Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Все більше доказів вказують, що Москва профінансувала протести і війну на сході України - RFERL

Спецтема:

Записи розмов Глазьєва про організацію так званої "російської весни" в Україні заповнюють прогалини в історії початку війни. Перш, ніж в квітні 2014 року заговорили автомати, були масові мітинги в лютому і березні. Перш, ніж спалахнула війна, було не збройне заворушення. Там була так звана "російська весна".

Про це в своїй статті пише оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор, повідомляє ZN.UA.

Він додає, що мало хто сумнівався у причетності Кремля до початку війни в українських Донецькій і Луганській областях в квітні 2014 року. Але масові демонстрації в російськомовних містах на сході і півдні України, які прокремлівські ЗМІ назвали "російською весною", були дещо неоднозначними.

В напруженому і хаотичному середовищі після повалення режиму проросійського президента Віктора Януковича цілком можна було припустити, що ця "російська весна" почалася через невдоволення місцевих. А вже потім Кремль почав використовувати її в своїх цілях. Однак тепер такий сценарій здається малоймовірним.

Вітмор нагадує, що українська Генпрокуратура опублікувала записи перехоплених розмов між близьким до Кремля Сергієм Глазьєвим і його маріонетками в Україні, яким він давав чіткі розпорядження влаштувати демонстрації в Донецьку, Харкові, Запоріжжі, Одесі. Це сталося ще в лютому 2014 року, до того, як Росія окупувала Крим.

Записи розмов не лише вказують на те, що "російська весна" була організована і профінансована Москвою, а й на те, що Кремль планував окупувати значно більшу частину східної України, якби сфабриковане "повстання" досягло успіху", - пише Вітмор.

Однак для здійснення такого плану, Росії була потрібна "масова підтримка місцевих". В цьому переконаний експерт Institute of Human Studies у Відні Антон Шеховцов. Він пояснив, що для Москви було абсолютно неважливо, що мобілізує місцеве населення: ідеологія чи гроші. Головне було створити переконливу картинку внутрішнього повстання, щоб виправдати військове вторгнення і подати його як "захист людей".

Однак, Росія змогла влаштувати протести лише в Донецьку і Луганську. Спроби у Харкові, Одесі і Запоріжжі зазнали невдачі. Однак не через те, що їх не було чи вони були недостатньо рішучими. На одному із записів від 28 лютого 2014 року Глазьєв обговорював фінансування заворушень у Харкові і Одесі з Костянтином Затуліним, колишнім депутатом Держдуми, який тепер керує окупаційною владою в Криму.

В іншому записі за перше березня, Глазьєв свариться з невідомим чоловіком, якого називає "Анатолій Петрович", через надто малий натовп в Запоріжжі. Російський політик наказує своєму співрозмовнику, що "демонстранти" захопили будівлю Запорізької обласної ради. "Чому в Запоріжжі тихо?" - говорив Глазьєв на записі, додаючи, що в нього "прямий наказ згори вивести людей на вулиці в Україні".

На записі він говорить, що російська збройна підтримка може бути лише в тому випадку, якщо протести проти Києва будуть дійсно масовими. Також на записі він наказував чоловіку на ім'я Денис влаштувати проросійські демонстрації і захопити облраду в Одесі, після чого проголосити владу в Києві "нелегітимною" і попросити Путіна "про допомогу".

Російський чиновник підтверджував, що Росія готова до військової інтервенції. Після того, як українська Генпрокуратура опублікувала ці записи, Глазьєв і Затулін заперечувати, що вони справжні. Однак вони цілком співпадають із стратегічним документом Кремля, які минулого року опинилися в руках російської "Новой газеты". Документ був складений під пильним наглядом пов'язаного з Кремлем олігарха Костянтина Малофєєва і обговорений високопоставленими чиновниками у лютому 2014 року, коли Євромайдан в Києві був у розпалі, а Янукович все ще лишався на посаді президента України.

В ньому йшлося про окупацію Криму і значної частини України, зокрема, Харківської області, і "приєднання" їх до Росії.

 "Участь Росії у вірогідному розділі української держави не лише дасть новий імпульс інтеграційному проекту Кремля, але й дозволить нашій країні зберегти контроль над газотранспортною системою України. Водночас це фундаментально змінить геополітичний ландшафт в Центральній і Східній Європі, повернувши Росії її головну роль", - цитувала документ "Новая газета".

Вітмор додає, що всі ці дані лише підтверджують те, про що всі здогадувалися від початку. Разом з тим, якщо поєднати документ Малофєєва, який потрапив у пресу, і записи розмов Глазьєва, можна заповнити пробіли у історичному записі щодо причин початку війни в Донбасі.

"З них випливає, що не лише так звана "громадянська війна" в Україні була організована Росією. Соціальний конфлікт, який передував застосуванню зброї, був також таємно спланований, організований і профінансований Москвою", - переконаний експерт "Інституту євроатлантичної співпраці" Андреас Умланд.  

Останнім часом через ескалацію насильства в Донбасі і військово-політичної напруги на адмінкордоні з Кримом з'явилися побоювання, що Росія може повернутися до плану влаштувати відкриту війну проти України.

Однак, видання National Interest писало, що повномасштабна війна проти України поки що непотрібна Росії. Це лише віддалить її від усіх стратегічних цілей, заради яких вона розв'язала нинішній конфлікт. 

Тим часом, експерти Atlantic Council підкреслювали, що війна проти України триває надто довго для Росії. Росія, вірогідно, вважає, що війна надто затягнулася. Їй доводиться водночас допомагати проросійським бойовикам на Донбасі, воювати в Сирії і страждати від глибокої  рецесії, яку посилюють санкції, введені за агресію проти України.  Тож в інтересах Росії якомога швидше покласти край боям, навіть якщо Путіну доведеться піти на військове вторгнення, щоб добитися цього.
 

Наші інтереси: 

Про це ми здогадувалися. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Російська весна" починалася ще у 2012 році, коли на 9 травня вже масово поширювалися "колорадські стрічки". До речі, виготовлені в Україні на проросійських підприємствах.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Російська весна" починалася ще у 2012 році, коли на 9 травня вже масово поширювалися "колорадські стрічки". До речі, виготовлені в Україні на проросійських підприємствах.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!