Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Соціального замовлення (нерівноцінна залежність)

Стосунки – як радіопередача:

Один партнер передає досвід й знання,

Інший – їх об’ємно приймає.

  Один – помикає, другий – потакає.

Ці стосунки допомагають при соціальних контактах, сприяють розвитку партнерів і розширенню їх інтересів. Об’єднують нерівноцінною інформацією, прив’язуючи партнерів почуттям обов’язку і відповідальності. У ділових взаємодіях сприяють соціальному прогресу.

Стосунки несиметричні: один із партнерів знаходиться у відношенні передачі, інший - прийому, і обидва в нерівноправній залежності. З однієї сторони є передавач, що не в повній мірі розуміє діяльність і досвід приймача, але має на нього вплив. Інформація, що надходить від передавача, сприймається приймачем легко, об’ємно, здається цінною, що не потребує доказів, і, як через підсилювач, перебільшено. З іншого боку - приймач, який цілком розуміє передавача, при чому навіть краще, ніж самого себе, й запопадливо виконує його завдання, але не здатний на нього вплинути. Передавач же, важко сприймаючи інформацію від приймача, вважає її непереконливою, неповною, недоцільною, суб’єктивною і не дуже важливою, зменшує її значення. Це приводить до неоднозначного сприйняття з викривленим змістом. Стосунки не дозволяють цілком реалізувати якості, тому що партнери знаходяться у взаємній залежності і між ними немає повноцінного обміну інформацією. Кожен відчуває власну неповноцінність, дискомфорт і невдоволення, як собою, так і іншим.

Партнери у стосунках соціального замовлення виконують два завдання:

1) передавач передає накопичений досвід приймачу і формує замовлення, задає ритм;

2) приймач виконує це замовлення шляхом задоволення потреб передавача, які перетворюються у інтереси приймача. Він допомагає йому і спрямовує його активність у потрібне русло. Він повинен опереджувати передавача, приймаючи неординарні рішення. Виконавцем соціального замовлення повинна бути особистість з високим рівнем розвитку інтелекту, мати відповідну освіту а то і посаду.

Коли мова іде про передачу досвіду, мається на увазі не тільки особистий досвід окремої людини, а й узагальнений соціальний досвід за умови, якщо людина компетентна у своїй справі і є рушійною силою у розвитку науки, техніки, політики і т.п. Тому такі стосунки можуть бути плідними і конструктивними в роботі, адже передавач, насичуючи позитивною енергією, дає поштовх і силу приймачу, а останній надає необхідну допомогу.

Оскільки стосунки нерівноправні, один із партнерів знаходиться у залежності від іншого, передавач, не бажаючи того, пригнічує приймача, який відчуває це, але зі своєї сторони хоче догодити передавачу, бо відчуває свою корисність і необхідність для нього. Передавач стає кумиром для приймача. Тому ці стосунки підлі, своєю оманливою слащавістю втягують партнерів у прірву взаємозалежності, вирватися з якої майже неможливо. Причому, на відстані ці стосунки дуже притягуючі, а при близьких взаємодіях не задовольняють партнерів і спричинюють зневагу передавача до приймача, хоча приймач ставиться до передавача великодушно і все вибачає.

Це стосунки з найбільш заплутаними взаємодіями, сприяють відчуженню й зацикленості, обмежують партнерів колом власних інтересів і потреб. Розірвати їх може лише передавач.

Тільки спільна справа може об’єднати партнерів, та й то за умов, що приймач змириться з роллю веденого і не буде прискіпуватися до партнера, а просто допомагатиме йому без зайвих слів робити спільну справу. Це можливо лише у ділових взаєминах, коли передавач - керівник, а приймач - підлеглий.


В тему:

Відчуття стосунків соціального замовлення приймачем

Відчуття стосунків соціального замовлення передавачем

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи