Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що заважає сайту вийти в ТОП-10 Googl: показники «тошнотності» та «води», що подобаються пошуковикам

Світ:

Унікальність тексту - це основний аргумент для пошукової системи, щоб вирішити, чи вартий ваш сайт ТОП-10 в Googl. Але якби все впиралось в унікальність, то життя інтернет-бізнесу та копірайтерів, які на нього працюють, було б занадто простим і нудним. Отже, як сказати так, щоб читача не знудило просто в монітор, а з іншого боку, щоб він не закуняв, читаючи ваш текст?

Для ефективного просування матеріалу до впевненого місця в ТОП-10, потрібно зважати на такі показники якості будь-якої статті, як тошнотність (заспамленість) та водність.

І від тексту може знудити...

Заспамленість (тошнотність) тексту – показник, який визначає частоту використання слова чи фрази в тексті. Для того, щоб пошуковики швидше знайшли вашу статтю, слід орієнтуватись на заспамленість по ключовому слову (або фразі).

Ключова фраза – це слова, які користувач вводить в рядок браузера, коли шукає потрібну інформацію. 

При цьому слід зважати не тільки на частоту вживання слова з ключової фрази, але і на частотність інших слів. Наприклад, в тексті, оптимізованому під споживацький запит «встановлення жалюзі», інше слово – «вікна» може зустрічатись частіше, що істотно знизить шанси статті на високий рівень ранжування.

Розрізняють два показника тошнотності: класичний та академічний. Обидва визначаються за формулами.

Показник класичної тошнотності – це квадратний корінь з числа, що визначає частоту вживання слова в тексті. Наприклад, якщо слово зустрічається в тексті 16 разів, його класична тошнотність дорівнює 4. Обсяг тексту до уваги не береться.

Вважається, що якщо показник класичної тошнотності вище за 7, текст може бути оцінений пошуковими системами як спам.

Академічна тошнотність вимірюється у відсотках. Це відношення кількості повторів самого уживаного в документі слова до кількості слів у всьому тексті. Іншими словами – це показник частотності.

Для більшого розуміння розглянемо текст, оптимізований під фразу «наручні годинники»:

Оптимізований текст – це текст у якому показник частотності ключового слова коливається в межах 3%-5%.

Але що ми маємо у наведеному прикладі:

Всього слів – 75

Скільки разів зустрічається в тексті

Частотність, розрахунок

Фраза «наручні годинники» в різних формах

5

5/75*100=6,7%

Слово «годинники» в різних формах

6

6/75*100=8,0%

За обома показниками маємо явний заспам, та і на слух від цих «наручних годинників» просто верне вже з перших рядків. Щоб привести текст до людського вигляду треба або збільшити його обсяг, або скоротити кількість вживання ключової фрази.

Досвідчений копірайтер відчуває частотність інтуїтивно, але є і спеціалізовані сервіси та програми, які це роблять автоматично.

Textus Pro: зручний і зрозумілий інтерфейс

Наприклад програмка «Textus Pro»(встановлюється на комп’ютер звідси), розроблена студією Дениса Каплунова, визначає частотність слів миттєво, причому за основу бере не загальну кількість слів (у нашому випадку 75), а текст, очищений від так званих стоп-слів (тих, що не несуть смислового навантаження – прийменників, сполучників, вигуків, та ін.). Отже за версією Textus Pro заспамленість такого уривка ще вища, значить Googl вона точно не сподобається.

Також перевірять статтю на рівень заспамленості вже згадувані раніше сервіси Advego.ru (для української та багатьох інших мов) та Text.ru (для російської мови), варто тільки вибрати розділ «SEO аналіз тексту».

Що таке «вода» і як її уникнути

Зворотня сторона заспамленості – це «вода» що заполонює текст.

Водність – це процентний показник, що визначає співвідношення кількості слів, що не несуть смислового навантаження до загальної кількості слів у документі. Так, це вже згадувані вище «стоп-слова», які не бажано вживати у великій кількості, бо при високих значеннях водності пошукові роботи назвуть ваш текст нерелевантним і неінформативним, а отже – не місце йому в ТОП-10 пошуковика.

Вода вважається в нормі, якщо показник коливається в межах 10-40%. Хоча різні сервіси на один і то самий текст дають різну статистику. Залежить це від того, які фрази і слова розробники продукту вважають «зайвими» і «незначними», або ще гірше – оманливими. 

Для перевірки водності російськомовних текстів доречно використовувати славнозвісний «Главред» Максима Ільяхова, а от із вижимкою води з українських матеріалів гарно справляється тільки Advego.ru. 

Як це виглядає на практиці? Порівняймо:

Водність за Advego – 50%. Текст ні про що. Інформації - нуль, лише емоції.

Водність за Advego – 9%. Текст інформативний, але сухий і нецікавий.

Оце-то так! Як швидко тепер для мене все навколо стало неймовірно чудовим! У мене ніколи більше, напевно, не буде такого, як сьогодні, коли моє «Я» стало менш важливим, ніж щось інше. Ще недавно мені ніхто не був потрібен, я хотів бути сам. А тепер можу, нарешті, думати про тебе і знати, що ти для мене – найголовніше. Тепер у мене є ти, і я розумію: краще, що можна зробити – це бути з тобою поруч!

Іваненко Іван Андрійович. Місце народження Київ. Освіта – вища технічна. Спеціальність – конструкторсько-технологічне забезпечення машинобудівельного виробництва.

Іноземні мови: французька, німецька, англійська.

Характер – м'який, піддатливий. Неодружений. Віддає перевагу інтернет-спілкуванню. Не зловживає алкоголем.

Відповідальний, ввічливий, доброзичливий.

Як бачимо перегинати палку не можна ні в якому разі, бо ризикуємо або захлинутись в пустослів'ї, або стати «ходячою інструкцією», що,погодьтесь, теж дуже неприємно.

Отже, висновок: все любить міру і до будь-якої деталі слід підходити з розумом і розумінням. Відчуття балансу приходить з часом і з практикою. Але, погодьтесь, що мудрі люди вірно кажуть: «Довіряй, але перевіряй!»

 

Наші інтереси: 

Мати інструменти в руках - це вже майже півроботи зробити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
інтернет
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи