Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Twitter заблокував користувачам GETTR доступ до своїх старих твітів – тим гірше для Twitter

Спецтема:

Запахло смаженим: Twitter злякався перспективи масової втечі користувачів – і остаточно загнав себе у пастку. Якщо цей інтернет-монополіст не хоче вважатися видавцем, то всі повідомлення користувачів є їхньою власністю, відтак Twitter не має права ними розпоряджатися.

Понад тиждень тому я писав про запуск нової соціальної мережі GETTR, створеної соратником Дональда Трампа Джейсоном Міллером (Jason Miller). Особливістю цієї мережі стало те, що вона функціонально подібна до Twitter, але без зайвих «міток», «попереджень» та цензури. Тому тим, хто звик спілкуватися у Twitter, дуже просто звикнути до нової мережі. Крім того, в GETTR ще й передбачена можливість для користувачів імпорту своїх постів із Twitter. Тобто, якщо ви раніше користувалися Twitter і зареєструвалися в новій мережі під тим самим ім’ям, то ви можете імпортувати свої старі пости, а також свої зв’язки в нову мережу.

Після того, як Twitter взимку знищив аккаунти Дональда Трампа і низки консерваторів, чимало користувачів почали шукати альтернативу. Поява GETTR стала найкращим варіантом, адже перенесення своїх старих постів та фоловерів дозволяло фактично відтворити в новій мережі ті самі спільноти і соціальні зв’язки.

От цього і злякався Twitter, тож кілька днів тому заблокував можливість імпортувати свої старі пости в нову мережу.

«Twitter заблокував користувачам перенесення своїх важливих твітів до GETTR (нової платформи вільного мовлення, яка кидає виклик олігархам у соціальних мережах), заважаючи людям отримати доступ до їхньої напруженої праці, творчості та оригінального контенту», – заявив Джейсон Міллер.

«Twitter, схоже, намагається діяти в обох напрямках – одночасно стверджуючи, що користувачі Twitter володіють власними твітами, а тому Twitter може вимагати імунітету від відповідальності за свої дії з модерування вмісту відповідно до розділу 230 «Акт про пристойність в інтернеті» (Communications Decency Act), але при тому стверджуючи своє право власності на вміст користувачів, блокуючи користувачам можливість отримати копію свого вмісту».

І Міллер уїдливо зауважує: «Twitter повинен вирішити: чи є він власником твітів усіх користувачів, і, відповідно має, як видавець, нести відповідальність за вміст твітів – чи все ж такі користувачі є власниками своїх оригінальних публікацій? GETTR насолоджується шансом боротися за права на свободу слова».

Минулого року на сенатських слуханнях генеральний директор Twitter Джек Дорсі (Jack Dorsey) стверджував, що Twitter не є видавцем, а тільки надає платформу для людей для поширення інформації.

Але, як бачимо, ці монополісти, що наче з ретязя зірвалися, самі ж себе заганяють у пастку. Бо якщо Twitter проголошує свою власність на публікації користувачів – то він де-факто стає видавцем, і відповідно має нести відповідальність за всі твіти, що публікуються на цій платформі. А якщо він не хоче вважатися видавцем – то тоді повідомлення користувачів є їх власністю, а Twitter не має права ними розпоряджатися.

Поки що нема реакції керівництва Twitter на слова Міллера. І невідомо, чи будуть позови до суду з цього приводу.

Але при тому відомо, що Дональд Трамп подав колективний позов на інтернет-монополістів Twitter, Facebook та компанії Google (яка є материнською компанією Youtube) через цензуру проти нього та інших консерваторів. І я думаю, що оця спроба Twitter одночасно уникати відповідальності за вміст твітів (тобто вважатися не видавцем) і при тому заявляти своє право власності на твіти (тобто вважатися видавцем) однозначно буде одною з тем на судових засіданнях за позовом Трампа.


Я зареєстрований в новій мережі GETTR під ім’ям @Volodymyr_Sch

Таке скорочене ім’я тому, що є обмеження на довжину робочого імені акаунта. Але при тому для комунікації можна вписувати своє повне ім’я, до того ж кирилицею.

Поки що в GETTR ще нема українського інтерфейсу, але все зрозуміло на рівні здорового глузду. До того ж нові мови будуть поступово з’являтися. Так 4 липня, в день відкриття, були лише англійська, іспанська, французька, японська, корейська і два китайських діалекти. За півтора тижня до них додалися португальська, гінді і хауса. Так що рано чи пізно можна очікувати й на український інтерфейс.

Приєднуйтесь!

 

 
 
Наші інтереси: 

Інтернет-монополісти стали реальною загрозою свободі слова та свободі бізнесу. Вони поступово штовхають світ у бік "цифрового концтабору" китайського зразка. Цей рух необхідно зупинити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Війна соцмереж розпочалась!!!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Війна соцмереж розпочалась!!!

Якщо прагнеш чуда - створюй його!