Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Щоб врятувати Єрмака, Зеленський ставить під загрозу військову допомогу США Україні

Світ:

Буде сумним наслідком, якщо скандал навколо "вагнерівців" і Єрмака вб'є перспективи підвищення рівня переданих Україні розвідувальних даних від США, в т. ч. даних космічної розвідки. А такий наслідок цілком реальний, оскільки американцям немає сенсу ділитися розвідданими, якщо є серйозна небезпека, що всі ці відомості відразу стануть надбанням ФСБ РФ.

Про це йдеться у статті Юрія Вишневського на "Діловій столиці".

23 серпня головний редактор сайту Цензор.НЕТ Юрій Бутусов виступив з дуже різкою заявою «Про зраду в кабінеті президента України та провал операції по затриманню "вагнерівців".

У своїй заяві Бутусов повідомив, що «операцію із затримання терористів спецслужби України проводили спільно зі спецслужбами США — і тепер довіру до нашої влади в американському розвідтоваристві підірвано».

«В операції брали участь спецслужби США. А конкретно — співробітник Т., якого прекрасно знають в українському розвідтоваристві. Це була перша широкомасштабна операція, яку спецслужби України і США проводили спільно проти Росії. Частина "вагнерівців" була затримана з метою вивчення їхніх дій в Сирії. Серед 28 терористів були ті, хто воював в Сирії і нагороджений російськими державними нагородами та орденами режиму Асада. Володимир Зеленський сильно наляканий наслідками цього міжнародного скандалу. Але замість того, щоб відкрити кримінальну справу за фактом витоку інформації і стати на бік закону, забезпечити справедливе розслідування, він прийняв рішення почати піар-кампанію із захисту цієї державної зради», — стверджує Бутусов.

Під витоком інформації він має на увазі аудіозаписи та інші докази, які оприлюднила журналістка Яніна Соколова 18 серпня. «Розголошені матеріали кримінальної справи — аудіозаписи розробки російських терористів, фото і відео, однак Офіс генпрокурора вдає, що нічого не сталося, і не відкриває справу за витік інформації. Чому? Тому що доведеться викликати на допит тих, хто приймав рішення в кабінеті Зеленського. Якщо це зробити, то правду не вдасться приховати, і звинувачення в зраді торкнуться найближчих до президента людей. Зеленський хоче це приховати перед виборами. Якщо ви не відкриєте справу, пане президенте, скандал буде набагато більший — не грайтеся з вогнем, щоб поводитися за законом! — попередив Бутусов. — В операції взяло участь широке коло силових структур України, і уникнути поширення інформації про зраду неможливо. Десятки людей, які в курсі справи, глибоко обурені зрадою в політичному керівництві... Тому спроби приховати зраду і злив інформації приречені на провал. Люди будуть говорити, і учасники операції не дозволять президенту уникнути відповідальності і приховати факти зрадництва».

Зі свого боку, Бутусов заявив: «Я вимагаю розслідувати державну зраду! Я вимагаю, щоб моя стаття була розглянута як заява про злочин». І він анонсував нові викриття: «У найближчі дні я викладу ще інформацію по операції — фотографії і дані терористів, отримані в рамках кримінальної справи. Замовчати злочин не вдасться. Я буду вимагати суду і відкриття кримінальної справи для фіксації всього того, що я тут написав».

24 серпня журналістка Любов Величко опублікувала в YouTube довге (майже 45 хвилин) інтерв'ю з безпосереднім учасником цієї спецоперації. З метою безпеки обличчя чоловіка приховане, а його ім'я і посада не названі. Проте, в інтерв'ю він чітко сформулював рівень своєї компетенції: він був «особою, яка координувала дії Служби безпеки України і Головного управління розвідки» в цій спецоперації.

У його свідченнях дуже важливі дати. За його словами, «Зеленський дізнався про спецоперацію вперше десь у березні». Також про неї знали цілий ряд осіб в ГУР МО і в СБУ. Однак російські спецслужби не мали про неї ні найменшого уявлення аж до нещасливої наради в Офісі президента України 24 липня. А ось після цієї наради, на якій Єрмак, як стверджують його недруги, дізнався про багато деталей спецоперації і наполіг на її перенесенні, в ФСБ РФ швидко довідались про неї і в результаті змогли визволити «вагнерівців» з пастки, яку їм підготували українські спецслужби.

«Мені достовірно відомо, що вже надійшли вказівки знищувати всі матеріали справи, що стосуються даної спецоперації, в усіх правоохоронних і не тільки органах України», — стверджує чоловік, який дав інтерв'ю. І він наполягає, що парламент повинен створити тимчасову слідчу комісію. Бо інакше, якщо не буде з'ясована правда про зрив цієї спецоперації і про винних у цьому зриві, то «просто я не уявляю, як після такого якісь правоохоронні органи будуть планувати такого роду спецоперації».

Звичайно, можна припустити, що Банкова докладе всіх зусиль до того, щоб ТСК не була створена і взагалі, щоб всі медіа, лояльні до Зе-влади, скоріше забули про всю цю історію. Швидше за все, так і станеться, і будь-які нові викриття будуть просто ігноруватися. Але це не означає, що ніяких наслідків у цій історії не буде. У будь-якому випадку можуть бути наслідки з боку США, причому ці наслідки можуть бути тим гіршими для України, чим сильніше Зе-влада буде намагатися зробити вигляд, що «нічого не було».

Навіщо це було потрібно США

24 серпня відомостями про можливі мотиви США поділився tZE inform, який став відомий, зокрема, завдяки тому, що публікував ексклюзивну інформацію про засідання Канцлерського суду штату Делавер у справі «Приватбанк проти Коломойського і К», яка потім отримувала підтвердження з незалежних джерел. Зараз tZE inform розповів, що на початку цього року група американських конгресменів (Кріс Мерфі, Рон Джонсон і Джон Баррассо) відвідала Україну, зустрілася із Зеленським і 18 лютого передала свої міркування в доповіді комітету з питань зовнішніх зв'язків Сенату США про результати свого візиту в Україну.

Основний розлом думок з приводу військової допомоги Україні проліг в питанні про розширення співпраці розвідувальних структур США та України й підвищенні рівня переданих Україні розвідувальних даних від США, в тому числі й більш повних даних космічної розвідки, на чому наполягала частина членів сенатського комітету з внутрішньої безпеки та державних справ.

Проти цього активно виступало керівництво Національної розвідки США. Після досить гострих дискусій за пропозицією одного з сенаторів було реалізовано «оперативний захід №16...GF». Фактично — захід, що проводиться спецслужбами США по верифікації та документуванню зв'язків вищого керівництва України зі структурами РФ. Говорячи просто — США вирішили провести "перевірку на вошивість" Зеленського і його оточення.

Суть заходу була досить проста. Залучивши в якості довіреного учасника спецслужбу Великобританії, через систему ГУР МО України США запропонували Україні участь в операції по затриманню бійців т.зв. «ПВК Вагнера», які воювали як на території України, так і на території Сирії та Лівії.

Сам результат операції по затриманню дуже мало цікавив і США, і Великобританію. Участь Росії в сирійському і лівійському конфліктах добре задокументовано спецслужбами США. Головним для США було фіксація наявності/відсутності та обсяг витоків інформації з українських структур.

І ось підсумок: Росія отримала як мінімум ДВА повідомлення від своїх внутрішньоукраїнських джерел про підготовку операції "українських і англійських спецслужб" і відразу вибухнула широкою інформаційною кампанією про "провокації та дезінформації з боку України", що, власне, було вже лише додатковим підтвердженням витоку інформації з найближчого кола Зеленського.

Американські і англійські спецслужби зафіксували витік інформації та можливі канали цього витоку. Висновки з цього факту зроблені й матимуть дуже сильний вплив на багато процесів в Україні.

Наслідки для нашої розвідки

Юрій Бутусов підкреслив, що це була спільна спецоперація України та США і що «тепер довіру до нашої влади в американському розвід товаристві підірвано».

Можна сподіватися на те, що цей скандал не позначиться на обсягах американської військової допомоги Україні в фінансовому вимірі. Все-таки Україна для США є дуже важливим партнером, і Вашингтон зацікавлений в підвищенні нашої здатності протистояти російській агресії.

Але для нас дуже сумним наслідком буде, якщо скандал навколо "вагнерівців" і Єрмака вб'є перспективи підвищення рівня переданих Україні розвідувальних даних від США, в т. ч. даних космічної розвідки. А такий наслідок цілком реальний, оскільки американцям немає сенсу ділитися з нами розвідданими, якщо є серйозна небезпека, що всі ці відомості відразу стануть надбанням ФСБ РФ.

Оперативні й високоточні супутникові дані — це те, що вимірюється не в грошах, а у врятованих життях українських військових, які завдяки цим даним можуть швидко дізнатися про будь-які пересування ворожих підрозділів. Але Банкову, схоже, турбує не це, а лише те, як врятувати Єрмака.

Наші інтереси: 

Розуміти, що співпраця зі США є запорукою успіху у війні з РФ. Тому важливо швидко виявити і нейтралізувати "кротів" у вищих ешелонах влади, а Зеленського притягнути до відповідальності, поки він остаточно не зруйнував в Армії все напрацьоване за останні роки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Так, всі дії, задля того, аби подібних операцій, взагалі, надалі не було. Ну, а те, що Зе, чинний президент України, є зрадником України, вже давно відоме всім, хто цікавиться цією темою.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Так, всі дії, задля того, аби подібних операцій, взагалі, надалі не було. Ну, а те, що Зе, чинний президент України, є зрадником України, вже давно відоме всім, хто цікавиться цією темою.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!