Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

В України з’явилось розуміння власних інтересів - і необхідність ці інтереси захищати

Угорщина й Румунія пообіцяли разом боротися проти українського закону про освіту. Того самого, що закріплює державну мову в середній школі. Західним сусідам України слідом за Росією доведеться звикати до думки, що Україна з'явилася на карті світу.

Кумедно, що раніше проти цього закону висловилася і Росія, назвавши його "актом етноциду". Кумедно тому, що московський протест в Україні, по суті, не помітили.

Війна відучила Київ озиратися на слова, що звучать з Росії - і це найбільш наочний підсумок всієї тієї кампанії, яку Кремль почав у 2014-му році, - пише Павло Казарін для Крим.Реаліі.

А ось гнівні окрики з західного кордону для багатьох в Україні прозвучали несподівано. І даремно. Тому що це ще одна ілюстрація того, як досягається реальна незалежність.

Анексія Криму і вторгнення на Донбас привели Україну до набуття суб'єктності. Країна, яка захищає саму себе, починає проводити зовнішній контур. Той самий, який стає спільним знаменником для найрізноманітніших числівників.

 В України з'явилася не тільки нова символіка і не тільки новий пантеон героїв. У неї з'явилося розуміння власних інтересів - і необхідності ці інтереси захищати.

Власне, анексія Криму та окупація Донбасу якраз і стали відповіддю Москви на вибір Україною свого цивілізаційного шляху. Кремль звик вважати, що його інтереси не закінчуються там, де закінчуються російські кордони. Але до цього ж виявилися не готові і інші країни регіону.

Тому що всі сусіди Києва звикли до того, що на їхніх кордонах розташоване щось умовне і аморфне. І тепер вони щиро обурюються, коли виявляється, що український контур стосується не тільки російсько-української ділянки кордону. Їм просто незвично усвідомлювати, що їх особистий простір закінчується там, де починається простір іншого. А лінією розмежування служить державний кордон.

Претензії до України не могли не виникнути. Вони б не з'явилися лише в тому випадку, якщо б країна продовжувала існувати в колишньому "гібридному" форматі.

Київ сам привчив Бухарест, Будапешт і Варшаву до власної безсуб'єктності і безхребетності. І тепер країна всього лише проходить той самий шлях, який повинен був стартувати в 1991 році.

Така доля чекає будь-яку нову державу, яка починає державними ліктями позначати свою сферу інтересів.

І коли та ж Білорусь знайде реальну, а не імітаційну незалежність - цей же шлях доведеться пройти і їй. І нам залишається лише гадати, з якими сусідами - крім Росії - їй доведеться пройти через низку взаємних "непорозумінь". І окреме питання - чи буде в цьому переліку Україна.

Можливо, Києву було б легше, якби країна не зволікала всі ці двадцять три роки. Якби набуття суб'єктності відбувалося тоді, коли при владі в країнах Східної Європи були проєвропейські політики. А не ті, що торгують картинкою вчорашнього дня і різноманітними фантомними болями.

Втім, краще пізно, ніж ніколи.

Наші інтереси: 

Україна починає діяти як самостійна держава, як рівна серед рівних.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

Це можна зрівняти з тим, як змінюється власник квартири, і всі сусіди деякий час чинять тиск на нових власників. Я переїзджав два рази і обидва рази таке спостерігав. Через декілька місяців стає все на свої місця. Так само в шкільному класі випробовують нового учня.

Коментарі

Зображення користувача В'ячеслав Пачевський.
0
Ще не підтримано

Це можна зрівняти з тим, як змінюється власник квартири, і всі сусіди деякий час чинять тиск на нових власників. Я переїзджав два рази і обидва рази таке спостерігав. Через декілька місяців стає все на свої місця. Так само в шкільному класі випробовують нового учня.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Добре сказано.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Нічого дивного. І Румунія і Угорщина мали певні територіальні претензії до СССР. Після розпаду СССР претензії трансформувалися на Україну.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!