Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна вперше в історії імпортувала дизельне пальне зі США

Категорія:

Світ:

На початку лютого в Україну надійшла партія дизельного пального виробництва американської Marathon Petroleum Company. Це – перший в історії українського ринку випадок імпорту нафтопродуктів зі США, і це показує, як трансформується ринок України і Європи внаслідок антиросійських санкцій.

Дизельне пальне імпортувала компанія «Укрпалетсистем» (UPG), пише enkorr.

"Танкер дедвейтом 100 000 т було прийнято у порту Гамбурга, звідки ми забираємо продукт меншими танкерами по 30 000 т і веземо на наш термінал у Польщі. Ця перша партія вже почала надходити в Україну", – розповіли в UPG.

У компанії не розкривають комерційні деталі, але зауважили, що досвід перших постачань вказує на перспективність продовження цієї роботи.

"Зараз у Європі дуже гарна кон’юнктура, великі запаси, є тенденція до зниження цін. Але ми намагатимемось збільшувати постачання саме американського продукту через логістичні зручності роботи з цими партіями й вигідне ціноутворення", – заявили в компанії та додали, що американський дизель уже надійшов на заправні станції UPG.

"На моїй пам’яті це – перший в історії випадок надходження до нас американських нафтопродуктів. Це дуже символічна подія, адже вона показує, як трансформується ринок України і Європи внаслідок антиросійських санкцій. Це краща ілюстрація руйнації міфів про нереальність життя без російських нафтопродуктів", – зазначив Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95».

Група компаній UPG оперує мережею заправних станцій, яка наразі налічує 81 одиницю. За результатами 2022 року UPG стала другим за обсягом імпортером дизельного пального, а протягом останніх років є одним із найбільших гуртових продавців дизпального.

Наприкінці 2022 року група заявила про придбання активів польської компанії Baltchem SA Zakłady Chemicze, яка володіє двома морськими терміналами в Республіці Польща для перевалки й зберігання нафтопродуктів.

Нагадаємо, наприкінці березня Росія почала завдавати авіаційних ударів по базах паливно-мастильних матеріалів. Було знищено або пошкоджено нафтобази на Львівщині, на Волині, Рівненщині, Полтавщині, Дніпропетровщині та Одещині. Також внаслідок російських авіаобстрілів було знищено інфраструктуру Кременчуцького НПЗ, який забезпечував понад третину всього українського ринку пального.

За даними Мінекономіки, на кінець минулого року 95% імпортованого бензину та понад 70% дизельного пального Україна отримувала з країн ЄС. Лідерами постачання були Румунія, Литва, Словаччина, Греція, Болгарія та Польща.

Нагадаємо дефіцит пального на АЗС в Україні виник наприкінці квітня, про що ми писали.

Наші інтереси: 

Перебудова українського бізнесу, який попри війну знаходить рішення проблемам. Аби тільки держава не лізла зі своїми регуляціями й не заважала працювати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи