Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 37
  • Переглядів: 41

Соціальне середовище і безплідність: з ким поведешся, того й наберешся

Світ:

Існує багато факторів, які негативно впливають на здатність жінки до дітонародження. Американські вчені вирішили перевірити, як на це впливає саме соціальне середовище. Це дослідження має пряме відношення до метафізичних просторів подій.

Вчора в журналі Американської Медичної Асоціації «JAMA Network Open» з’явилася стаття «Association Between Neighborhood Disadvantage and Fertility Among Pregnancy Planners in the US» (Взаємозв’язок між несприятливим становищем у сусідстві та фертильністю серед тих, хто планує вагітність у США). Це результат кількарічного дослідження, де фахівці вирішили простежити вплив на здатність завагітніти такого фактора, як те, хто живе по сусідству з жінкою, яка хоче завагітніти.

Відомо про багато несприятливих факторів, які негативно впливають на фертильність жінки. Це й генетичні відхилення, і наслідки невдалих лікувань, і те, що можна загально назвати «поганою екологією» тощо. Загалом в США близько 15% родин не можуть зачати дитину.

Цього разу дослідники шукали кореляцію з таким фактором, як те, серед яких сусідів живе пара, що намагається зачати дитину. У дослідженні брали участь кілька тисяч жінок у віці від 21 до 45 років, які надали письмову згоду та заповнили базову анкету щодо соціально-демографічних характеристик та способу життя, історії хвороби, використання ліків та репродуктивного здоров’я. Кожні 8 тижнів протягом 12 місяців учасниці відповідали на повторні анкети щодо характеристик менструального циклу та стану вагітності. Протокол дослідження було схвалено інституційною наглядовою радою в медичному кампусі Бостонського університету, штат Массачусетс.

Високий рівень стресу пов’язаний зі зниженням рівня народжуваності та поганими результатами вагітності. Такі фактори, як безробіття чи погана якість житла, можуть посилити рівень стресу, потенційно впливаючи на рівень безпліддя. У неблагополучному районі додатковими негативними факторами можуть бути рівень забруднення та поширення хронічних захворювань.

Дослідження було спрямоване на те, щоб виявити кореляцію саме з фактором «сусідства», тобто як впливає на фертильність саме соціальне середовище. Всі райони, де проживали учасниці дослідження, мають відповідний числовий «індекс неблагополучності», що дозволяло порівнювати вплив цього фактору на рівень фертильності жінок, що проживають у відповідному районі. Причому це був саме психологічний «індекс неблагополучності», тобто наскільки неблагополучними себе почувають мешканці району.

Якщо коротко описати результат дослідження, то воно показало негативний вплив соціальної неблагополучності району на імовірність зачаття дитини. Чим вище був рівень неблагополучності, тим нижче була імовірність зачатті. І виявили ще додатковий фактор. У сімей, де річний дохід був менш як 50 тисяч доларів на рік – негативний вплив фактору неблагополучності району був ще більшим.

У статті є чисто американські міркування про те, що в неблагополучних районах збираються національні та расові меншини, і що вони не схильні виїжджати звідти. А тому на них цей фактор впливає сильніше. Тому й владі треба більше докладати зусиль до зменшення неблагополучності насамперед таких районів.

Ви запитаєте, а яке нам діло до цього американського дослідження? Відповідаю: пряме. У нас незабаром після перемоги у війні на повний зріст постане питання відновлення демографічних показників. Тобто відтворення населення України, яке сильно зменшилося внаслідок війни та евакуації. Причому ми розуміємо, що частина тих, хто виїхав за кордон, вже не повернуться.

Якщо не буде українців, то не буде України. Тому питання відтворення втрати населення постає дуже гостро. Тому нам зараз цікаві всі матеріали, котрі допоможуть покращити питання фертильності.

Тож які висновки ми можемо зробити з отриманої інформації. А те, що якщо люди перебувають у просторі страждань, то імовірність зачати дитину у таких пар помітно зменшується. Ми й так це знали на рівні здорового глузду, а тепер це підтверджено науковим дослідженням.

Тому порада сім’ям, які бажають мати дітей – уважно вибирайте середовище, де жити, і з ким дружити. Перебувайте у просторі волі або просторі пригод. І все буде добре.

А на рівні держави – щоб подолати демографічну яму,  необхідно серед іншого розробити спеціальну програму дій, як зменшити кількість неблагополучних, депресивних регіонів. Проте це вже окрема велика тема.

Наші інтереси: 

Нову Україну необхідно творити у вищих просторах подій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи