Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Синод ПЦУ підтримав Епіфанія. Філарет був проти

"Православна церква України зберігає внутрішню єдність та закликає єпископат, духовенство і вірних усі питання, які виникають, обговорювати та вирішувати в дусі заповіданої Господом нашим Ісусом Христом братньої любові, уникаючи розпалення ворожнечі, протистоянь та розділення. Синод також висловив повну підтримку предстоятелю, Блаженнійшому Епіфанію, митрополиту Київському і всієї України".

Про це йдеться у заяві за підсумками засідання. По завершенню синоду до журналістів вийшов митрополит Епіфаній, повідомляє ВВС News.

На уточнююче запитання BBC News Україна про те, чи всі висловили йому підтримку, Епіфаній сказав: "Всі були одностайні, окрім патріарха Філарета".

Філарет ще раз заявив на засіданні, що Київський патріархат існує, хоча інші члени намагалися його переконати в іншому.

"Певною мірою ми дискутували, розмовляли, переконували. Але всі побачили, що святійший патріарх Філарет є утвердженим у своїй думці", - сказав Епіфаній.

Також синод підтвердив, що ПЦУ у своїй діяльності чітко виконуватиме статут і томос. Раніше Філарет розкритикував зміст томосу та заявив, що не буде виконувати окремі його пункти.

Окрім того, синод роз'яснив порядок поминання під час богослужінь. Першим підноситься ім'я предстоятеля Епіфанія, а другим місцевого архієрея. Таким чином, було прибрано дуалізм, коли деякі священики під час служб першим чи другим підносили ім'я Філарета.

Як розповів ВВС News Україна митрополит Макарій, рішення щодо порядку поминання після певних дискусій підписав навіть Філарет.

Відповідаючи на запитання журналістів про імовірність покарання Філарета за таку поведінку, Епіфаній повідомив, що "для цього немає канонічних підстав".

Серед рішень синоду - і висвячення на єпископа Ольвійського Епіфанія (Дімітріу), який опікуватиметься грекомовною паствою. Він буде мати права вікарія предстоятеля ПЦУ. Його висвячення відбудеться 25 травня у Михайлівському монастирі.

Пізніше свою позицію озвучив журналістам і сам Філарет: "Синод, який проходив, був направлений на знищення Київського патріархату".

Він повністю розкритикував рішення синоду, а Епіфанія запідозрив у тому, що той піддався впливу "антиукраїнських, московських сил".

Він вчергове заявив, що виступає за єдину українську православну церкву, але "не підтримує те, що написано в томосі".

Як виник конфлікт

З часу створення ПЦУ між Філаретом та Епіфанієм виникло протистояння за вплив у церкві, адже почесний патріарх не задовольняється символічним статусом і намагається отримати вирішальний вплив на життя церкви.

У бік Епіфанія лунали закиди про занадто тісну співпрацю з Константинополем.

Публічним цей скандал став напередодні вшанування священномученика Макарія. Філарет розіслав на нього запрошення усім єпископам, окрім Епіфанія. Та ще й на бланках Київського патріархату від імені патріарха.

На запрошення Філарета відгукнулися всього четверо єпископів з понад 60.

"Будемо і далі боротись за єдину помісну православну церкву, незалежну від Москви та Константинополя", — заявив Філарет під час проповіді у Володимирському соборі.

Митрополит Епіфаній заявив, що ніякого розколу в ПЦУ немає. "Загалом у нас є 65 архієреїв, які практично всі єдині в думці, що ми як Православна церква України надалі повинні утверджувати свій автокефальний статус, бути в єдності і намагатись отримати визнання з боку інших православних церков", - сказав він, коментуючи ситуацію.

До Філарета він готовий прислухатися, але його "ультиматуми" сприймає як приниження себе.

Наші інтереси: 

Епіфанія підтримують всі церковники, Філарет залишився сам на сам зі своїми амбіціями. Шкода, що він чинить опір ПЦУ і після щирого захоплення ним піддає своє ім'я осуду українців.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Як бачимо Православна Церква України в єдності і без напруження вирішує свої внутрішні проблеми!

А до почесного патріарха Філарета треба поставитися з розумінням...

Він керував українським Екзархатом/Київським Патріархатом 50 років!
Почесному патріарху Філарету 91-й рік!

Внесок Філарета в розбудову української церкви величезний, то ж не будемо одразу навішувати на нього ярлики і ганьбити.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Як бачимо Православна Церква України в єдності і без напруження вирішує свої внутрішні проблеми!

А до почесного патріарха Філарета треба поставитися з розумінням...

Він керував українським Екзархатом/Київським Патріархатом 50 років!
Почесному патріарху Філарету 91-й рік!

Внесок Філарета в розбудову української церкви величезний, то ж не будемо одразу навішувати на нього ярлики і ганьбити.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!