Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як створювати технології майбутнього: 10 порад

Ґарі Шапіро, голова Асоціації споживчої електроніки (Consumer Electronics Association, CEA), ідеолог і організатор міжнародної виставки CES в Лас-Вегасі, не зважаючи на прекрасні відносини з провідними гравцями ринку, давно виступає як критик сформованих підходів і принципів у галузі технологічних інновацій.

 

Slon пропонує для ознайомлення головні тези експерта, який дав 10 порад - як уникнути епігонства і створити технологію, яка в майбутньому дійсно буде претендувати на інноваційність. Ці тези викладені у його книжці, яка вийшла в світ у 2013 році.

1. Вирвіться за межі світу, нав'язаного Google і Microsoft. Вони розберуться без вас. Краще подивіться на свою кухню або вітальню. Повірте, Google і Microsoft в них ніколи не бували. У якому б будинку ви не жили - в заміській халупі або в напханій електронікою хайтек-квартирі на Манхеттені - ви побачите безмежне поле для інновацій.

Ми живемо у світі, де майбутнє добралося тільки до 10-15% використовуваної нами побутової інфраструктури. Не придумуйте гаджети. Візьміть перший-ліпший на вашому столі предмет і придумайте, як зробити його кращим. Тільки не пропонуйте інтегрувати антикварну вазу зі своїм айфоном - це буде провал!

2. Запитайте, що потрібно, у своєї мами або тещи. Вони, швидше за все, не аналізували ринок, не чули про ризики і не знають, що таке R&D. Зате вони краще, ніж хто-небудь, розуміють суть і сенс масових прикладних технологій.

Ви думаєте, що технології майбутнього - це нові смартфони, планшети, консолі і чергові програми? Ваша мудра мама змете всі додатки шваброю, переплутавши їх зі сміттям на підлозі. Технології майбутнього - це абсолютно безшумні міксери (пам'ятаєте про полохливих немовлят!), підлоги-пилососи (роботи-пилососи - це вже не майбутнє, а сумне минуле, розширюйте горизонти!), суповаркі-автомати (покладіть всі необхідні інгредієнти у відсік - вона почистить, поріже, скомбінує і зробить суп для вас), телевізійний пульт управління, що складається з трьох кнопок (всі, хто користується нинішніми монструозними ТВ-приладами, схожими на пульт управління атомною електростанцією, вас тут же канонізують).

Пам'ятайте: додатки не зварять суп і не підметуть підлогу. Суп вічний, додатки - ні.

3. Навчіться розділяти інновації та фантазію

Ви придумали фантастичну технологію, ви навіть створили прототип, ви бачите, що технологія працює. Інновація? Не спокушайтеся. Інновація - це лише те, що можна випустити тиражем хоча б мільйон примірників.

У Google Glass немає нічого інноваційного, майже все із запропонованого можна було реалізувати 10 років тому. Але вони можуть, якщо захочуть, принести свої дивні окуляри в будинок кожному з нас. Інновація - це не тільки якісний, але і кількісний показник. Технологія стає інноваційною, коли її підтримує економіка. Інновація без економіки - це все одно, що великий роман, написаний для дружини. Ви можете собі уявити, щоб Толстой писав «Війну і мир» виключно для дружини?

4. Поверніться до традицій, продайте технологію на продуктовому ринку

Ви заснували стартап, ви мислите супертехнологіями, у вас погляд провидця, вам навіть починають вірити інвестори, у вас є айфон і планшет, ви зареєстровані в 10 соціальних мережах і вже навчилися ставити там лайки силою думки. Вас вже взяли в майбутнє. Схаменіться і струсіть з себе всю цю мішуру. Соціальні мережі корисні лише для жалюгідного епігонства. Поверніться до традицій.

Візьміть придуманий вами гаджет або хоча б красивий малюнок вашої інноваційної технології, купіть квитки до Бразилії або в яку-небудь середземноморську країну, підіть там на звичайний ринок і спробуйте, перекрикуючи інших продавців, переконати діда Фернандо, який щодня купує там собі помідори, що на ваш гаджет варто хоча б подивитися. Або спробуйте довести мені, що ваш винахід корисніше та інноваційніше помідора.

Ви скажете: що за маячня, на ринку продають продукти, при чому тут мій інноваційний джойстик для управління сміттєвим бачком? Але це зовсім не важливо. Справжня інновація починається в той момент, коли дід Фернандо, відкушуючи помідор на своїй терасі, хоча б на секунду задумається про ваше існування.

5. Винайдіть велосипед

Правило, яке стверджує, що не треба винаходити велосипед, насправді помилкове і безглузде. Велосипед ще не винайдено. Винайдено лише прототип велосипеда. Вражає, як багато сил витрачається на інноваційну начинку автомобілів і як мало уваги приділяється цьому простому механізму, який до цих пір, якщо придивитися, знаходиться за своїми конструктивними особливостями в допотопному стані.

Беріться за велосипед, поки до нього не дійшли руки Google. І так з купою інших технологій: знайдіть старий мотлох і винайдіть його заново.

6. Робіть ставку на прості інтерфейси, а не на складні функції

Світ сучасних технологій - це безкомпромісна конфронтація функціональності та інтерфейсів. Виробники переконують нас, що чим складніше, чим багатозадачніше, чим функціональніше, тим правильніше. Прагнення до простоти маргінальне. Результатом нав'язуваної складності стали інтерфейси, які поглинають наш час, керують нашим продуктивністю, повсякденністю, побутом і відпочинком.

Технології майбутнього - це не тільки нові функції, але й нові інтерфейси, які дозволять економити нам час. Придумуйте інтерфейси, а не функції. Це творче і посильне для всіх завдання.

7. Придумуйте дуже дешеві технології

Останні 20 років були періодом дуже дорогих масових технологій, найдорожчих масових технологій в історії.

Найдорожчі матеріали, найдорожче ПЗ, найдорожче виробництво (навіть з урахуванням китайського ринку праці, який використовується повсюдно), нестерпно дорогий маркетинг, жахливо дорогий дизайн - попрощайтеся з цим!

На даний момент 100 найдорожчих дизайнерів розробляють годинник Apple. Але що вони можуть запропонувати такого, чого не зміг би намалювати один талановитий дизайнер, який вирішив зібрати грошей на Kickstarter?

Це була багата і марнотратна епоха. Вона закінчується: грошей у майбутньому буде менше; маркетингові бюджети будуть урізати повсюдно. Придумуйте дешеві технології. Їх дешевизна і стане головним маркетинговим інструментом майбутнього.

8. Придумуйте нові способи дистрибуції та продажу технологій

Технології майбутнього, як би ви їх не упакували і що б це не було (програмне забезпечення, складні системи, гаджети, побутові прилади, автомобілі або машини для телепортації), будуть поширюватися і продаватися інакше, ніж зараз.

Може бути, ви будете продавати креслення пристроїв, які потім будуть використовуватися для виробництва на домашньому 3D-принтері. Може бути, технології будуть поширюватися за принципом P2P-мереж і вам треба буде придумати, як монетизувати цю модель. Можливо, ключовим процесом стане не продаж, а оренда, - ви будете повертати заставу, коли вам повернуть гаджет на вторинну переробку, чого вимагатиме екологічне законодавство. Придумуйте нові способи дистрибуції та продажу технологій - це вже саме по собі буде технологією майбутнього.

9. Інновація неможлива без екології

Екологічність технологій - це те, про що ми повинні думати вже зараз, не тільки в силу відповідальності, але і в силу елементарної, практичної раціональності. Екологічні стандарти будуть посилюватися, з'являться нові вимоги до матеріалів і процесу виробництва.

Екологія перестане бути просто елементом маркетингу, вона стане найважливішим чинником технологічного виробництва.

Хочете створити технологію майбутнього? Вже зараз думайте, як її розробка, поширення та утилізація позначаться на навколишньому середовищі.

Навіть сама інноваційна з точки зору функціональності технологія, яка не буде відповідати екологічним стандартам, помре раніше, ніж народиться.

10. Технології повинні рекламувати себе самі

Технології майбутнього повинні навчитися виживати і набувати популярності, не використовуючи звичні нам сьогодні маркетингові схеми. Економія насамперед: не розраховуйте, що за допомогою реклами ви переконаєте купити ваш технологічний продукт. Технологічний продукт сам повинен стати рекламним майданчиком, маркетинг повинен бути закладений в самому його коді.

Придумайте, як технології будуть просувати себе самі, як забезпечити їх маркетингову самодостатність, і ви будете королем світу.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Чисті помисли, Арію!

Коментарі

Зображення користувача Віталій Шляхов.
0
Ще не підтримано

Мені дуже це цікаво.
Як конструктор, я мислю подібним чином з 1963 року, коли вперше "вкусив плід наук про мікросвіт".
Описані 10 порад, ще теж не зовсім є "Смислом інноваційної діяльності ЕкоІеко технологій", ще теж є елементом самореклам. Однак є корисними для натхнення. Я теж розглядаю, наприклад, процес знаходження ЕНЕРГІЇ для ЛЮДСТВА - не так, як це відбувається сьогодні: "Щоб одразу і дуже багато", а у першу чергу - ОТРИМАННЯ НЕВИЧЕРПНОЇ ЕНЕРГІЇ для обслуговування кожної людини ПЕРСОНАЛЬНО. І це мені "відкрилось,- було уже відомо, ще у 1967 р. Починати реалізовувати мені "свій Мікроколайдер©" завадила харківська влада у 1995 році, коли регіональна владна еліта за "телефонним правом", через мою проукраїнську, проперебудовну політику, заборонили ХДУ і ФТІНТу приймати мене Головним конструктором нового "прискорювача елементарних часточок". Я міг би підспудно скористатися посадою, проводити НДКР (НИОКР рос.) і виготовляти непомітно для усіх.... проміжними результатами були б ті нові технології у мікроелектроніці та ... яких досягнуто уже сьогодні на Заході.
Я певен, що таких, як я безліч в Україні, але олігархату ми не потрібні - НА НАС НЕ ЗАРОБИШ МІЛІАРДІВ, як на "купи-продай" та і СБУ (його парафія) не відслідковує.
І стосовно велосипеда (а не велоколясок інвалідного штибу), і стосовно перегрівання кузовів автівок є інноваційні технології.
І Google та його продукти, я розглядаю, як інструменти, важкувато вибирати найзручніший – це так, складно.
. Дуже б хотілося, якнайшвидше отримати від Ґарі Шапіро практичний Айтішний інструмент щоб можна було виготовляти за глобальними технологіями елементи конструкції, в Україні їх лише збирати та продавати світу... Так тільки і може сьогодні стати Україна лідером у світі.
. Усі природні технології «від землі» не перевершені будуть завжди. Але будуть розвиватися технології виготовлення «космічних харчів» і на Мікроколайдерах©©

Тож я маю Ідеї, які мають бути перетворені в Електронні Акції, які мають бути Викуплені на Електронних Біржах. Організовані реальні Символьно-Аналітично-Мелодійні групи різнопланових фахівців в Україні, Сформовані Електронні Компанії з реальних виробників елементів інноваційних простих Пристроїв. Організоване Збирання в Україні і продаж Мікроколайдерів©. З подібними проектами «без мене» справи не матиму

ВсеШляхВін

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Що є найпростішим джерелом невичерпної енергії для окремої людини?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Юр Цікавий.
0
Ще не підтримано

Арій Хрестовий каже:
Що є найпростішим джерелом невичерпної енергії для окремої людини?

Будь яка різниця потенціялів (напруга): температур, електростатичних, магнітнітних потенціялів...
Навколо без меж енергії, справа у способі отримання і використання.

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Як людина може черпати енергію для свого тіла і душі з різниці температур?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Ти хочеш "черпати" чи все таки "генерувати"?

Арій Хрестовий каже:
Як людина може черпати енергію для свого тіла і душі з різниці температур?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Чисті помисли, Арію!