Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зауваження щодо патріотизму і космополітизму

СВІТОГЛЯД. Ми досі відчуваємо у собі заклик зграйної мавпи до кучкування і цьому голосу мільйони років. Але що врешті робить людину людиною? Приватність, індивідуалізм і відповідальність за себе перед собою, а не перед колективом.

Як митець-антрополог, час від часу потрапляю під тяжкий причеп радикально-колгоспної критики з одного боку, і під кумедні шпильки лівацьких балаболок з іншого, хоча обидва ці табори є однояйцевими близнюками від однієї хижої матусі Природи (нижче поясню чому).

Ця критика тішить, адже переконує у тому, що я таки маю рацію у своїх художніх смиканнях та міркуваннях.

У темних казематах інтернет-форумів чув на свою адресу два страшні звинувачення. Перше і моє найулюбленіше - "бандэровское мыстецтво". Друге, як не дивно, це "російський шовініст і космополіт". От такі страшні конструкції.

З першим закидом все цілком ясно. Як тільки художник починає дотепно працювати із локальними (національними) формами та змістами, він автоматично сприймається "ліваками" як нацик і відсталий неандерталець.

Це стара історія нерозуміння "лівими інтелектуалами" цінності локальних явищ для досвіду людської цивілізації в цілому. Локальне тут - це щось не варте уваги і навіть шкідливе. Ліві і досі мислять широко, глобально і альтруїстично - свобода, рівність, справедливість.

Звучить красиво але завжди кінчається кепсько. Альтруїзм - це невроз породжений дитячою хворобою людства - вірою у справедливість для всіх. Те, чого не існує, завжди потребує віри.

А от другий закид мені найцікавіший, адже виходив із нашого землеробського націонал-патріотичного середовища, котре чомусь вперто вважається "правим", хоча воно просякнуте державницьким соціалізмом до самих кісток.

І тут теж все зрозуміло - як тільки митець починає працювати із тим самим локальним-національним критично, кепкуючи та сміючись з місцевих світоглядних дебілізмів, його одразу проголошують агентом чужинських впливів або космополітом. Для аграрного, сільського менталітету взагалі характерний острах критики і тим більше самокритики.

Втім це дрібниці, а цікаве інше. Обидві ці категорії ідеалістів (таких начебто не схожих) об'єднує одна, як казав Владімір Путін, "духовная скрєпа" - віра у існування колективної справедливості і правди. Одні вірять у глобальну справедливість для всіх, а інші вірять у локальну справедливість для окремої групи таваріщєй.

А чим глобальне відрізняється від локального? Тільки масштабом. Виразний примат колективного інтересу над індивідуальним, в обох випадках говорить лише про одне - оці всі ліві глобалісти і праві патріоти знаходяться в одній ментальній парадигмі, парадигмі стада.

Ми досі відчуваємо у собі заклик зграйної мавпи до кучкування і цьому голосу, панове, мільйони років. Але що врешті робить людину людиною? Як на мене, то це приватність, індивідуалізм і відповідальність за себе перед собою, а не перед колективом.

Людина, що мислить такими категоріями, не потребує моралі, справедливості, рівності, свободи та інших принадколективних взаємин. Її не треба обмежувати або стримувати, бо вона не вчверяє дурниці і не заподіє зла просто за браком відповідних мавп'ячих мотивацій до тупої гегемонії.

Коли спільноти (національні, соціальні і т.д.) складатимуться із природних внутрішніх індивідуалістів, а не з охайних мавп, тоді автоматично настане та сама справедливість, сама собою і без цієї скаженої "боротьби з капіталом" або "національним ворогом".

Людство, до речі, йде до цієї системи співіснування досить швидко, як би там не було. Принаймні, так звана Західна цивілізація вже має деякий досвід.

Отже до чого я хилю, власне. До того, що якщо і класифікувати світоглядні системи як "ліві" або "праві", то тільки за цими ознаками.

Ліва – мавпа колективіст. Права – людина індивідуаліст. От так, здається, буде чесно і не буде плутанини із тими всіма лівими і правими аграріями. Мавпи, вони і є мавпи, і поки їх потужна більшість. А може це і назавжди, хто знає.


Ще трохи тексту
(з відповідей автора на коментарі до статті):

1. Філософія це не наука, а філософія)
Справа в тому, що соціальна дійсність досить складна штука... Саме ця складність не дозволяє описувати її навіть в класичному картезіанському просторі - що є базовим для науки як модерністського феномену. Тут потрібні як мінімум користуватися n-мірним простором та n-мірним часом. А зводити її до ОДНОГО виміру (право-ліво) є суть "нєвєжесивєнний рєдукціонізм"))

2. Врешті мова про той таки феномен, що зветься свідомістю або пробудженістю свідомості. І це не царина соціології або, наприклад, етології. Як казала одна кмітлива людина - філософія, на відміну від математики, наука точна.

3. Я оце читаю-читаю коменти в різних місцях до цього мого текстику і бачу, що ніхто не розуміє про що взагалі написано у ньому. Мова ж про базові внутрішні установки, внутрішню філософію окремої особи, а всі чомусь думають, що це ідіотсько-побутова настанова для масс "на кожен день".

Українці мають якісь дикунські уявлення про індивідуалізм, цілком колгоспні, як я бачу. Існує маразматична думка, буцімто українці такі страшні індивідуалісти, що саме це нам і заважає. Звичайно це не так. Оце наше "моя хата з краю" не є проявом індивідуалізму. Це інфантильність і не більше того.

Який треба мати невисокий рівень кмітливості, щоби на повному серйозі думати, що я пропоную всім тікати в ліс, викопати там окремі земляночки і окремо кожному в них засісти. Мова йде про внутрішні розумові налаштування окремої особи, а не про спільну модель поведінки.

Сугестивність - ось найголовніша риса колективіста, будь якого.

Індивідуаліст бере відповідальність і приймає конкретні рішення сам, навіть у натовпі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Яскраво і змістовоно написано! Якщо розширити текст поясненнями - дійде до більшої кількості.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"

Коментарі

Зображення користувача Богдан ДуБ.
0
Ще не підтримано

Яскраво і змістовоно написано! Якщо розширити текст поясненнями - дійде до більшої кількості.

"Революція без еволюції - це ідейна спекуляція"