Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Японські міста відключаються від централізованих електромереж

Регулярні землетруси і цунамі змусили відразу кілька японських міст перейти на мікроенергомережі і отримувати електрику з місцевих поновлюваних джерел. На відміну від великих мереж, міні-системи продовжують працювати, навіть якщо в околицях припинилася централізована подача електроенергії.

Одним з перших відмовитися від великих енергомереж вирішило місто Хіґасі-Мацусіма на півночі Японії. У березні 2011 року після цунамі і підземних поштовхів три чверті будівель міста були знищені, загинуло 1100 осіб.

Місто отримало від держави гроші на відновлення. Однак городяни не стали вкладатися в стару енергосистему. Замість цього 40 000 жителів Хіґасі-Мацусіма вирішили побудувати мікроенергомережі і децентралізовану систему вироблення «чистої» електроенергії.

Тепер місто виробляє 25% електроенергії в автономному режимі без підключення до енергосистеми загального користування. При тотальному знеструмленні автономна генерація і мережа можуть забезпечувати жителів електрикою протягом трьох діб.

За Хіґасі-Мацусіма пішли інші японські міста і райони. Як зазначає Reuters, незалежні розподілені мініенергомережі продовжують працювати, навіть якщо в околицях відключена подача електроенергії. Енергія при цьому надходить від сонячних електростанцій, вітрових установок і джерел на природному газі.

Фінансування нових енергетичних проектів в руках держави. Для цього влада Японії створила програму відновлення, бюджет якої в цьому році склав 3,72 трильйона ієн ($ 33,32 млрд). Його планують інвестувати в будівництво «розумних» систем розподілу енергії по всій Японії.

Наступного року бюджет планують збільшити на 24%.

У майбутньому Японія може повністю відмовитися від централізованих енергосистем і перейти на невеликі локальні мережі.

«Ми наближаємося до того дня, коли великі електростанції перестануть будувати. Замість них люди будуть покладатися на розподілені енергосистеми», - упевнений один з творців технології розумних мереж, професор Токійського технологічного інституту Такао Кашівагі.

За прогнозами аналітиків Bloomberg 2017 стане роком формування енергетичних мікромереж. Більшість з них поки базується у віддалених і неелектрифікованих регіонах, але приклад Японії доводить, що і звичайні міста можуть перейти на децентралізовану систему з міркувань вигоди та ефективності.

Наші інтереси: 

ВІдновлювана енергетика - це вигідно і ефективно.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи