Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 4

Війна ілюзій. Чому на Заході все ще є попит на «хороших росіян»?

Категорія:

Постулат про «бідний російський народ, що не дорівнює Путіну» розбився об демонтовані та вкрадені унітази, катування цивільних та численні воєнні злочини, що їх не вагаючись скоюють на українських землях представники отого «хорошого, стражденного народу».

220928s-bermann-avec-m-poutine-et-m-lavrov-750x500.jpg

Сільві Берманн, колишня посол Франції в Росії. Фото: РИА Новости. Алексей Никольский
Сільві Берманн, колишня посол Франції в Росії. Фото: РИА Новости. Алексей Никольский

Чимало закордонних росієзнавців останні півроку почуваються кепсько, пише у своїй статті в журналі "Український тиждень" Алла Лазарева.

Відмовлятись від ілюзій, на яких захищено докторські та здобуто престижні посади в університетах, ніхто не поспішає. Тому попит на «хороших росіян» підскочив у рази. Вони потрібні багатьом, щоб не руйнувати звичну картину миру й не ставити під загрозу свою успішну кар’єру.

«Росіяни не стануть бомбардувати мирні міста, — впевнено казала за два дні до перших бомбардувань Сільві Берманн, колишня посол Франції в Росії в ефірі французької BFM TV. — Путін – раціональна особа, він на таке не зважиться». 

Пізніше, щойно російські війська почали окуповувати українські землі, вона не давала захисникам Києва «більше тижня», щоб протриматися. Сьогодні пані Бергманн закликає ЄС відкрити двері тим російським чоловікам, які тікають від мобілізації. «У Росії має з’явитися якась форма плюралізму, – переконує колишня посол з екрану того ж BFM TV. – Якщо ці чоловіки повернуться колись до своєї країни, вони принесуть з собою інше бачення».

Ах, ця наївна віра в цілющий приклад демократії! Ніби ж стільки доказів, що вона не працює автоматично, та віра живе! Специфічна форма романтизму, притаманна фахівцям з політики РФ, відчайдушно опирається реальності.

Комфортна політкоректність заважає визнати, що на безкрайніх просторах Російської імперії, внаслідок численних експериментів, що тривали століттями, таки вдалося вивести оту «нову людину», яку давніше обіцяли більшовики. На колективному рівні, вона виявилась апатичною, жорстокою, безвідповідальною та повністю позбавленою емпатії.

"Все, що стосується цієї війни, оповито рясним туманом, – пише французька інтернет-газета Slate.fr. – Занадто багато всього залишається недоступним для експертів та незалежних журналістів. У Росії Владімір Путін накидає версію історії, згідно з якою українська нація є міфом, «київським режимом» керують нацисти, а НАТО відчайдушно намагається використати війну як привід для вторгнення в Росію".

Чому в експертних колах так вперто шукають ознаки російської прекраснодушності? Одна з причин — подвійний страх: через можливість застосування ядерної зброї та загрозу розпаду Російської імперії. Кремль настільки звикли задобрювати, що певна кількість дослідників навіть не хоче уявляти появи на місці РФ кількох нових державних утворень, попри той факт, що всі імперії колись розпадаються, й Росія — не виняток.

Українська відсіч стала несподіванкою для багатьох з тих, хто витратив десятиліття професійного життя на розшифровку російської політики. Нині цим людям потрібні «хороші росіяни», готові прямо зараз перероджуватись на янголів, щоб затягти Україну за стіл переговорів, задобрити Путіна та домогтися, хай за рахунок українців, щоб нічого кардинально не змінювалося. Так спокійніше.

Чи вистачить Києву твердості, щоб протистояти тиску? Дуже хочеться сподіватись, що так. Провідний спікер сьогодні — Українська армія. Поки бої тривають і військо не сказало свого останнього слова, експертам, дипломатам, політикам годилося б не поспішати з висновками. Угодовський мир, який дозволив би агресору піти некараним — це найкращий спосіб заохотити наступну війну, на умовах, знову ж таки агресора. Україна не мусить приносити себе в жертву чужим ілюзіям.

Наші інтереси: 

Розмірковуємо про "хороших росіян" та їхнє місце в майбутній історії Європи. Поки що маємо розвінчувати міфи про "велику Росію" та "високодуховних" і "висококультурних" росіян, що десятиліттями нав'язували французам агенти впливу спочатку СРСР, а потім РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи