Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Австралії півсотні F/A-18 Hornet на складі: все, що потрібно, – просто передати їх Україні

Категорія:

Прямо зараз в Австралії є 46 багатоцільових винищувачів F/A-18, які вони вже вивели з експлуатації й хотіли продати приватній компанії, а якщо не вийде – то просто утилізувати.

23042101.jpg

F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet. Фото: Royal Australian Air Force

Австралія, яка вже передає у вигляді допомоги, а також продає до України озброєння, цілком може самостійно розв'язати це питання із винищувачами для Повітряних Сил. Бо ж просто тримає 46 багатоцільових винищувачів F/A-18 Hornet на складі після їх виведення з експлуатації у 2021 році та заміни на F-35, пише Defense Express.

Ці літаки ще у 2020 році хотіли продати американський приватній компанії Air USA, яка зараз має назву Ravn Aerospace та займається підготовкою пілотів.

І про це пише The Drive, закликаючи без жодних затримок передати ці машини Україні, поки ці машини залишаються в Австралії й угода не укладена. Понад те, якщо вона не буде підписана, F/A-18 Hornet можуть просто утилізувати.

F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet – одразу 12 рішень проти російських літаків під крилом та фюзеляжем

З усіх боків це – просто ідеальний варіант для України, особливо, якщо розділити питання посилення Повітряних Сил України для перемоги та їх обрис після перемоги.

По-перше, F/A-18 Hornet в австралійських повітряних силах були модернізовані до рівня A++, яка фактично тотожна версії F/A-18C/D, з інтеграцією радара AN/APG-73.

Серед озброєння машини - ракети "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM та ASRAAM, з номенклатури високоточного озброєння для ураження наземних цілей - все необхідне, від Paveway II та JDAM-ER до стелс AGM-158 JASSM та Harpoon.

По-друге, хоча машини багато налітали – а отримала їх Австралія ще у 1985-1988 роках – вони сконструйовані для експлуатації у жорстких умовах авіаносців та соленої води. Але вони весь час експлуатувались лише на наземних базах.

Більше того, через брак пілотів у Австралії у 90-х роках був період, коли літаки експлуатувались менш інтенсивно. Тобто ці машини у значно кращому стані, ніж будь-який F/A-18 Hornet морського базування, які злітають за допомогою катапульти та сідають на палубу без вирівнювання та гальмують завдяки аерофінішеру.

По-третє, з огляду на все, окрім того, що епоха F/A-18 вже завершується, ця машина за цілим рядом параметрів краща за легкий F-16. Це – природно, бо F/A-18 Hornet створювався як палубна машина, яка має вирішувати всі задачі, бо на авіаносці банально немає місця для "зоопарку" різноманітних літаків.

Саме F/A-18 має можливість не тільки вести повноцінний повітряний бій та завдавати високоточні удари, а навіть й бути повітряним танкером. І як дводвигунна машина має кращі льотні характеристики за однодвигунний F-16. Але й цілком закономірно, й це має значення під час вибору машини "мирного часу", вищу вартість, як за борт, так й за годину польоту.

На останок, для умов, коли мова йде про реальну бойову експлуатацію в об'єктивно не самих ідеальних умовах та з очевидними складнощами в обслуговуванні, знайти кращий винищувач ніж сконструйований для експлуатації в обмеженому просторі авіаносця штатною командою - складно.

Єдине, на що необхідно звернути увагу, – мова йде про F/A-18 Hornet, а не про глибоко модернізовані F/A-18E/F Super Hornet. Але у випадку, коли мова йде про 46 машин, які може поставити одна країна без загрози для власної обороноздатності, це вже не має значення. Тим паче рішення відносно них об'єктивно залежить лише від самої Австралії та США, які мають ухвалити дозвіл на реекспорт. І це навіть легше за варіант з умовною європейською коаліцією F-16.

Звісно залишається питання навчання пілотів, про яке, як мантру, повторюють не тільки у США, але тепер і у Європі. Але це питання вирішується, як пише видання, шляхом залучення всіх можливих ресурсів країн-операторів F/A-18, а це не тільки США та Австралії, але й Фінляндії та Іспанії, так само як і приватних компаній, які на цьому спеціалізуються. Від себе можемо додати й озвучену на рівні українського уряду пропозицію для іноземних пілотів.

Наші інтереси: 

Дуже гарне рішення, щоб не чекати F-16 півтора року. В липні 2022 року американці обіцяли навчити українських пілотів літати на своїх F-16.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що тепер вигадають у Білому домі, аби затягнути постачання цих літаків до літа 2024 року. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво, що тепер вигадають у Білому домі, аби затягнути постачання цих літаків до літа 2024 року. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!