Зображення користувача 121 1111.
121 1111
  • Відвідувань: 20
  • Переглядів: 25

Застосування керамічного посуду в побуті: поєднання краси і практичності

З керамічним посудом у вас буде можливість не тільки готувати смачну та корисну їжу, але й створювати її ексклюзивну подачу.

170620vistovyckakeramika.jpg

Ось така вона - славетна Вістовицька кераміка
Ось така вона - славетна Вістовицька кераміка

Хотів би поділитись спостереженням. Можливо, хтось колись зустрічав український традиційний святковий стіл під час свят та в будний день. Стіл засервірований та вкритий вишиваною скатертиною з українськими орнаментами, розставлений по колу керамічний посуд (тарілки, горщики, підсвічники). Крім естетичного вигляду, використання такого посуду в будні та святкові дні, є ще й дуже корисним та здоровим!

Приготованні страви у такому посуді зажди виходять дуже смачними та довго зберігаються. Подумаєте, як так може бути?  А усе досить просто.  Матеріал, з якого виготовляють посуд, є натуральним. Ще наші прабабці та прадідусі знали цей секрет.

У теперішньому світі нові технології, які є більш дешевшим та швидшими у виготовленні та не є дуже затратними у фінансовому відношенні,  відтісняють традиції та наш побут у вчорашній день, а з часом і в минуле.

Виготовлення такого посуду займає певний відрізок часу, тому що усі роботи виконуються руками. Глина, з котрої виготовляється керамічний посуд, має певний запах та зовнішній вигляд сірого,  коричнюватого або білого кольору. Щоб посуд був міцний та не боявся механічних пошкоджень, у склад глини добавляють інші натуральні породи. Коли глина уже підготовлена та вилежана, тоді починають процес  виготовлення. Крім виготовлення тарілки, горщика, тощо, вона проходить ще багато технічних процесів, поки не попаде до споживача, а паннна чи пані не засервірує святковий стіл.

Хочу описати один з  кількох технологічних процесів.

Після того, як виріб уже набув форму з глини, йому потрібен час до кількох днів у природніх умовах, тобто у плюсовій температурі, щоб висохнути від надлишкової вологи. Бо якщо поставити його у пічку для випалення на високій температурі, появляться тріщини, і такий виріб уже конструктивно послаблений.

Для того, щоб запобігти появам тріщин використовують природне сушіння.  Після кількох днів сушіння виріб ще раз проходить перевірку, перетирається різної грубості зернистим папером, виправляються недоліки, вм’ятини тощо. 

Підготовлену тарілку чи інший виріб можна покривати спеціальними глазурями, ручним розписом чи квітковим орнаментом. Перед випаленням пічку нагрівають до потрібної температури (а це плюс- мінус 800-1000 С по Цельсію).

Повний цикл випалення триває до 7 годин. Опісля цього вироби ще раз перевіряються на дефекти. Якщо усе гаразд, то пакують в спеціальні коробки та відправляють у  магазини, гуртівні.

Зробимо підсумок по собівартості такого процесу та ціни. Як Ви зрозуміли, що будь-яка справа з виготовленням якихось товарів, продуктів – це процес не простий та наповнений різними аспектами. Після підрахувань усіх затрат та часу, який йде на одиницю виробу, можна сформувати  представлення ціни. Звичайно, це не буде дешево, але це дозволить вам відчути ті традиції та поринути у час наших прабабусь та прадідусів.

З іншої точки зору – це  екологічно чиста продукція, яку можна та треба використовувати у побуті. Подумаєте за незручності, пов’язані з вагою таких тарілок, горняток, філіжанок, горщиків, дек, тощо. Але це знівелює приготовлена в них їжа та напої, бо ж випалена глина  є пориста, то страви і запахи надовго залишуться у ній.

А тепер найголовніше –  правила користування посудом у побутті,. Є кілька нюансів, котрі має знати кожна господиня:

- перед першим використанням посуду слід вимочувати його у воді;  

- глиняний посуд довго розігрівається і довго охолоджується . При готуванні це відіграє велике значення, адже їжа  тушкується у власному соці.

- для тривалого збереження продуктів глиняний посуд є найекологічнішим, він не окислюється, коли їжа зберігається в ньому деякий час. Найкраще це підходить для збереження сипучих продуктів. 

-  Використання керамічного посуду у мікрохвильовій печі для підігрівання їжі.

- Забороняється використовувати на прямому вогні, бо це презведе до пошкодження посуду.

Керамічний посуд по своїй технології виготовлення не любить різких перепадів температури. Усі процеси нагрівання та охолодження повинні відбуватись поступово.

Якщо дотримуватись цих правил, це дозволить зберегти цілісність і функціональні можливості кераміки. 

При чищенні посуду теба використовувати малу кількість миючих засобів. Також краще використовувати спеціальні губки, які забезпечуть дбайливе видалення залишків їжі. Після миття обтерти рушником та сушити природним способом.

Основною перевагою такого посуду є те, що він покривається глазур'ю. Тому він практичний при митті та догляді (легко змивається бруд). 

Бажаю усім газдам та газдинням  знайти час та прикрасити свій стіл давніми традиціями, які передавались з покоління в покоління і дойшли до наших днів.

Засервірований таким посудом стіл здивує гостей та доповнить затишок у ваш дім. Бажаю усім знайти свій затишок у простих речах та радіти життю, смакуючи їжу з традиційної української посуди.

 

Наші інтереси: 

Знати, як виготовляється екологічний посуд, і вміти ним користуватися.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ЦІкава і пізнавальна стаття!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

ЦІкава і пізнавальна стаття!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!