Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

«Свинячий» грип: афера, загроза чи сила піару?

Мабуть, не всіх чиновників Мінздорову злякала доля їх колеги, що знаходиться під слідством за індійську вакцину. Є ті, кому гроші дорожчі за свободу.

Щось підказує мені, що зі свинячим грипом у нас не все так просто. Пригадується «епідемія краснухи і кору» з поголовною вакцинацією, яку зупинила смерть дитяти. Потім виявилось, що індійська вакцина була сумнівною і незареєстрованою. З «Таміфлю», який урочисто зустрічали колишні вороги – Порошенко з Тимошенко, щось подібне. Не виключено, що грипозна паніка – це розроблений заздалегідь піар-проект з метою викласти казенні гроші за дорогий препарат, який виганяють із західних країн за шкідливість.

Щорік в світі захворюють грипом до 500 млн. осіб, 2 млн. з них вмирають. У Росії щороку реєструється до 41 млн. випадків захворювання, в Україні – від 10 до 14 млн. На цьому тлі 22 офіційно підтверджених випадку захворювання «свинячим» грипом – навіть близько не епідемія.

Те ж саме стосується карантину. Щорік його вводять в школах, до радості дітей і головного болю батьків. Але ще жодного разу не доводилося бачити маси народу в марлевих пов’язках і чути панічні розмови про свинячий грип, який ось-ось знищить населення країни у повному складі.

Психоз поступово опановує маси. Наприклад, по Західній Україні, а потім і по всій країні вже промайнула чутка, що вечорами над найбільшими містами України розпиляли з вертольотів або літаків якусь хімію проти «свинячого грипу», і краще на вулицю не виходити, аби не отруїтися. Про це пише «Сьогодні». За її даними, ці чутки передавали в Києві у п’ятницю у тому числі й співробітники правоохоронних органів. Правда, в МНС, СБУ і МВС це спростували і назвали типовим випадком масового психозу.

Далі – більше. Заборонені масові акції. Зупинені шоу-тури зірок по Україні на підтримку кандидатів в президенти. Армія напоготові – ледве що, готова кинутися на боротьбу з вірусом, розгонути польові кухні, мобільні шпиталі і просто стати живою стіною. Ще небагато – і можна буде відкладати президентські вибори. На минулому засіданні РНБО було прийнято рішення попросити Всесвітню організацію охорони здоров’я і міжнародну громадськість допомогти нам впоратися з супер-епідемією.

У терміновому порядку з худого бюджету виділяються гроші, і до країни прилітає літак, наповнений диво-препаратом «Таміфлю» за особливо пільговою ціною. Притому, що в аптеках він продається за 300 із зайвим грн. за упаковку (особливо нервовим пропонується купити за спекулятивною ціною в 600 грн.). Всього уряд обіцяє виділити 500 млн. грн. для закупівлі необхідних ліків. І це лише початок.

Для всіх аптек України буде визначений мінімальний набір профілактичних засобів і ліків від грипу. Він має бути в кожній аптеці і продаватися за фіксованою ціною. За порушення цього правила аптеки позбавлятимуть ліцензії. Правда, як повідомили в Мінздорові, список «аптечного пакету» досі лише складається – імовірно, туди увійдуть противірусні ліки (амізон, арбідол), вітамін С, оксолінова мазь і маска.

Цікава деталь: як видно з інформації на сайті компанії-виробника, виготовлення препарату за особливо пільговою ціною для недорозвинених країн типу Афганістану, Конго, Монголії, України і ін. було заплановане ще в липні цього року. Документ ми стягнули з одного форуму і наводиться в оригіналові.

"Under the TRP program, Roche will produce and store Tamiflu pandemic stockpiles for specified developing countries at а significantly reduced price with the cost spread over а number of years. Roche will then ship the stockpile to the governments of countries concerned when an influenza pandemic has been announced, or in the event of а public health emergency, upon request from the governments concerned. The countries can exercise their option to purchase the product at any time."

"The full price per pack of 10 Tamiflu capsules, excluding any local duties, taxes or tariffs, is:
• 5 to 6 Euros per 75 mg pack
• 3 to 3.65 Euros per 45 mg pack, and
• 2 to 2.55 Euros per 30 mg pack."

"Countries eligible for the TRP are: Afghanistan, Angola, Armenia, Azerbaijan, Bangladesh, Benin, Bhutan, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Cambodia, Cameroon, Central African Republic, Chad, Comoros, Congo, Congo, Dem Republic of Cote d’Ivoire, Cuba, Djibouti, Eritrea, Ethiopia, Gambia, Georgia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Honduras, Indonesia, Kenya, Kiribati, DPR Korea, Kyrgyz Republic, Lao PDR, Lesotho, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Moldova, Mongolia, Mozambique, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Pakistan, Papua New Guinea, Rwanda, Sao Tome e Principe, Senegal, Sierra Leone, Solomon Islands, Somalia, Sri Lanka, Sudan, Tajikistan, Tanzania, Timor Leste, Togo, Uganda, Ukraine, Uzbekistan, Vietnam, Yemen, Zambia and Zimbabwe."

Далі – більше. Невелике інтернет-розслідування дало шалені результати. Виявляється, «Таміфлю» для України ще влітку купила і передала ВООЗ. Всього – 61 тисяча доз. Паралельно з цим дарунком український Центр грипу оголосив, що прогнозує епідемію свинячого грипу вже в кінці серпня – початку вересня.

Але, мабуть, замість «надзвичайного складу» Мінздорову і лікарень капсули від «свинячого» грипу попали в аптеки. Хворих не перевіряли на A/H1N1, вони спокійно виліковувалися або вмирали, і так пройшов місяць. Лише кілька днів тому було офіційно визнано, що свинячий грип у нас є, більш того – почалася його епідемія. На хвилі паніки Мінздоров шустренько запитав швейцарський препарат у фірми Hoffmann-La Roche, а ЮВТ вирішила «підпіаритися», зустрічаючи літак-рятівник біля трапу. Як прокоментувала моя сусідка-підліток, захотіла свіженької капсули хаванути раніше всіх.

До речі, про капсули. Все йде до того, що саме в них зарита собака і масової паніки, і оголошеної епідемії. Що ми знаємо про «Таміфлю» (Tamiflu®)? Погодьтеся, дуже мало. А препарат це зовсім не простий.

Виріс він з вакцини від пташиного грипу H5N1, яку замовив Пентагон восени 2005 років. На засоби від того вірусу Конгрес виділив $7,1 млрд. (кризи ж не було!), з них $2 млрд. витратили на закупівлю Tamiflu по $100 за упаковку. В американських аптеках він продавався за ціною в два з половиною рази дорожче. Що ж, американці ще більші панікери, ніж ми.

Правда, є нюанс – незабаром журналісти розкопали, що прибуток від використання швейцарського препарату отримує американський тримач патенту Gilead Sciences, де до 2001 року працював міністр оборони в кабінеті Джорджа Буша-молодшого Дональд Рамсфельд. При нім же ці препарати Америка і купувала в паніці.

Паніка пройшла, і препарат вирішили ретельніше перевірити. Перевірили: 13 листопада 2006 року Управління по контролю за харчовими продуктами і лікарськими препаратами США (FDA) і компанія Roche Laboratories, Inc. – виробник препарату озельтамівіра фосфату («Таміфлю») проінформували медичних працівників про ВИСОКУ ЙМОВІРНІСТЬ РИЗИКУ розвитку (зокрема, у дітей) порушень свідомості та самокалічення після прийому препарату і необхідності проведення ретельного моніторингу щодо розвитку порушень з боку нервової системи під час терапії даним препаратом.

У своєму листі від 2006 року компанія-виробник Roche повідомляла, що в Японії за підсумком на листопад 2006-го було зафіксовано 54 самогубства після прийому «Таміфлю». 16 загиблих були підлітками у віці до 16 років. Ці смерті хворих грипом безпосередньо пов’язують саме з «Таміфлю». З тих пір в Японії цей препарат заборонений. Там вважали за краще лікуватися більш перевіреними методами і ліками.

У Росії, де також встигли затоваритися швейцарськими капсулами під зав’язку (для 95% населення з розрахунку на прийом ліків протягом трьох тижнів), НДІ грипу АМН теж порадив, як мінімум, дітям диво-пігулок не давати. Починаючи з 2007 року, дослідження побічних дій препарату повним ходом почалися у всіх провідних країнах світу у зв’язку із скаргами на катастрофічні наслідки лікування. І тут відбувається один знаменний збіг.

Зверніть увагу на такий факт: влітку цього року компанія-виробник «Таміфлю» раптово міняє тактику. Вона перестає позиціювати свій препарат як супер-дорогий і недоступний для більшості країн. І з великодушною щедрістю пропонує бідним побратимам по планеті свій виріб за ціною майже в 20 разів дешевше, ніж продавалося Пентагону. У список (див. вище) щасливчиків потрапляє і Україна.

Логічно виникають два питання: за рахунок чого така знижка і чи справжній «Таміфлю» ми отримуємо? І тут з’ясовується найцікавіше. Незабаром після того, як на сайті компанії з’являється повідомлення, що вона «йде до нас», обнародуються результати відразу двох досліджень британських медиків (початих набагато раніше).

19 серпня 2009 року стає відомо про два смертельні випадки в результаті вживання препарату від свинячого грипу «Таміфлю». Цитую інформаційне повідомлення повністю: «Урядові служби охорони здоров’я Британії передбачають, що ліки можуть викликати інсульт, взаємодіючи з препаратом «Варфаріном» (лікування тромбоемболії судин, профілактика аритмії і ін.), який приймають більше 600 000 тисяч британців, не враховуючи споживачів по всьому світу. Проте відзначають, що така реакція може бути викликана (хоч і маловірогідно) самим грипом А/h1n1.

