Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 137
  • Переглядів: 152

Відроджуючи стародавні традиції випікання хліба

Чернівчанка Тамара Мельник відмовилася від випічки на термофільних дріжджах та відроджує стародавні традиції випікання хліба.

Вирушаючи в магазин, кожен задумується над тим, аби купити свіжі та якісні продукти харчування. Фактично на кожній упаковці крупи, борошна, подекуди випічки, молочної продукції тощо є штам "Без ГМО". Що насправді криється за упаковкою, залишається загадкою.

Ні - хлібу з термофільними дріжджами!

Купуючи навіть найнеобхідніший продукт – хліб, ніхто не задумується над тим, з чого його випікають, що міститься в інгредієнтах, зокрема дріжджах.

В Інтернеті є багато інформації про те, що хліб (будь-яка випічка) на термофільних дріжджах підточує здоров'я.

Усім відомо, що з давніх-давен наші предки, бабусі, прабабусі пекли хліб на заквасці із житнього борошна, соломи, вівса, ячменю, пшениці тощо. Такі закваски збагачували організм органічними кислотами, вітамінами, мінералами, ферментами, клітковиною, пектиновими речовинами, біостимуляторами.

З появою термофільних дріжджів, аби зекономити час, господині забули про природну закваску. Нині випікають хліб на природній заквасці хіба що в селах.

Відроджування традицій випікання домашнього хліба

У Чернівцях відроджує традиції випікання домашнього хліба на "живій" заквасці Тамара Мельник. Жінка уже впродовж п'яти років їсть хліб, випечений власноруч у звичайній електричній духовці. Оскільки живе у багатоповерхівці, спеціальної печі немає.

Випікає смачні короваї пані Тамара за стародавнім рецептом без дріжджів. Привчила до споживання домашнього хліба свою родину: чоловіка, сина, доньку та онуків. За її рецептом випікають домашній хліб уже всі сусіди. Сім'я Мельників ділиться рецептами і в мережі Інтернет. Їх читають в кожному куточку земної кулі. Нещодавно чернівчанці телефонувала жінка з Канади, дякувала за рецепти, ділилася враженнями. Контактують з пані Тамарою також жінки з різних куточків України, дякують за рецепти, діляться своїми, радяться. Жінки, які випробували на собі рецепти випічки хліба Тамари Мельник, розповідають, що після переходу на здорове харчування, зокрема вживання домашнього хліба, вилучення зі свого раціону дріжджового тіста, в них покращилося здоров’я, зміцнився імунітет, позбулися грибкових жіночих та простудних вірусних захворювань тощо.

– Після того, як перестали їсти магазинний хліб, вживати алкоголь, цукор, споживати переважно здорову їжу, чоловік схуд на 20 кілограмів, – розповідає Т. Мельник. – Помітили, що покращилася пам'ять, перестали хворіти простудними вірусними захворюваннями, енергетичний тонус піднявся на високий рівень. Немає відчуття переїдання.

– Усе почалося з того, що чоловік із сином знайшли в Інтернеті інформацію про те, що хліб, випечений на термофільних дріжджах, шкідливий для здоров'я, – каже п. Тамара. – Разом вирішили відмовитися від його споживання. Шукали в Мережі рецепти приготування природної закваски. Спершу нічого не виходило. Перепробували її робити різними способами, пророщували зерно, варили його, робили закваску із хмелю. Тісто погано підкисало, але ми ні крихти випеченого не викидали, їли все власного виробництва.

Якось їздила на Путильщину до мольфара Нечая. Там зустріла жінку із Вінниці, яка розповіла мені, як правильно робити закваску на сироватці. З того часу роблю все за її рецептом, хліб почав добре підкисати. У мене в холодильнику завжди є "жива" закваска, яку роздаю всім, хто просить. Зберігаю її в посудині прикритій тканиною. Моя закваска завжди "жива", завжди "працює". На ній можна пекти все, що й на дріжджах, млинці, калачі, паску, пироги тощо.

Домашній хліб втричі дешевший

Окрім того, що хліб, випечений на природній заквасці, корисний для здоров'я, він обходиться приблизно втричі дешевше, аніж магазинний.

Разом з пані Тамарою ми підрахували у скільки обійдеться один кілограм хліба, випеченого самостійно, та порівняли із ціною в магазині.

Наприклад, на 3 кг хліба треба 2 кг борошна та 1,5 л води. Борошно беремо першого гатунку. Кілограм борошна вартує – 2,20 грн. Газу чи електрики, аби спекти хліб, затратиться максимум на 50 копійок. Виходить, що 3 кг хліба обійдуться в 5-6 гривень. Тоді 1 кг хліба обійдеться в 2 гривні, а хліб у магазині вагою 750 г вартує – 3.50 гривні.

Якщо раніше, аби спекти хліб на цілу родину, господиня витрачала цілий день, то нині це займає значно менше часу.

– Аби зекономити час на випічці хліба, замішую тісто ввечері перед сном (23.00), – ділиться таємницями п. Тамара. – До 5-6 ранку він підходить. О шостій викладаю його в форму, даю постояти ще годину, відтак кладу випікати. Допоки йду на роботу (8 ранку), хліб уже готовий. Випікаю хліб у електричній духовці, вона менше виділяє тепла у квартирі, не виділяє чадного газу, хліб дещо м'якший, аніж випечений в газовій духовці. Аби отримати м'який хліб з газової духовки, під час випікання покладіть внизу тарілку з водою.

Рецепти від Т.Мельник


Приготування закваски
Взяти 100 г сироватки (дзеру) 100 г житнього борошна, цільного борошна 2-го, або 1-го ґатунку. Замішати тісто, як на млинці. Киснути має дві доби при температурі +25о. Коли закваска закисне, додати ще по 100 г сироватки і борошна (підживити). Дати знов щоб закисло. Закваска готова. Якщо відразу не використовуєте її, то покладіть до холодильника в глиняному, керамічному або скляному посуді. Накрийте рушничком. За день перед випіканням хліба закваску треба підживити: додати до неї 100 г води і стільки ж борошна. У холодильнику вона теж працює, тільки повільніше. Перед випіканням хліба, заздалегідь за декілька годин дістаньте закваску з холодильника і підживіть теплою водою і борошном. Вона має почати "грати", тоді можна використовувати. Те, що залишається в посудині, знову підживіть і покладіть у холодильник.

Хліб на воді
Візьміть кип’ячену (до 30о) воду і закваску в однакових пропорціях (250 г води і 250 г закваски), 1 чайну ложку солі, борошно – скільки забере. Замісіть тісто, як на вареники. Добре використовувати міксер для замісу тіста, або руками, змащеними олією. Виробляємо хліб та викладаємо у форму (заповнюємо навпіл), змащену олією. Форми з тістом складіть в попередньо нагріту (до 30о) духовку. Хліб підходить 4-5 годин. Якщо закваски дати менше наполовину, то хліб підходитиме 6-7 годин. Випікати приблизно 1 годину при (180о), випікати далі при спадаючий температурі (ефект печі) до 60о – 80о, вийняти хліб, щоб не запарився.

Корисні поради

  • Не беріться за випікання хліба з поганим настроєм;
  • Коли місять хліб у хаті не метуть, не роблять протяги, не сваряться, не рипають дверми.
  • Жіночі дні випікання хліба: понеділок, середа та п’ятниця;
  • Напередодні Великодня, випікаючи паску, можна дізнатися, який буде рік. Треба намітити паску для кого вона призначена. Відтак розрізати її, якщо вона рівномірна – рік буде вдалим, якщо в середині порожня – слід очікувати негараздів.

Майстер-клас випікання хліба від Т.Мельник

  • - у невеличку каструлю всипати борошно
  • - додати закваску, воду, сіль, висівки, зернята тощо
  • - замісити тісто дерев'яною ложкою до густини, як на млинці
  • - покласти тісто, аби підросло на 6 годин
  • - змастити форму смальцем, викласти тісто
  • - потримати ще годину
  • - випікати в духовці при 230 градусах 40 хвилин
  • - витримати хліб у закритій духовці ще 40 хвилин
  • - викласти на дерев'яну дощечку
  • - накрити рушником


Відео

Хлібокомбінат випікає хліб за старовинним рецептом

Хліб без дріжджів з борошна грубого помолу печуть у Вінниці


В тему:

І до хліба вже добралися...

Термоядерний хліб аріїв

Арійський хліб, іудейська риба

Живу їжу – Людині!

Адекватне харчування (FB2)

«Пшениця без куколю. Євангеліє без вставок і спотворень»: друга редакція (19.11.2012, FB2)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Слава Богу, нарешті і промислове випікання хліба повертається обличчям до споживачів!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Слава Богу, нарешті і промислове випікання хліба повертається обличчям до споживачів!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)