Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вчені створили новий вид речовини: рідина, що самостійно рухається

Світ:

Вчені з Брандейського університету (США, штат Массачусетс) створили новий вид речовини – рідину, яка переміщується не під дією сили гравітації або механічного впливу, а самостійно. Про свою розробку дослідники повідомили в журналі Science.
 

Дослідники використали мікротрубочки з мозку корови і помістили їх у водний розчин, куди потім додали молекули моторного білка кинезину і нуклеозиду аденозинтрифосфату (АТФ).

Мікротрубочки розташовуються паралельно одна одній, а молекули кинезину опиняються між ними, як шпали між рейками. Використовуючи АТФ як джерело харчування, кинезин починає рух уздовж мікротрубочки, структура розпадається, і трубочки, що звільнилися, об'єднуються з іншими молекулами кинезину.

Поки ж трубочки вільні, вони утворюють в рідині закручені структури.

Як відзначають дослідники, аналогічні, але набагато більш складні процеси відбуваються в організмі людини. Вченим вперше вдалося змусити їх все обертатися тільки в одному напрямку – це виявилося можливо за допомогою когерентного потоку.

Вчені розраховують на можливість застосування "самохідних" рідин в індустрії – так, наприклад, можна змусити нафту переміщуватися по трубопроводу без перекачування.
 

Джерело.

Наші інтереси: 

Процес "самостійного руху" не дуже зрозумілий, але результат - цікавий. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи