Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 151
  • Переглядів: 166

Сплачуй великі податки – і тебе не мобілізують. Що це за ідея і як може вплинути на економіку

Категорія:

Світ:

Цю ідею вже назвали “відкупом від мобілізації” і узаконенням розшарування суспільства за рівнем доходів. Політики перелякані втратити рейтинги, тому й критикують ідею не мобілізувати тих, хто платить високі податки. Економісти ж просять відкинути емоції та все логічно обміркувати. Адже в державному бюджеті мають звідкись взятися гроші і на зарплати військовим, і на воєнні витрати.

24010501.jpeg

Ілюстративне фото

Основний аргумент противників умовного “відкупу від мобілізації” такий, що будуть мобілізовуватися тільки незаможні громадяни. Це – дуже серйозний, вагомий аргумент, бо захист держави від зовнішньої агресії – це не добра воля, а конституційний обов'язок всіх громадян і ніякого різного статусу громадян за матеріальним статусом щодо цього обов'язку Конституцією України не передбачено, пише економіст Борис Кушнірук у своєму блозі на Цензор.НЕТ.

Але при цьому він зауважує, що вистояти у війні проти Росії, до того ж затяжній, на виснаження, Україна зможе лише за умови не тільки достатньої кількості військових у ЗСУ, але й економічної витривалості. А ця витривалість може бути забезпечена лише за умови функціонування економіки, створення товарів та послуг, генерації доходів, необхідних для виплати зарплат найманим працівникам, сплати податків. Забезпечити це можуть лише працюючі підприємства.

Борис Кушнірук також зауважує, що у нас переважно приватна форма власності підприємств. Якщо ми, наприклад, хочемо мобілізувати дорослого, здорового чоловіка, який є власником та/або керівником такого підприємства, ми маємо розуміти, що у переважній частині випадків воно буде зупинено і всі наймані працівники звільнені. Це означатиме, що мобілізувавши такого власника/керівника приватного підприємства держава наносить собі суттєву економічну шкоду, яка прямо та опосередковано може вимірюватися у багато мільйонів гривень недоотриманих податків до державного та місцевих бюджетів.

Чимось схожа ситуація, коли в абсолютно хаотичному порядку ми висмикуємо з таких підприємств вкрай цінних для їхнього ефективного функціонування найманих працівників. З такими ситуаціями вже теж довелося стикатися. Власники таких компаній при подібному розвитку подій опиняються у вкрай складній ситуації.

Звісно, хтось з таких власників за допомогою хабарів або якихось неформальних домовленостей з можновладцями намагаються вирішити питання “броні” щодо себе та особливо цінних найманих працівників. Але такі неформальні домовленості точно не є добрими, бо вони мають дуже суттєву корупційну складову, яка розбещує суспільство і знищує основу справедливості держави.

Отже, скільки б не був вагомим аргумент щодо рівності всіх у виконанні конституційного обов'язку по захисту держави від зовнішньої агресії, ми не можемо ігнорувати економічні наслідки хаотичної мобілізації.

Найбільш коректним є механізм надання “броні” на прозорій основі плати за неї. Очевидно, що має бути разова плата та регулярні щомісячні платежі до держбюджету з цільовим спрямуванням на потреби ЗСУ. Звісно, окрім тих податків та соціальних платежів, які сплачуються підприємствами, вважає економіст.

Щобільше, ті, хто вже заплатив можновладцям за неформальне “бронювання”, змушені будуть заплатити державі. Звісно, якщо не бажають потрапити під мобілізацію.

Водночас питання справедливості стосовно тих, хто не може “відкупитися” і буде чи вже мобілізований, не зникає. Вже зараз має бути чітко визначені переваги для тих, хто служить. У першу чергу, хто реально є учасником бойових дій (УБД) та постійно знаходиться на “нулі”, а не приїхав з начальством пофотографуватися або сидить безвилазно якомога далі від реальної лінії фронту.

Йдеться про встановлення державних гарантій для УБД щодо соціальних гарантій для них та членів їхніх родин, у тому числі медичного обслуговування не тільки у державних/комунальних, але і в приватних медичних закладах, надання грошових сертифікатів, які після завершення війни вони на власний розсуд зможуть використати для придбання об'єктів нерухомості (землі, житлових будівель), оплаті навчання дітей у вишах та приватних школах, державних компенсацій по сплаті процентів по іпотечним кредитам та на придбання легкового автомобіля кожні 7-10 років, покриття страхових платежів при купівлі у тому числі в кредит, об'єктів нерухомості та легкових автомобілів. УБД повинні мати державні гарантії та субсидування процентів по кредитах при відкритті та веденні протягом перших 5-7 років власного бізнесу. БД повинні мати чіткий пріоритет при влаштуванні на службу у правоохоронні органи та обіймання посад там.

Система державних преференцій має бути чесним і прозорим “пряником” для тих, хто служить у ЗСУ та є учасником бойових дій, пише Борис Кушнірук і зауважує, що існуюча ситуація невизначеності та хаотичного процесу мобілізації, поєднаного з очевидною корупційною складовою – це те, що дискредитує владу та шкодить державі, і точно не посилює обороноздатність України.

Виділення в тексті мої, О.К.

Наші інтереси: 

Розмірковуємо, чи правильним є прив'язка "бронювання" чоловіків до сплати великих податків. Розуміємо, що дехто сплачує податків та ЄСВ в державний бюджет більше, ніж чиясь зарплата. Розуміємо, що бюджетників та пенсіонерів утримує держбюджет, в який хтось платить податки, а хтось не платить. Можливо, в першу чергу потрібно мобілізувати чиновників, які також сидять на держбюджеті і які в перші дні повномасштабної війни швиденько виїхали на Закарпаття чи Буковину, продовжуючи отримувати з держбюджету зарплати, премії, а потім ще і відпускні, і матеріальну допомогу, і "на оздоровлення". То хай тепер віддадуть борг державі! Також треба розуміти, що у нас затяжна війна, а таку війну виграє виробництво та сильніша економіка, яку потрібно піднімати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Генерал Микола Маломуж 

(генерал армії України, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України) 

подав своє фахове бачення про мобілізацію як гість студії новин Еспресо, здається вранці 5/1/24 :

можна зібрати до 600 000 чоловіків, насамперед в адміністраціях, коли присягнули служити на вірність Україні, в поліції і т.д. 

Переповідаю з памʼяти, якби хтось міг віднайти відео - радо поширю. 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Генерал Микола Маломуж 

(генерал армії України, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України) 

подав своє фахове бачення про мобілізацію як гість студії новин Еспресо, здається вранці 5/1/24 :

можна зібрати до 600 000 чоловіків, насамперед в адміністраціях, коли присягнули служити на вірність Україні, в поліції і т.д. 

Переповідаю з памʼяти, якби хтось міг віднайти відео - радо поширю. 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Запропонований підхід треба було здійснити з самого початку, хоча б тому, що воювати може не більше 1% населення, а на утримання одного військового треба десяток людей в тилу.

Цей підхід гальмувався психопатами на самій вершині влади, адже вони отримували і далі отримують величезні "відкупні" від тих, хто не бажає або не може воювати. Воєнкоми стали мільйонерами, але вони брали собі лише частину хабарів – основні суми йшли нагору. 

Якщо реалізують запропонований механізм, то люди платитимуть не хабарникам, а державі на ЗСУ, а ті, що втекли від мобілізації за кордон, зможуть спокійно повернутися і працювати в Україні.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!