Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Закон про національну безпеку Гонконгу одностайно прийнятий Пекіном

Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників — вищий законодавчий орган КНР — у вівторок, 30 червня, ухвалив закон про національну безпеку Гонконгу в обхід місцевого законодавчого органу цієї автономної території.

20063002.jpg

Рекламована урядом реклама, яка просуває новий закон про національну безпеку в Гонконзі. Фото: Reuters

Закон про національну безпеку для Гонконгу забороняє, зокрема, відокремлення Гонконгу та змову з іноземними силами, а також передбачає максимальне покарання аж до довічного ув'язнення за злочини у сфері нацбезпеки, повідомляє The South China Morning Post.

Закон схвалили 162 члени постійного комітету одноголосно протягом 15 хвилин засідання. Лише невелика кількість делегатів Гонконгу до національного законодавчого органу побачила проект закону до його прийняття.

Очікується, що закон набуде чинності з 1 липня, до 23-ї річниці передачі міста до Китаю після Британського правління.

Прийняття суперечливого закону відбулося через день після того, як Пекін оголосив про візові обмеження для чиновників Сполучених Штатів, які «поводилися вкрай погано» щодо Гонконгу.

Пекін та Вашингтон мали дипломатичні суперечності протягом багаторічних протестів у Гонконзі щодо закону про національну безпеку.

Як відомо, завдяки цьому закону Китайська влада зможе в обхід місцевого уряду карати мешканців Гонконгу за дії, які у Пекіні розцінюватимуть як такі, що загрожують національній безпеці попри те, що Гонконг має статус автономії у складі КНР.

Цей закон критикували у ЄС, Великій Британії, США та інших країнах. Зокрема, владу Китаю звинувачують у порушенні зобов’язань щодо Гонконгу, взятих у межах китайсько-британської угоди про передачу цієї території КНР. 

У самому Гонконгу законопроєкт викликав регулярні протести населення, що завершувались сутичками з поліцією й арештами, оскільки він передбачає, що в регіоні заборонять антиурядові заклики та заклики до відокремлення від Китаю.

 

Наші інтереси: 

Протистояння Китаю з Гонконгом цікаве з точки зору геополітики.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи