якщо замотується брунька (яблуня, деякі сорти груші, слива, алича) – плівка знімається після приживлення компонентів. Зазвичай для приживлення достатньо 12–15 днів, за холодної погоди трохи більше.

Якщо бруньку залишають відкритою і вона вільна прорости (черешня, вишня, горіх волоський), то потреба у знятті обв’язки зумовлюється чинником “ небезпека утворення перетяжок кори ”.

Що робити?

У першому випадку обв’язку знімати слід обов’язково, в другому – за потребою.

Г) Місцем виконання окулірування

Окулірування аличі, абрикоси чи шипшини, для попередження розвитку порослі, зазвичай здійснюють у кореневу шийку. Якщо вчасно не зняти обв’язку, то можуть мати місце всі вище зазначені небезпеки – утворення перетяжок кори, випрівання вічок прищепи, “ запливання ” вічок калюсом.

Високе окулірування здійснюють на клонових підщепах зерняткових чи кісточкових культур. І тут головною небезпекою є утворення перетяжок кори.

Що робити?

Якщо окулірування здійснюємо в кореневу шийку і загортаємо ґрунтом для покращення приживлення в посуху (шипшина, кісточкові), то обв’язку навіть із матеріалів, що мають здатність до саморуйнування, доведеться зняти. Оскільки відсутні чинники, що зумовлюють руйнацію матеріалу – сонце і повітря.

За високого окулірування обв’язку знімаємо за потребою.

В) Погодними умовами

Тепла і волога осінь може спричинити у кісточкових культур “ запливання ” вічок калюсом, або ж випрівання вічок під обв'язкою. Це ж саме спостерігається під час частих відлиг, тривалих “ теплових вікон ” взимку.

Сувора морозна зима спричинює вимерзання вічок, особливо за високого окулірування. Тому, деякі господарства практикують знімання обв'язки навесні, разом із проведенням зрізування підщеп “ на вічко ”.

Що робити?

У разі пізньолітнього окулірування за теплої і вологої осені обв'язку знімаємо через 12–15 днів, а за 2–3 дні виконуємо перевірку приживлення (ревізію) окулірувань.

Обв’язку на повторно заокуліруваних після ревізії підщепах, залишаємо до весни.

За відсутності перетяжок на заокуліруваних підщепах обв’язку можна залишити до весни і в разі, якщо осінь суха і передбачається суворе зимування. Однак, у подальшому, за найменшого натяку на зміну умов зимівлі (потепління і дощова погода) обв'язку варто зняти.

*******

І наостанок

Особливо шкідливо утворення перетяжки кори для горіха волоського. Тому, унеможливлюймо утворення перетяжки своєчасним зняттям обв’язки!

Однак, пам'ятаймо! Передчасне зняття обв’язки шкідливе. Обв'язка має повністю виконати своє призначення – забезпечити нормальне приживлення компонентів.

  

Пильнуймо і ставаймо Майстрами!


Якщо вам сподобалася дана публікація можете підтримати її Щедрими дарами
на картковий рахунок у ПриватБанку 4731 1856 0217 7120
і
Хай зрадіє Всесвіт!


Наші інтереси: 

Рослини - наші друзі. Оволодіваймо мистецтвом їх розмноження.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи