Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Виповнюється 70 років операції "Вісла". Громадськість просить її засудити як злочин польського комуністичного режиму

Науковці та громадські діячі звернулися до Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща. Звернення ухвалили під час круглого столу "Акція "Вісла" – злочин польського комуністичного режиму". 

17042501.png

Пам'ятник жертвам операції «Вісла» у Низьких Бескидах

"Ми, учасники круглого столу, закликаємо Верховну Раду України та Сейм Республіки Польща засудити акцію "Вісла" як злочин, вчинений польським комуністичним режимом проти власних громадян – українців за національністю. Україна та Польща - країни, які зазнали великих втрат від комуністичного режиму, нині активно проводять політику подолання тоталітарної спадщини. Її елемент - надання правової оцінки злочинам, вчиненим цим режимом. Така оцінка - гарантія неповторення подібних дій у майбутньому. Обидві держави мають спільно докласти максимум зусиль, аби досягти міжнародного засудження комуністичного режиму як злочинного. Правова оцінка акції "Вісла" парламентами обох країн – важливий крок до антикомуністичного "Нюрнбергу", – йдеться у зверненні.

70 років тому, 28 квітня 1947 року, оперативною групою військ «Вісла» розпочалось виселення українців з південно-східних регіонів Польщі на західні та північні території, які раніше входили до складу Німеччини. В цей же час відділи НКВС і чехословацької армії заблокували східні і південні кордони Польщі від Бреста до Нового Сончу.

Операція «Вісла» проводилась під безпосереднім командуванням міністра оборони Польщі маршала Міхала Ролі-Жимерського.

У 1944 між урядами УРСР і Польщі було підписано «Угоду про взаємний обмін населенням у прикордонних районах». Це було перше виселення українців з українських земель, що на той час належали Польщі. Це переселення передувало "Операції «Вісла» та мало бути (за умовами Угоди) винятково добровільним.

Однак переселення проводилося найчастіше примусово та із застосуванням військової сили. 

Протягом жовтня 1944 — серпня 1946 до України, яка на той час була у складі СРСР, було переселено 482 тис. українців.

Переселення викликало протидію національно-патріотичних сил — Української Повстанської Армії та націоналістичного підпілля Організації Українських Націоналістів на території Закерзоння. Тоді Польська комуністична влада вирішила повністю виселити українське населення з його етнічних земель. Для цього і була здійснена операція "Вісла".

У 70-і роковини операції "Вісла" в Перемишлі 28 квітня – 1 травня пройдуть урочистості. Програма заходів опублікована на сайті PROstir.

Наші інтереси: 

Знати історію і розуміти, яким антилюдським був комуністичний режим.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи