Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Google паніка через можливості бота ChatGPT відповідати на запитання користувачів

Категорія:

ChatGPT – це велика мовна модель на основі штучного інтелекту, яка була створена організацією OpenAI та може формувати осмислені й часто доволі точні відповіді на питання користувачів. Це ставить під загрозу бізнес таких пошукових компаній як Google, які так само намагаються задовольнити цікавість аудиторії, надаючи їй відповіді на питання з різноманітних вебсайтів.

За три тижні роботи ChatGPT довів свою спроможність стати наступним великим зсувом в індустрії. Бот може подавати інформацію чіткими, простими реченнями, а не просто переліком інтернет-посилань. Він може пояснювати концепції так, щоб люди могли їх легко зрозуміти. Він може навіть генерувати ідеї з нуля, включаючи бізнес-стратегії, пропозиції щодо різдвяних подарунків, теми для блогів та плани на відпустку, пише Mezha, посилаючись на публікацію The New York Times.

І хоча ChatGPT все ще потребує вдосконалення, його випуск змусив керівництво Google оголосити «червоний код». Для компанії це було схоже на спрацьовування пожежної сигналізації. Дехто побоюється, що вона може наближатися до моменту, якого бояться найбільші компанії Кремнієвої долини – приходу величезних технологічних змін, які можуть перевернути бізнес.

Понад 20 років пошукова система Google слугувала основним світовим шлюзом до інтернету. Але з появою нового виду технології чат-ботів, яка може змінити або навіть замінити традиційні пошукові системи, Google може зіткнутися з першою серйозною загрозою для свого основного пошукового бізнесу.

Пікантності ситуації додає той факт, що ChatGPT був випущений дослідницькою лабораторією OpenAI, і Google є однією з багатьох інших компаній, лабораторій і дослідників, які допомогли створити цю технологію. Але експерти вважають, що технологічному гіганту може бути важко конкурувати з новими, меншими компаніями, які розробляють цих чат-ботів, через те, що ця технологія здатна завдати великої шкоди його бізнесу.

Google вже кілька років працює над створенням чат-ботів і, як й інші великі технологічні компанії, агресивно розвиває технології штучного інтелекту. Google вже створив чат-бота, який може скласти конкуренцію ChatGPT. Фактично, технологія, що лежить в основі чат-бота OpenAI, була розроблена дослідниками Google.

Чат-бот Google під назвою LaMDA, або Мовна модель для діалогових додатків, привернув до себе величезну увагу влітку, коли інженер Google Блейк Лемуан заявив, що бот став свідомим. Це не відповідало дійсності, але технологія показала, наскільки чат-боти на основі штучного інтелекту покращилися за останні місяці.

Однак Google навряд буде поспішати впроваджувати цю нову технологію як заміну онлайн-пошуку, оскільки вона не підходить для показу цифрової реклами, яка становила понад 80% доходів компанії минулого року.

«Жодна компанія не є непереможною, всі вони вразливі, – каже Маргарет О’Мара, професор Вашингтонського університету, яка спеціалізується на історії Кремнієвої долини. – Для компаній, які стали надзвичайно успішними, роблячи одну визначальну для ринку річ, важко мати другий акт з чимось зовсім іншим».

Оскільки чат-боти навчаються, аналізуючи величезні обсяги даних, розміщених в інтернеті, вони мають можливість поєднувати вигадку з фактами та надають інформацію, яка може бути упередженою щодо жінок і кольорових людей. Вони можуть генерувати токсичну мову, в тому числі мову ненависті.

Все це може налаштувати людей проти Google і зашкодити корпоративному бренду, який компанія будувала десятиліттями. Як показав досвід OpenAI, нові компанії можуть бути більш схильними ризикувати в обмін на швидке зростання.

Навіть якщо Google вдосконалить свого чат-бота, компанія повинна розвʼязати проблему з пошуковою рекламою, адже якщо чат-бот відповідає на запити короткими точними реченнями, у людей менше причин переходити за рекламними посиланнями.

«У Google є проблема з бізнес-моделлю, – каже Амр Авадалла, який працював у Yahoo та Google, а зараз керує стартапом Vectara, що створює подібну технологію. – Якщо Google даватиме вам ідеальну відповідь на кожен запит, ви не будете натискати на жодну рекламу».

Сундар Пічаї, виконавчий директор Google, брав участь у низці зустрічей, щоб визначити стратегію Google в області штучного інтелекту, і він перевернув роботу численних груп всередині компанії, щоб відповісти на загрозу, яку представляє ChatGPT, згідно зі службовою запискою та аудіозаписом, отриманим The New York Times.

Співробітникам також було доручено розробити продукти зі штучним інтелектом, здатні створювати художні твори та інші зображення, на кшталт технології DALL-E від OpenAI, якою вже скористалися понад три мільйони людей.

Відтепер і до великої конференції розробників Google I/O, яка, як очікується, відбудеться в травні, команди дослідницького відділу, відділу довіри й безпеки та інших відділів Google будуть перерозподілені, щоб допомогти розробити й випустити нові прототипи й продукти з ШІ.

Експерти вважають, що в міру розвитку технологій Google повинен вирішити, чи буде компанія переробляти свою пошукову систему і чи зробить повноцінного чат-бота основою цього сервісу.

Google неохоче ділиться своєю технологією, оскільки, як і ChatGPT та подібні системи, вона може генерувати неправдиву, токсичну та упереджену інформацію. LaMDA доступна лише обмеженій кількості людей через експериментальний застосунок AI Test Kitchen.

Google розглядає таку закритість як боротьбу за розгортання свого передового ШІ без шкоди для користувачів або суспільства, згідно зі службовою запискою, з якою ознайомилася The Times. На одній з недавніх зустрічей менеджер проєкту визнав, що менші компанії мають менше проблем з випуском цих інструментів, але сказав, що Google повинен вступити в бій, або індустрія може рухатися далі без нього.

Інші компанії мають схожу проблему. П’ять років тому Microsoft випустила чат-бота під назвою Tau, який публікував расистську, ксенофобську та іншу брудну лексику, і була змушена негайно видалити його з інтернету, щоб більше ніколи не повернутися. Meta видалила свого чат-бота, бо він створював псевдонаукові роботи.

На записаній зустрічі керівники заявили, що Google має намір випустити технологію, яка керувала його чат-ботом, як хмарну обчислювальну послугу для зовнішніх підприємств, і що компанія може включити цю технологію в прості завдання підтримки клієнтів. Google буде підтримувати свої стандарти довіри та безпеки для офіційних продуктів, але також випускатиме прототипи, які не відповідають цим стандартам.

Компанія може обмежити ці прототипи до 500 000 користувачів і попередити їх, що технологія може призвести до неправдивих або образливих заяв. З моменту свого випуску в останній день листопада ChatGPT, який може видавати подібні токсичні матеріали, використовували понад мільйон людей.

Google вже працює над вдосконаленням своєї пошукової системи, використовуючи ту ж технологію, яка лежить в основі чат-ботів, таких як LaMDA і ChatGPT.

Наші інтереси: 

Стежимо за стрімким розвитком інтернет-технологій та штучного інтелекту. Нова технологія може підштовхнути світ до світоглядної та соціальної революції.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи