Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українці все більше симпатизують націоналістам

Різанина в кафе міста Марганець Дніпропетровської області, яка закінчилася вбивством міліціонера, несподівано актуалізувала загрозу міжнаціональних конфліктів в Україні. Влада публічно намагається звести проблему до незначного побутового конфлікту в містечку. Однак політологи прогнозують нові спалахи міжнаціональної ворожнечі, підігрітої зацікавленими політиками і пояснюють катастрофічною соціально-економічною ситуацією.
Марганець з неділі живе за законами воєнного часу. Місцеві жителі, з якими поспілкувався кореспондент НГ, розповідають, що місто переповнене міліцією, у центрі вже кілька днів припарковані автобуси з бійцями спецпідрозділів, на в’їзді та виїзді стоять машини з військовими. Городян на вулицях не видно: виїхали всі, хто мав хоч найменшу можливість.

Безпрецедентна для мирного часу ситуація склалася через бійку в неділю вночі двох компаній, що закінчилася вбивством 22-річного сержанта міліції Сергія Бондаренка (убивця - вірменин Самвел Фтоян. - НО). Одна відвідувачка кафе, місцева мешканка Тетяна, розповіла: "Наші хлопці були з голими руками, а у тих відразу ножі звідкись взялись, биті пляшки з-під горілки".

Після вбивства міліціонера та госпіталізації учасників бійки ситуація тільки ускладнилася: дві численні групи українців і вірменів влаштували побоїще біля будівлі лікарні, потім протистояння перекинулося на вулиці міста. Мешканці Марганця та журналісти місцевих газет підтвердили, що в місті стріляли, били вітрини і палили машини.

Міліція не підтверджує цей факт, стверджуючи, що конфлікт закінчився бійкою у лікарні, після чого винуватці були арештовані. Головний редактор газети Днепр вечерний Ірина Авраменко розповіла НГ, що зараз ситуація у місті нормалізувалася, ніяких погромів немає, але затишшя пояснюється присутністю посилених нарядів міліції. "Вірмени і азербайджанці, яких у нашому місті багато, поки бояться повертатися у свої будинки: міліція виїде через пару днів - і можуть початися погроми", - розповів місцевий житель Дмитро.

Журналісти газети Бизнес-Никополь стверджують, що підстави для побоювань існують, оскільки у Марганці давно назріває конфлікт між корінними жителями і стрімко зростаючою громадою вірмен. Газета стверджує, що гості, які недавно отримали громадянство України, контролюють у місті торгівлю наркотиками і проституцію. Мешканці Марганця, з якими вдалося поговорити НГ, називають райони, у яких процвітає незаконний бізнес, і стверджують, що така ж ситуація склалася у багатьох містах на сході України. За їхніми словами, невдоволення місцевого населення накопичилось за роки. "Люди готові в будь-який момент повстати і, нарешті, викинути з міста вірменів-забіяк, як це зробили їхні сусіди, жителі Нікополя, у середині 90-х років", - робить сміливий висновок Бизнес-Никополь.

Політологи прогнозують нові спалахи міжнаціональної ворожнечі, яку підігрівають зацікавлені політики і пояснюють катастрофічною соціально-економічною ситуацією

Українська влада кілька днів робила вигляд, що нічого особливого не сталося. Президент Віктор Ющенко звернув увагу МВС на ситуацію в Марганці та прокоментував її у контексті несприятливої криміногенної ситуації, не звертаючи уваги на міжнаціональний контекст проблеми. Однак лідер націоналістичного об’єднання Свобода Олег Тягнибок вважає, що з Марганця може розпочатися хвиля міжнаціональних війн в Україні: "Реакція українців Марганця стала сюрпризом як для непрошених гостей, так і для представників влади, за сприяння якої вірменська меншість протягом багатьох років відчувала себе господарями у місті, і зухвало демонструвала своє зневажливе ставлення до корінних жителів. Українці нарешті відродили найкращі козацькі традиції Запорізької Січі та дали рішучу відсіч приїжджим на вулицях рідного міста".
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи