Зображення користувача Володимир Майборода.
Володимир Майборода
  • Відвідувань: 309
  • Переглядів: 362

Український фільм Поводир / The Guide (2014)

Спецтема:

Коротко - Україна, тридцяті роки. Американський інженер Майкл Шемрок разом із сином приїжджає до Харкова допомагати будувати соціялізм. Тут він закохується в актрису Ольгу Левицьку, на яку давно поклав око червоний комісар. За трагічних обставин американець гине, а його сина рятує від переслідувачів сліпий кобзар. Не маючи інших шансів вижити на чужині, хлопець стає поводирем. Їх подорож, повна небезпечних пригод, відбувається на тлі драматичних сторінок української історії і руйнування людських доль - колективізації, репресій і голодомору. Фільм про кохання, вірність, підлість і зраду.

163578612.jpg

«Поводир, або Квіти мають очі» (англ. The Guide) — український історичний драматичний фільм режисера і сценариста Олеся Саніна
«Поводир, або Квіти мають очі» (англ. The Guide) — український історичний драматичний фільм режисера і сценариста Олеся Саніна

Слоган фільму

«Закрий очі. Дивись серцем»

Виробництво

Назва: Поводир (Інша назваПоводир, або квіти мають очі
Оригінальна назва: Поводир / The Guide 
Рік виходу: 2014 
Жанр: військовий, драма, пригоди 
Режисер: Олесь Санін 
Країна: Україна 
Студія: Pronto Film 
Тривалість: 02:04:02 
Переклад: Російська, українська, англійська (діалоги на трьох мовами) 
Субтитри: українські (в окремому файлі, на деякі сцени) 
У ролях: Джефф Баррелл (Майкл Шемрок), Станіслав Боклан (кобзар Іван Кочерга), Антон Святослав Грін (Пітер), Ірина Саніна (дружина Івана Орися), Олександр Кобзар (співробітник ОДПУ Володимир), Андрій Білоус (генерал), Федір Стригун (майстер Богдан), Олег Примогенов (Микола Ситник), Сусана "Джамала" Джамаладінова (актриса Ольга Левицька) та інші.

Сюжет

Події фільму відбуваються у 1932-1933-х роках в УРСР у часи індустріалізації, колективізації та напередодні і під час Голодомору й репресій представників Розстріляного відродження. Американський інженер Майкл Шемрок разом зі своїм десятирічним сином Пітером приїздить до Харкова працювати в якості іноземного спеціаліста, де закохується в актрису Ольгу Левицьку. В Ольгу також закоханий співробітник ОДПУ Володимир, який всіма силами намагається позбутися конкурента. Випадково до рук Шемрока потрапляють секретні документи від Миколи Ситника про заплановане радянською владою масове вилучення продовольства та супутні репресії, через що вони обоє гинуть.

Син Майкла стає випадковим свідком убивства батька. Документи знаходяться серед особистих речей Пітера - в палітурці "Кобзаря". Пітеру дивом вдається втекти від переслідувачів — завдяки сліпому бандуристові Івану Кочерзі. Хлопчик пристає до сліпого і стає його поводирем. У минулому Іван був командиром роти армії УНР, отримав поранення в голову під час розстрілу, в якому брав участь теперішній співробітник ОДПУ Володимир, і осліп. Кочерга вчить Пітера ремеслу поводиря, основам їх таємного бойового мистецтва, знаходить документи і намагається особисто передати документи в Москву. Спецслужби активно розшукують Пітера і документи.

Взимку 1932–1933 років під час подій Голодомору кільце пошуку звужується і Пітера майже ловлять, проте Кочерга, жертвуючи своєю свободою, допомагає хлопчикові сховатися. Пітер дістається Харкова і, завдяки науці бою, завойовує право очолити групу безпритульних. Грабуючи квартири співробітників НКВС, які отримують щедрі продовольчі пайки, потрапляє в свою колишню квартиру, де зустрічає Ольгу. Взимку 1933 року сліпого Івана Кочергу разом з іншими кобзарями, яких заманили на "фестиваль кобзарів", страчують під Харковом.

Пітер намагається запобігти загибелі кобзарів, проте це йому не вдається. Згодом Пітеру вдається врятуватися і виїхати з СРСР на батьківщину. Пітер лишаться єдиним живим свідком тих трагічних подій. (З Вікіпедії).

Пісня

Сусана "Джамала" Джамаладінова: «Чому Квіти Мають Очі» – дуже особиста пісня. Вона з’явилася на світ під враженням від зйомок у фільмі «Поводир», від занурення в атмосферу 1932 року. Я дуже хочу, щоб ми виносили уроки з історії. Скільки горя і страждання приносили людям жорстокі правителі, якими непростими були епохи. Давайте робити правильні висновки».

 

 

З відгуків щодо виконання

M. Yablonska Джамалочко! Тобі дуже пасує співати українською! Я віддана слухачка твоїх пісень, але українською твій голос особливий! Спасибі за ті емоції, які мені дає твій спів!

Oksana Kovrova - за душу бере і здіймає той далеко прихований смуток, що мабудь на генетичному рівні присутній в кожному з нас... Дякую вам Джамала за цю пісню і за Вашу щиру любов до нашої багатостраждальної Батьківщини. 

Maks Voznenko - Просто мега! Джамала українською - це просто фантастично! До сліз...

Особливості фільму 

Це перший в Україні фільм на який можуть прийти незрячі (линк). 

Тифлокоментар - спеціальний опис фільму для незрячих, що подається їм у персональні навушники на звичайному кіносеансі та розповідає те, чого незрячі не мають змоги побачити на екрані. 
Поширена у розвинених країнах, в Україні ця технологія буде реалізована вперше.

 

Цікаві факти

  • Для зйомок деяких епізодів було запрошено більше сотні справжніх незрячих та кобзарів, зокрема у фільмі зіграв бандурист Тарас Компаніченко. У сцені бійки між кобзарем працівниками НКВД грає бронзовий призер параолімпіади 2004 року, дзюдоїст Ігор Засядкович. Також одного з кобзарів зіграв незрячий радіожурналіст Володимир Носков.
  • Українського поета Михайля Семенка зіграв сучасний український поет Сергій Жадан. Інший сучасний український поет — Олександр Ірванець — зіграв стенографіста на допиті.

 

 

 

  • Для Станіслава Боклана та кількох кобзарів було замовлено в США спеціальні лінзи, в котрих актори нічого не бачили.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Для зйомок спеціально збудували хату дружини кобзаря Івана Кочерги та замовляли для неї спеціальну стріху. Майстри постелили на будинок стару стріху з хати-музею Шевченка. Нині ця хата слугує одним з найцікавіших туристичних об'єктів селища Витачів в Київській області, і розміщується неподалік давньоруського городища. 

 

 

 

 

 

 

  • Щоб відтворити випуск радянського кіножурналу «Кінооко», присвячений першому радянському трактору, була використана раритетна кінокамера Parvo Debrie.
  • Спеціально для зйомок відновили перший трактор Харківського тракторного заводу 1931 року випуску, який 50 років простояв на постаменті перед підприємством і був зданий на металобрухт. Також відновили паротяг та колію для нього (7 кілометрів вузькоколійної дороги біля міста Гайворон).

Су251-86 — один з паротягів, що використовувався у зйомках фільмуДепо у Цвітковому — одна з локацій, де знімали «Поводиря».Руїни розстріляної церкви святого Михаїла у виселеному селі Вишенька Велика на Львівщині, біля якої знімався один з епізодів фільму.

  • Для сцени затягування Пітера в поїзд був створений спеціальний вагон, який зовні був точною копією вантажних вагонів 1930-х років, а всередині — повноцінним знімальним павільйоном. Вагон було також обладнано спеціальною системою тросів і підвісів, яка дозволила виконати фізично важкий трюк і мала убезпечити актора від потрапляння під колеса потяга.
  • Головну роль хлопчика-поводиря виконав 10-річний американець Антон-Святослав Грін (англ. Anton Sviatoslav Greene) з Детройта — внук українського художника-графіка Богдана Сороки.
  • Планувалося, що в фільмі зіграє голлівудський актор українського походження Джек Пеленс (Володимир Палагнюк), але Пеленс помер у 2006 році, на етапі розробки фільму.
  • Режисер Олесь Санін сам є кобзарем.

Фільм (відео)

 
Наші інтереси: 

Пізнаємо історію.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Вирішив поділитися посиланням і описом гарного українського фільму. Можна поставити його в один ряд з "ТойЩоПройшовКрізьВогонь" і "Хайтарма".

Колись чув про таємний "З'їзд кобзарів" після якого їх розстріляли НКВС...

!Слава Творцям, таки зняли про це кіно-свідчення!!!...

Фільм не залишить байдужим...

Додатково пропоную переглянути відвертості від Творців фільму на Громадському - Олесь Санін та Антон Святослав Грін про фільм "Поводир". Громадське.арт

Інтерв'ю з Антоном Гріном для Пластового Порталу

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Майборода.
0
Ще не підтримано

Вирішив поділитися посиланням і описом гарного українського фільму. Можна поставити його в один ряд з "ТойЩоПройшовКрізьВогонь" і "Хайтарма".

Колись чув про таємний "З'їзд кобзарів" після якого їх розстріляли НКВС...

!Слава Творцям, таки зняли про це кіно-свідчення!!!...

Фільм не залишить байдужим...

Додатково пропоную переглянути відвертості від Творців фільму на Громадському - Олесь Санін та Антон Святослав Грін про фільм "Поводир". Громадське.арт

Інтерв'ю з Антоном Гріном для Пластового Порталу

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

Надзвичайний фільм! Ось це і є наш кінематограф! Хто ще не дивився - бігом качати і переглядати!!!

Миролюбність і озброєність!