Зображення користувача Сергій Остапенко.
Сергій Остапенко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Закордонні компанії та "офшорки" олігархів. Список ДПС. "Легальний" інструмент не платити податки.

У кінці 2011 року глава Державної податкової служби Олександр Клименко видав дуже цікавий наказ – "Про організацію роботи із фінансово-промисловими групами". На його виконання податківці склали реєстр фінансово-промислових груп та юридичних осіб їх учасників на 2012 рік, який був розісланий у регіональні управління ДПС. 

 

Не менш цікаві і настанови, які видав Клименко, розсилаючи реєстр. Регіональних податківців зобов’язали інформувати Департамент прогнозування, аналізу, обліку та звітності ДПС про виявлені схеми мінімізації податкових зобов’язань, встановлені за результатами останніх перевірок.

Також податківці у регіонах мають звітувати про виявлені факти безтоварних операцій, правопорушення, пов'язані з відмиванням доходів, схеми проходження коштів через ризикові підприємства, сумнівні фінансові операції, у тому числі на ринку цінних паперів.

В цьому реєстрі міститься перелік фірм, які належать найбільшим та найвпливовішим ФПГ. Зокрема, СКМ Ріната Ахметова, "Привату" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, Group DF Дмитра Фірташа.

Вже давно ходять чутки про те, що податкова, яка контролюється сином президента Олександром Януковичем, почне "трусити" олігархів. Цілком можливо, що створення такої бази є початком втілення у життя страхів бізнес-еліти.

Реєстр ДПС разом з відповідним наказом опинилися у розпорядженні "Економічної правди".

Примітно, що податківці також перелічили компанії - нерезидентів, які відносяться до найбільших фінансово-промислових груп. У тому числі, славнозвісні "офшорки" олігархів.

Треба зазначити, що цей список може містити помилки, допущені податківцямі. Навмисні, чи ні – невідомо. Також неможна однозначно стверджувати, чи виключний цей перелік.

В очі впадає те, що у переліку немає компаній - нерезидентів Group DF Дмитра Фірташа. Чому ДПС не звернула уваги на нерезидентів фактичного монополіста у хімічній галузі – загадка.

Також відсутні "офшорки" й деяких інших відомих бізнесменів. Наприклад, Олега Бахматюка.

Однак на основі цих даних податкової ми склали невеликий рейтинг і публікуємо повний список закордонних фірм найбільших фінансово-промислових груп України.

"Приват"

Найбільше закордонних компаній має група "Приват". За даними податківців, у групи Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова 97 компаній-нерезидентів.

Як відомо, "Приват" є фактичним монополістом на українському ринку феросплавів.

Зокрема, група контролює Нікопольський завод феросплавів, Стахановський феросплавний завод, Запорізький завод феросплавів, Марганецький та Орджонікідзевський гірничо-збагачувальні комбінати.

Акціями всіх названих підприємств володіють фірми-нерезиденти.

Також Коломойський та Боголюбов мають 42% "Укрнафти" та один з найбільших українських банків – "ПриватБанк". 25% фінустанови також належать кіпрській компанії Triantal Investments Ltd.

Енергетичний стандарт

На другому місці у рейтингу любителів закордонних фірм – "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина. Цей бізнесмен не любить розповідати про такі фірми, але їх у нього достатньо. За даними податкової, "Енергетичний стандарт" має 34 фірми-нерезидента.

Ім'я Григоришина, як правило, згадується у зв’язку з багаторічною війною за українські обленерго. Колись він та Ігор Коломойський навіть сперечалися за Полтаваобленерго та Прикарпаттяобленерго у Лондонському арбітражі.

Останній раз суперечка через непрозору структуру власності Коломийського та Григоришина виникла при приватизації "Київенерго" у кінці 2011 року. Фонд держмайна тоді вимагав розкрити кінцевих бенефіціарів "Полтаваобленерго", яке претендувало на акції "Київенерго".


СКМ

Третьою ФПГ за кількістю закордонних фірм є СКМ Ріната Ахметова. До групи найбагатшої людини України відносяться 25 компаній - нерезидентів.

Важко назвати галузь, у якій немає інтересів Ріната Леонідовича.

До групи СКМ входять компанії "Метінвест" і ДТЕК, Перший український міжнародний банк і Ренесанс-Капітал, АСКА і АСКА-Життя, телекомунікаційна група Vega, медіа група "Україна" і видавничий холдинг "Сьогодні Мультимедіа", ЕСТА Холдинг (нерухомість), Український Ритейл (роздрібна торгівля), UMG (видобуток глин), "Паралель" (оператор ринку нафтопродуктів), Харвіст (сільське господарство), Український Аптечний Холдинг, машинобудівний холдинг "Гірничі машини", транспортний холдинг "Портінвест".

За останній рік СКМ інвестувала в розвиток своїх активів більше 15 мільярдів гривень. Зокрема, інвестиції в Метінвест і ДТЕК становили 9,06 мільярдів і 4,44 мільярди гривень відповідно.

Експерти визнають, що структура власності СКМ є більш прозорою, ніж, наприклад, "Привату". Але й група Ахметова "грішить" стосунками з нерезидентами.


Фінанси та Кредит

На четвертому місці – умовна група "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго. Державна податкова служба нарахувала у олігарха-БЮТівця 23 компанії-нерезиденти.

У 2011 році журнал "Кореспондент" поставив Жеваго на п’яту сходинку в рейтингу найбагатших українців зі статками у 3,2 мільярди доларів.

Він контролює Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, виробника шин "Росава", банк "Фінанси та Кредит", "АвтоКраз". Один лише Полтавський ГЗК у минулому році мав понад 2 мільярди чистого прибутку.

Втім, незважаючи на успішність бізнесу, перспективи "останнього мільярдера опозиції" достатньо туманні. У минулому році на підприємства Жеваго приходили "маски-шоу", а сам бізнесмен, за даними ЗМІ, збирався переїхати у Лондон.


Інтерпайп

П’яте місце нашого рейтингу посідає Інтерпайп Віктора Пінчука. Ця фінансово-промислова група має 21 фірму-нерезидента.

У 2011 зятя екс-президента Леоніда Кучми назвали четвертою найбагатшою людиною України зі статками у 5,9 мільярдів доларів.

Пінчук, разом з Коломийським та Боголюбовим, має долю у феросплавному холдингу з трьох заводів (НФЗ, СФЗ, ЗЗФ) та двох гірничо-збагачувальних комбінатів (Орджонікідзевському та Марганецькому).

Найбільший його інтерес – труби. Пінчук контролює Нікопольську трубну компанію, нафтогазову компанію Гео-Альянс. Бізнесмен також володіє медіа-холдингом StarLightMedia (ICTV, "Новый канал", СТБ, М1).

Замикаючі

У податковій також визначили фірми-нерезиденти менш впливових фінансово-промислових груп.

Так, наприклад, "Донецьксталь" Віктора Нусенкіса має 7 нерезидентів - Energon Capital Finance, Fintest Trading Co Ltd, Homertron Trading limited, INDTEK Finance B.V., Mungisdale Enterprises LTD, Salesi Investments LTD, World Investment Trading. 

ФПГ "Укрпідшипник" братів Андрія та Сергія Клюєвих – 6 нерезидентів: Activ Solar Holding, CEE Immobilien Development AG, Slav AG, Slav Beteiligung Gmbh, Slav Handel Vertretung und Beteiligung AG, Slav Handels GmbH.

"Континіум" Ігоря Єремеєва – 5 нерезидентів: Faymarsh Company Ltd, Madely Investments Limited, OWG Oil West Ltd, Rayholt Invest S.A., WMG West Milk Limited.

Також податківці визначили фірми-нерезиденти групи "Лукойл", що належить російському бізнесмену Вагіту Алекперову. Українська податкова нарахувала 4 такі компанії - LITASKO S.A., Lukoil Chemical B.V., Lukoil Europe Holdings B.V., Luk-Sintez Oil Limited.

На останньому місці "Універсальна інвестиційна група" Віталія Антонова – 2 нерезиденти: Financial and Investment Energy Holding (F.I.E.H.) Establishment та Genesis Emerging Markets Opportunities Fund Ltd.

Повний варіант статті - на сайті Економічної правди

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Інвестиції в Україну.
За даними держслужби статистики за перше півріччя 2013 року, найбільший інвестор в українську економіку - Кіпр. З невеликого острова в Середземному морі в Україну прийшло більше 55 млрд грн. Як так вийшло?
Українські бізнесмени створюють на Кіпрі компанії. А ті, у свою чергу, стають власниками українських підприємств. Отримуючи прибуток, ці підприємства не залишають його усередині країни, а відправляють острівним засновникам. Прибуток не може оподатковуватися двічі. На Кіпрі ж цей податок менший.
Так і працює економіка: гроші вирушають на Кіпр у вигляді доходів, звідти повертаються в Україну у вигляді інвестицій. Усі від цього виграють. Втрачає лише українська держава, яка недоотримує гроші у вигляді податків. Не будемо казати, що і вони розкрадаються, але факт залишається фактом.
Як повідомляла "Економічна правда", усі українські фінансово-промислові групи мають цілу мережу компаній нерезидентів, через які реалізуються схеми "оптимізації податків".

Хай Буде!

Коментарі

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Інвестиції в Україну.
За даними держслужби статистики за перше півріччя 2013 року, найбільший інвестор в українську економіку - Кіпр. З невеликого острова в Середземному морі в Україну прийшло більше 55 млрд грн. Як так вийшло?
Українські бізнесмени створюють на Кіпрі компанії. А ті, у свою чергу, стають власниками українських підприємств. Отримуючи прибуток, ці підприємства не залишають його усередині країни, а відправляють острівним засновникам. Прибуток не може оподатковуватися двічі. На Кіпрі ж цей податок менший.
Так і працює економіка: гроші вирушають на Кіпр у вигляді доходів, звідти повертаються в Україну у вигляді інвестицій. Усі від цього виграють. Втрачає лише українська держава, яка недоотримує гроші у вигляді податків. Не будемо казати, що і вони розкрадаються, але факт залишається фактом.
Як повідомляла "Економічна правда", усі українські фінансово-промислові групи мають цілу мережу компаній нерезидентів, через які реалізуються схеми "оптимізації податків".

Хай Буде!

Зображення користувача Дніпро Світло.
0
Ще не підтримано

[b][i]Україна - для народу чи олігархів? [/i][/b]
Згідно інформації Соціально-економічного департаменту ФПУ, завдяки діям наших олігархів – виведення коштів в офшорні зони – річний дохід 151 родини в Україні перевищує річний дохід решти населення України, тобто 46-мільйонна нація у злиднях і безправ‘ї працює на 151 родину та її обслугу. Головним джерелом прибутків олігархів є розграбування підприємств, що залишилися у спадок від Радянського Союзу та розкрадання державного бюджету, державні «відкатні» закупівлі і неповернення банківських кредитів, покладання корпоративної заборгованості на плечі держави, а також механізм штучної інфляції.