Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Три базові ідеології – націоналізм, етатизм, лібералізм. Виправлення імен. Епізод 3 (відео)

Головна відмінність між базовими ідеологіями – в уявленнях про джерело влади. Для націоналізму це правильно організовані громади, для етатизму – державний апарат, для лібералізму – окрема людина. Народна держава – це завжди республіка. Етатична держава – це завжди диктатура.

Учасники дискусії: 

  • Оксана Білозір – політик, громадський діяч, народна артистка;
  • Ігор Каганець, письменник, футуролог, засновник ar25.org.

Попереднє відео: Епізод 1 Епізод 2

 

00:10 Роби те, що любиш!
02:00 Гра – це завжди напруження і змагальність. Три види діяльності: труд, робота, праця.
06:00 Українці успішні за кордоном, але не в Україні. Три традиційні інструменти націотворення: церква, школа, кредитна спілка. 
08:00 Патріотизм – це природне почуття, націоналізм – це раціональне вчення, доктрина. Націоналізм – це ідеологія перетворення етносу на націю. 
09:20 Дональд Трамп є націоналістом. Це лякає ліваків в Україні. 
11:00 Націоналізм виростає на патріотичній основі. Кожен націоналіст є патріотом, але не кожен патріот є націоналістом. Спочатку консолідація етносу – це фундамент. 
12:28 В Україні дуже важко бути націоналістом. Політична система орієнтована на популістів. Це ліва система. Націоналізм – це права система. Для перемоги націоналізму необхідна стратегія. 
15:50 Уточнення понять. Народ – це унікальна спільнота, спроможна передати цю унікальність нащадкам. Дві форми існування народу – аморфний етнос і структурована нація. Держава – це інструмент управління народом. Народна держава і етатична держава. Етатична бюрократія керує народом як об’єктом. Мультикультуралізм – це прояв етатичної диктатури. 
20:10 Ліве і праве. Націоналізм – це права ідеологія. Вона права тому, що правильна. Праве – правдиве, ліве – брехливе. «Піти наліво» – збочення, «ліва справа» – нечесна. Десниця і шуйця. Справа – одесную, зліва – ошую. Чому багато лівизни? Тому що індустріальна формація глибоко вражена паразитичними процесами.
23:30 Рівності нема в природі. Дві ліві ідеології – етатизм і лібералізм. Спільне і відмінне. Ставлення до озброєння населення, приватної власності, держави... Ліберальних держав нема і не може бути. Ліберали ворогують з етатистами, але врешті-решт з ними зливаються в олігархічно-охлократичну диктатуру. 
28:00 Ідеологією середнього класу є націоналізм. Нація – це етнос з власною головою. Середній клас – це і є голова нації. 
28:45 Етатизм – це соціал-демократія, соціалізм, комунізм, маоїзм. Заради збереження влади етатисти готові обвалити економіки. 
30:55 Фундаментальна відмінність між трьома ідеологіями: що вважається джерелом влади. Для етатистів – державний апарат, для лібералів – окрема людина. Різновиди лібералізму: лібертаріанство, анархізм, анархо-капіталізм, трансгуманізм. 
34:45 У націоналізмі джерелом влади є громада. Обмеженість кожної людини можна компенсувати правильною організацією. 
38:10 Нинішня етатична система з’їхала з глузду і розпадається. Етатисти представляють державний апарат як бога, вони створили культ держави. Як створити народну державу?
41:50 Нинішній тип держави не придатний для реформування. Ця пост-совкова система створена для панування над українцями. Нам потрібна республіка. Республіка твориться знизу догори, починаючи від правильно організованих громад. 
45:35 Криза індустріальної системи. На зміну етатизму приходить нова система. Прояви постіндустріальної формації. М’ясо – їжа пролетаріату. Постіндустріальна республіка починається з громад – територіальних, ділових, духовних. 
50:00 Своє – найкраще. Чуже – це як одяг з чужого плеча. 
55:00 Талановита молодь вразлива до обману з боку соціальних паразитів. Потрібна допомога досвідчених людей, але ж вони можуть довго не прожити. Націоналістична стратегія потребує людей, спроможних до активного довголіття. Але для цього потрібні знання. Здоровий спосіб життя – обов’язкова умова належності до націоналістів.  
58:40 Свідомість – це зв’язок з власним духом. Що таке духовність?

Продовження: Що таке духовність? Структура людини та її внутрішній бог. Епізод 4 (відео)

Наші інтереси: 

Творимо Вільну Українську Державу. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи