Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Тільки на Львівщині на отруті Таміфлю відмили майже 42 млн грн

Згідно з даними МОЗ, станом на 13 листопада в Україні було використано 67,1 тис. упаковок «Таміфлю». Найбільше ліків використали у західних областях - Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській і Тернопільській, – такі закриті дані Міністерства охорони здоров’я про використання препарату у регіонах України опублікувало «Дело». Водночас опитані регіональні представництва МОЗ заявляють, що не отримували заявленої Мінздоров’ям кількості препарату. Найбільша різниця у даних зафіксована у Львівській області.

Так, за даними МОЗ, регіон отримав понад 141 тис. доз препарату, водночас в обласному управлінні охорони здоров’я "Делу" повідомили, що до Львівської області надійшло лише 25 тис. упаковок. Якщо переводити різницю у реальні гроші (360 грн за пачку "Таміфлю"), то виходить 41,7 млн грн.

Губернатор Львівської області Микола Кміть таку невідповідність пояснює нюансами процедури доставки препарату. За його словами, вказані МОЗ 141 тис. упаковок ліків були направлені до Львівського аеропорту, після чого партію було розподілено по інших західних областях. Проте тоді залишається незрозумілою різниця у даних про вжиток препарату.

Так, у Мінздоров’я стверджують, що в області використали 40,3 тис. упаковок "Таміфлю". Тоді як в області визнають лише 10 тис. Таким чином, різниця між даними двох відомств - 30,3 тис. упаковок, що у комерційних цінах становить 10,9 млн грн.

Не до кінця зрозумілим залишається і питання вживання "Таміфлю", що створює грунт для зловживань. За словами першого заступника міністра охорони здоров’я Василя Лазоришинця, якщо у людини виражені симптоми грипу - висока температура, кашель і ломота у тілі, їй необхідно приймати "Таміфлю". Видають ліки тим пацієнтам, які проходять лікування у стаціонарах, в окремих випадках - хворим на амбулаторному лікуванні.

Проте якщо порівнювати кількість спожитого препарату і пацієнтів на лікарняних ліжках, слова Лазоришинця не завжди підтверджуються. Так, за даними МОЗ, у Хмельницької області з початку епідемії було госпіталізовано 4013 людей, у Чернівецькій - 4089 людей. При цьому у першому регіоні було використано 252 упаковки "Таміфлю", а у другому у 32 рази більше - 8096.

"Були різні рекомендації. Спочатку говорили, що препарат можна використовувати лише при лікуванні хворих, яким поставили діагноз "свинячий" грип. Потім говорили, що його можна використовувати і для профілактики. Зараз рекомендують для лікування всіх гострих форм грипу", - розповідає Анатолій Казак, перший заступник начальника управління охорони здоров’я Хмельницької держадміністрації.

Нагадаємо, українське Мінздоров’я купило трохи більше 600 тис. доз "Таміфлю" кількома партіями у швейцарської компанії "Хоффман-ля Рош" за пільговою ціною - 67 грн за пачку. Препарат купувався не для продажу, а для надання його безкоштовно всім лікарням країни. Зазначимо, що в аптеках упаковка "Таміфлю" коштує вп’ятеро більше - близько 360 грн.
 


В тему:
Уряд США звинувачує виробника Таміфлю в шахрайстві і вимагає до 4,5 мільярдів доларів компенсації
Віруси забезпечують еволюцію людини та її пристосування до змін довкілля – професор Костянтин Уманський
Віруси – добрі вісники Всесвіту

Аналог отрути ”Таміфлю” виготовили у Харкові з індійської сировини
Лохотрон «свинячий грип» - це надприбутки недоторканих
Що робити під час епідемії, або Ви вже отримали користь від лохотрону «Свинячий грип»?
Чому Тимошенко піарить отруту "Таміфлю"
Отрута «Таміфлю». Цікаво: вони справді ідіоти чи придурюються?

Наші інтереси: 

Вивести шахраїв на чисту воду. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи