Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Штучний інтелект й інші технології замінять чверть робочих місць, – Всесвітній економічний форум

Глобальні ринки праці готуються до нової ери турбулентності, оскільки такі технології, як штучний інтелект, прискорюють занепад канцелярської роботи, одночасно збільшуючи попит на фахівців у галузі технологій та кібербезпеки.

23050101.jpg

Ілюстративне фото
Ілюстативне фото

Майже чверть усіх робочих місць зміняться протягом наступних пʼяти років унаслідок впровадження штучного інтелекту, цифровізації та інших економічних розробок, таких як перехід на "зелену" енергетику та перерозподіл ланцюжків постачання, пише Bloomberg із посиланням на звіт Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ).

Хоча дослідження припускає, що ШІ призведе до "значних змін на ринку праці", чистий вплив більшості технологій буде позитивним протягом наступних п'яти років, оскільки аналітика великих даних, управлінські технології та кібербезпека стануть найбільшими рушіями зростання зайнятості.

У рамках дослідження було опитано понад 800 компаній, у яких загалом працюють 11,3 млн людей у 45 економіках в усьому світі. Приблизно 75% фірм заявили, що планують запровадити технології штучного інтелекту протягом наступних п’яти років, що, за їхніми прогнозами, спричинить ліквідацію до 26 млн робочих місць на діловодних та адміністративних посадах, таких як касири, клерки, оператори вводу даних і бухгалтери.

Наразі штучний інтелект залишається меншою загрозою для трудових перспектив, ніж інші макроекономічні фактори, такі як уповільнення економічного зростання, дефіцит пропозиції та інфляція.

Наші інтереси: 

Якщо штучний інтелект замінить (або хоча б скоротить) величезну армію чиновників, це буде прекрасно. Тепер роботу матимуть люди, які конкретно щось виготовляють або надають конкретні послуги, а не просто перерозподіляють чуже або видають довідки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи