Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Вступ в ЄС не повинен бути метою, заради якої можна йти на поступки, що можуть зашкодити національним інтересам України

Категорія:

Спецтема:

Вступ в ЄС буде відбуватись не прийняттям одного рішення в якийсь день наступного року, або через рік. Цей процес займе роки, бо Україні потрібно буде виконати ще не одну умову, вимогу, щоб адаптувати своє законодавство до законодавства в ЄС. Угоди про євроінтеграцію підписуватиме не ця влада.

23111304.jpg

Віталій Бала. Фото: Фейсбук Віталія Бали

Так вважає Віталій Бала, політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій, про що він написав у своєму дописі на Фейсбук.

8 листопада президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що Єврокомісія офіційно рекомендує почати переговори про вступ України до ЄС.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн сказала, що це – історичне рішення, адже дає можливість Україні назавжди «порвати» з радянським та імперським минулим та «руським міром». Але це рішення не є остаточним, тому що 14 грудня його мають ще затвердити на саміті ЄС, зауважує Віталій Бала.

Україні потрібно ще виконати чотири умови до березня наступного року, коли ЄС має затвердити так звану переговорну рамку, тобто документ, з якого і розпочнуться переговори про вступ України в Європейський Союз.

Отже, умови, які потрібно виконати:

  • схвалити запропонований урядом закон про збільшення штатної чисельності Національного антикорупційного бюро України;
  • виключити із закону "Про запобігання корупції" положення, котрі обмежують повноваження НАЗК щодо продовження перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, а також ті, що обмежують повноваження агенції щодо перевірки майна, придбаного декларантами до вступу на державну службу;
  • у рамках деолігархізації ухвалити закон про лобіювання, який відповідатиме європейським стандартам;
  • ухвалити закон, який враховує решту рекомендацій Венеційської комісії від червня і жовтня 2023 року, що пов’язані із законом про національні меншини, а також який враховуватиме рекомендації Венеційської комісії, пов’язані із законами про державну мову, ЗМІ та освіту.

Віталій Бала вважає, що вступ в ЄС не повинен бути метою, ради якої можна йти на поступки, які можуть зашкодити національним інтересам України. Вступ в ЄС буде відбуватись не прийняттям одного рішення в якийсь день наступного року, або через рік. Цей процес займе роки, бо Україні потрібно буде виконати ще не одну умову, вимогу, щоб адаптувати своє законодавство до законодавства в ЄС.

І мова йде не тільки про прийняття законів, але й про стандарти у житті й зокрема у політиці, які повинні бути не на папері, а у реальному житті. Тому, четверта вимога щодо національних меншин та рекомендацій Венеційської комісії про внесення змін у закони про державну мову, ЗМІ та освіту, на його думку, викликає занепокоєння.

Жодні рекомендації не можуть бути виконані, якщо вони обмежують використання української мови в Україні. Так, саме обмежують використання, а не як вже говорять деякі представники влади, що ці зміни не будуть стосуватись знання української мови, бо питання не тільки у вивченні української мови різними нацменшинами, які проживають в Україні, питання у тому, щоб не обмежувалась українська мова у ЗМІ та освіті.

Українська мова має бути в Україні мовою міжнаціонального спілкування, а не тільки державною мовою, як це записано у Конституції України, вважає політичний консультант. Крім цього, на цього думку, чинній владі варто перестати займатись піаром у питанні вступу України в ЄС, бо не ця влада буде підписувати членство України в ЄС. Тому не варто робити заяви, як це зробила віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, що Україна здатна завершити переговори для вступу в ЄС протягом двох років.

З цією корумпованою владою це не може відбутись взагалі, вважає Віталій Бала. Бо можна заявляти й навіть примати закони про боротьбу з корупцією, які від чинної влади вимагають наші партнери, і при цьому продовжувати не просто обкрадати український народ, український бюджет та іноземну допомогу, а займатись мародерством у неймовірних масштабах на десятки мільярдів гривень.

Не можна чинній владі намагатися дурити наших партнерів, вважає Бала, хоча, на його думку, це вже «не працює». Український народ добре знає реальну ситуацію з корупцією та мародерством в Україні. Так, за даними соціологічного дослідження, яке було проведене на замовлення газети «Дзеркало тижня» соціологічною службою Центру Разумкова, більшість громадян вважають, що головною перешкодою на шляху до вступу України в ЄС стане високий рівень корупції, а не війна. Корупцію як найбільшу перешкоду вступу України в ЄС, назвали 51,7% респондентів, а війну тільки 19%. Це – вирок чинній владі в Україні, який виніс український народ, бо вже «позитивні» новини на єдиному телемарафоні не переконують більшість у тому, що біле то є чорне і мародери у владі, то є добре.

Рух в ЄС через переговорний процес буде зобов’язувати владу в Україні приймати необхідні рішення, що унеможливлять існування чинної влади у непритаманному для них середовищі, яке буде створюватись і яке не передбачає перебування у владі мародерів, невігласів, нездар і зрадників.

Наші інтереси: 

Важливо розуміти, що вступ України до ЄС буде непростим. Також треба розуміти, що ЄС вимагатиме від України підкорятися своїм правилам, часто навіть безглуздим (як це було під час ковідоістерії) або таким, які суперечать власним інтересам задля інтересів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи