Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Скасування призову, перехід на професійну армію та її збільшення на 100 тисяч – дивний указ Зеленського

Категорія:

Світ:

Володимир Зеленський виступив на урочистому відкритті сьомої сесії Верховної Ради ІХ скликання. Глава держави підписав Указ № 36/2022 "Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби в Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії".

22020301.jpeg

Фото з сайту Президента України

Про це повідомляє Офіс президента.

Указом передбачено поступове збільшення грошового забезпечення усіх військових до рівня не нижче трьох мінімальних заробітних плат, збільшення терміну дії контрактів, розробку концепції житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів і членів їхніх сімей, систему кар'єрного зростання офіцерів.

Згідно з документом, Кабмін має підготувати зміни до держбюджету на поточний рік, заклавши фінансування на підвищення грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ до рівня не менше двократного розміру мінімальної заробітної плати. Також заплановано підвищення протягом 2023 року грошового забезпечення військовослужбовців, які укладають довготермінові контракти, до рівня не менше трикратного розміру мінімальної зарплати.

"Крім того, указ передбачає збільшення протягом наступних трьох років чисельності Збройних Сил України на 100 тисяч осіб і створення додаткових 20 бригад ЗСУ. Документ також передбачає поступовий перехід до формування Збройних Сил України на професійній основі. Зокрема, запровадження моделі інтенсивної системи військового вишколу як можливої альтернативної форми проходження строкової служби та припинення призову громадян України на строкову військову службу з 1 січня 2024 року", – йдеться у повідомленні Офісу Президента.

Політолог Ігор Петренко вважає, що підписаний президентом указ є важливим кроком для активізації модернізації ЗСУ та встановлення адекватного грошового забезпечення наших військових, пише Експрес.  За його словами, у 2023 році грошове забезпечення військових має становити не менше трьох мінімальних зарплат, тобто 19 500 грн, а по факту ще більше, адже мінімальна зарплата зросте у жовтні цього року.

"Також важливо, що до 2025 року чисельність ЗСУ має зрости на 100 тисяч, передбачається створення 20 додаткових бригад. Це – необхідний крок і адекватна відповідь на загрози з боку РФ. Безумовно, це додаткові видатки, але навряд чи наразі можна без них обійтися. Також указ передбачає реальні кроки переходу України до повністю професійної армії. Зокрема, призовникам 2024 року планують надавати можливість проходити альтернативну службу шляхом інтенсивного військового вишколу. Це – цікава новація. Ну і звичайно в указі також йде мова про забезпечення житлом військовослужбовців. Тут Кабмін має пришвидшити роботу щодо розробки відповідної концепції", – написав він у Facebook. За словами Петренка, поки мова йде про плани, але вже зараз ми маємо рекордні бюджетні видатки на оборону та безпеку – 323,7 мільярда гривень, найбільший рівень військово-технічної допомоги від наших партнерів, а також – потужну кооперацію в оборонній сфері з Британією та Туреччиною. 

Нардеп Сергій Рахманін каже, що пафосний виступ президента в тій частині, котра стосувалася Збройних сил, залишив більше питань, аніж відповідей.

"Безумовно, треба дивитися текст розрекламованого указу, який, сподіваюсь незабаром з'явиться. Але вже можна говорити про низку дивних речей.

По-перше, чисельність ЗСУ збільшується законом, а не указом, і парламентом, а не президентом. А саме збільшення має бути чітко прораховане, з урахуванням реальних завдань, котрі стоять перед військовими. І спираючись на реальні фінансові можливості держави.

По-друге, Зеленський згадав трирічний термін своїх безпекових "реформ". Чи означає це, що він впевнений у своєму перебуванні на посаді Верховного через три роки?

По-третє, перехід до професійної армії зазвичай означає скорочення Збройних сил, а не їх збільшення. У таких випадках військових меншає, але вони стають краще навченими, ліпше озброєними й мають отримувати суттєво більше. Держава нині не здатна повноцінно утримувати навіть наявну армію, не здатна укомплектувати навіть наявні бригади. Не здатна (без допомоги ззовні) фінансувати поточні потреби в озброєнні більше ніж на 20%. Хто це гаранту писав? І з ким він радився??" – написав Сергій Рахманін у Facebook.

Нардепка Марія Іонова зауважила: коли Зеленський говорить про збільшення армії на 100 тисяч осіб, але не дає тактико-економічних обґрунтувань, це схоже на обіцянку про мільярд посаджених дерев.

"Перехід до професійної армії зазвичай означає скорочення збройних сил, а не їх збільшення. Сьогодні комплектація військових частин ледь сягає 60% – військові не йдуть служити через низькі зарплати та невирішені соціальні проблеми. Про яке радикальне збільшення кількості військових можна говорити в таких умовах?" – питає у Facebook депутатка.

За її словами, ЗСУ стають все менше конкурентоспроможними на ринку праці – грошове забезпечення солдата, яке 5 років тому відповідало 160% середньої зарплати, на сьогодні складає лише 73%. І востаннє його підвищували три роки тому – у грудні 2018 року.

"Крім того, з 2020 року відчутно (до 20 разів) зменшили розмір матеріальної допомоги для розв'язання соціально-побутових питань – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 500 грн), то останні два роки – лише окладу за званням (530-1500 грн). У зв'язку з цим в армії реально зростає напруга, фіксується серйозний відтік кадрів. Питання підвищення заробітної платні військовослужбовцям перезріло!" – написала Марія Іонова.

У реалізацію сьогоднішніх обіцянок мало віриться. Бо за приблизними підрахунками, вони потребують $10-20 млрд на рік. А наприкінці минулого року Міноборони ледь нашкрябало 2,5 млрд грн, щоб збільшити зарплати військовим медикам, зауважила нардепка.

Наші інтереси: 

Аналізуємо ініціативи Зеленського, стежимо за процесами, які відбуваються в Армії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ідея цікава. Але для її реалізації в зазначені терміни необхідна ліквідація паразитичних схем та інтенсивна зовнішня допомога. Якщо ж діяти власними силами, то необхідна суттєва перебудова суспільства і перехід до нової цивілізаційної моделі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ідея цікава. Але для її реалізації в зазначені терміни необхідна ліквідація паразитичних схем та інтенсивна зовнішня допомога. Якщо ж діяти власними силами, то необхідна суттєва перебудова суспільства і перехід до нової цивілізаційної моделі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Сучасна армія може бути лише професійною. Війна стала високотехнологічною. Але сьогоднішні обіцянки швидше виглядають як популізм. Як оперативна реакція на недавні голосні петиції. Але може ми чогось не знаємо...

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що +100 тисяч вояків – це вимога Британії. Фактично, вона фінансує створення континентальної армії власного геополітичного союзу. На це натякнув Зеленський на спільній прес-конференції з Джонсоном https://www.ar25.org/node/50450

Все, що робиться з власної волі, – добро!