Медики і британські органи з контролю продукції охорони здоров’я вже отримали повідомлення про такі випадки і закликали фахівців по всьому світу уважно проаналізувати ситуацію. Крім того, експерти заявили, що небезпека нових смертей значно зросла у зв’язку з тим, що людей не попереджають про можливий ризик взаємодії «Таміфлю» з «Варфаріном» і іншими подібними ліками.

Органи охорони здоров’я Британії отримали 418 повідомлень про побічні ефекти із-за «Таміфлю», у тому числі про дві смерті. Зі всіх випадків – 12 достовірно були спровоковані комбінацією з «Варфаріном». За словами британських лікарів, цей препарат не сумісний з рядом ліків і навіть деякими продуктами харчування, наприклад, журавлинним соком. Згідно зі статистикою, 20% інсультів (в результаті крововиливу в мозок) у країні викликано неправильним вживанням препарату «Таміфлю».

20% інсультів як наслідок вживання «Таміфлю», – це вже не арифметична погрішність. Ситуація плавно йде до заборони, як мінімум, широкого вживання препарату. А це, зрозуміло, величезні втрати для фармацевтичного гіганта.

Не менш убивчим було ще одне дослідження Оксфордського університету, що з’явилося на тиждень раніше в журналі British Medical Journal. Воно стосувалося дітей. Але не в тому ракурсі, який вже добре відомий читаючій публіці (психічні розлади і самогубства підлітків), а в дуже банальному – виявилось, що важкий для здоров’я препарат просто неефективний.

Ось цей документ і короткий переклад його вмісту, що відноситься до «Таміфлю»:

Лікувати свинячий грип у дітей рекомендованими ВООЗ препаратами – «Таміфлю» (Tamiflu) і «Реленза» (Relenza) – неефективно. Учені давали ці ліки 1766 дітям до 12 років, з яких були хворі на грип 1243 людини (з них 44-69% – грипом вірусу А), а також 863 дітям – для вторинної профілактики. У результаті спостерігалося лише скорочення тривалості хвороби (пом’якшення симптомів) на 0,5-1,5 дня, що, на думку авторів дослідження, є незначним досягненням в порівнянні з можливими ускладненнями від прийому ліків. Так, у деяких дітей препарати викликали нудоту, блювоту (особливо це відноситься до «Таміфлю») і діарею, які, як констатують дослідники, можуть призвести до обезводнення організму. Крім того, прийом «Таміфлю» і «Релензи» не звільняє, наприклад, від необхідності пити антибіотики.

Що ж до відповіді на питання, з чого зроблений сильно здешевлений «Таміфлю» для країн, що розвиваються, то ми про це, можливо, взнаємо пізніше, коли наїмося диво-капсулами під зав’язку.

Загалом, маємо наступну картину:

а) раптово впавши в паніку з приводу епідемії «свинячого» грипу, Україна купила швейцарський препарат, який заготовили для неї заздалегідь за підозріло низькою ціною, як і для інших «недорозвинених» країн;

б) сам препарат придуманий як засіб від курячого грипу, а не свинячого, але завдяки добре обставленому піару бадьоро продається і від А/h1n1;

в) останні дослідження доводять, що він небезпечний для здоров’я і не має сенсу як профілактичний засіб. І лікування «Таміфлю» може принести більше шкоди, чим користі.

На що це схоже? На велику аферу з державними фінансами. Мабуть, не всіх чиновників Мінздорову злякала доля їх колеги, що знаходиться під слідством за індійську вакцину.

Є ті, кому гроші дорожчі за свободу. Вони підкинули цю ідею своєму міністрові. Василь Князевич сходив з нею до Ющенка. Віктор Андрійович побачив в цьому правицю Господню і зрадів. А ЮВТ, як би вона не пищала, що епідемії немає, вже нічого не зможе зробити: проти паніки, як і проти лавини, не попреш. Сила піару і, як наслідок, народного самонавіювання – велика річ.
 


В тему:

В Україні - звичайна епідемія сезонного грипу

Володимир Мартинюк підозрює владу в штучному перебільшенні масштабів епідемії та ставить під сумнів саму її наявність

У Тернополі все нормально. Міський голова спростував чутки.

Епідемії грипу в Україні немає

Свинячий грип винайшли фармацевти Рокфеллера?

Ви вже отримали користь від лохотрону «Свинячий грип»?

Як лікують свинячий грип в цивілізованих країнах (відео)

Свинячий психотерор: хто поширює паніку?

Грипу в Києві немає – лікарі

Свинячий грип став золотою жилою для фармацевтів

Кому вигідно, щоб ви потерпали від страху?

Щеплення від свинячого грипу вбило в 2 рази більше людей, ніж сам грип

Вакцину від грипу застосували для поширення грипу
 

Наші інтереси: 

Знати про афери медичного лобі і не піддаватися на лохотрони. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи