Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як підняти сайт в ТОП Google: Що таке унікальність тексту і якою вона повинна бути в ідеалі

Унікальність тексту на сайті - це один з умовно-об'єктивних показників якості контенту з точки зору пошукової системи.

170907kopirayter.jpg

Копірайтер - є така професія!
Копірайтер - є така професія!

Для комерційних сайтів показник унікальності статей, розміщених на них, виходить на перше місце, оскільки пошуковики оцінюють тексти на предмет «новизни та користі» для читача у такій послідовності:

  1. Унікальність - процентний показник що визначає відсутність у тексті вже опублікованих в мережі (і проіндексованих пошуковиками) фрагментів.
  2. Користь - показник, що визначається за поведінковими факторами. Відсутність зайвої води та наявність відповіді на запити читача - гарантія того, що відвідувача сайту зацікавить матеріал, а система визначить текст як «корисний».
  3. «Природність» - текст має бути написаний «для людей», простою мовою, без штампів і канцеляризмів.
  4. Експертність. Якщо автор статті вміло оперує цифрами, датами, категоріями і термінами, система однозначно сприйме текст, як експертний.
  5. Оптимізованість для пошукових систем. Текст написаний з дотриманням правил SEO-оптимізації (входження ключових слів та фраз) допоможе привести на сторінки сайту нових читачів (клієнтів/покупців). 

Що таке унікальність і якою вона повинна бути

Унікальність - це той наріжний камінь контент-маркетингу, який може або вивести ваш сайт в ТОП пошукових систем, або завести його в чорний список сайтів, які не індексуються.

Для вдалого просування в ТОП, опубліковані матеріали повинні бути не тільки корисними для читача та оптимізованими для пошукових роботів, але і обов'язково – унікальними.

100% унікальності - це ідеальний варіант.

Якщо опублікувати неунікальні статті (і зовсім неважливо, чи це повна копія якогось тексту, чи «нова» стаття, що складається з кількох фрагментів вже розміщеного в мережі матеріалу), то пошукові роботи заносять весь сайт в «бан» і тепер жодна сторінка не буде індексуватись. Тобто читач не знайде вас за ключовими запитами і побачить сайт тільки коли введе в рядок браузера повну назву (наприклад http://www.profi-text.rv.ua/).

Існують спеціальні програми, які визначають ступінь унікальності тесту. Одні ресурси пропонують перевірити текст он-лайн, інші вимагають скачування спеціальної програмки на комп'ютер.

Використовуються різні алгоритми пошуку і перевірки. Як правило, програма розбиває текст на шингли і шукає їх дублі у мережі. Деякі он-лайн ресурси долучають також смислову складову, коли враховуються вжиті слова-синоніми та словоформи.

Що таке шингл

Шингл - це фрагмент тексту, що складається з кількох слів. В деяких програмах розмір шинглу можна виставити вручну в налаштуваннях перевірки.

Для запуску процесу перевірки на унікальність, весь текст нарізається на шингли, які накладаються один на другий.

Наприклад, якщо довжина шингла – 4, то текст «Унікальність - це процентний показник, що визначає відсутність у тексті вже опублікованих в мережі фрагментів» буде перевірятись на предмет плагіату за такою нарізкою:

  • «Унікальність це процентний показник»
  • «це процентний показник що»
  • «процентний показник що визначає»
  • «показник що визначає відсутність»
  • «що визначає відсутність у»
  • «визначає відсутність у тексті»
  • «відсутність у тексті вже»
  • «у тексті вже опублікованих»
  • «тексті вже опублікованих в»
  • «вже опублікованих в мережі»
  • «опублікованих в мережі фрагментів».

Вказана нарізка теж умовна, бо одні системи враховують прийменники, а інші - ні.

Висновок: чим коротший шингл, тим ретельніше здійснюється перевірка.

Та і окрім тільки шинглу, включається також смислова перевірка, коли неможливо визначити, що саме «не сподобалось»: система просто вважає ваш текст "списаним" у когось і все!

Висновок: писати гарні, корисні і оптимізовані тексти складно, бо щоразу це має бути щось нове і оригінальне, виказане «своїми словами» і пропущене «через себе». 

Програми для перевірки унікальності

В мережі можна знайти багато програм і сервісів для перевірки тексту на унікальність. 

Серед найбільш розповсюджених:

  • Еtxt Антиплагиат (програма для скачування)
  • Advego Plagiatus (програма для скачування)
  • text.ru (перевірка онлайн)
  • content-watch.ru (перевірка онлайн)

Я, особисто, користувалась ними всіма (замовник самостійно визначає ресурс, якому найбільше довіряє), але зараз віддаю перевагу останньому (content-watch.ru) і рекомендую його. Поясню чому.

Еtxt Антиплагиат та Advego Plagiatus - це програми, які пропонується встановити на комп'ютер (відповідно за посиланнями https://www.etxt.ru/antiplagiat/ та https://advego.ru/plagiatus/). 

Програмка “свариться” жовтим кольором, бо ж текст я просто скопіювала з відомого ресурсу. Він – неунікальний!

Плюси:

  • можливість ручного налаштування довжини шингла;
  • можливість примусового виключення з області пошуку певних сайтів;
  • зрозумілість алгоритму перевірки.

Недоліки:

  • низька швидкість обробки тексту;
  • прив'язка до регіону (часто перевірка на унікальність з комп'ютера, з IP-адреси, локалізованої у Рівному і, наприклад, у Новосибірську дає різні результати);
  • відсутність смислової перевірки, тобто досвідченому копірайтеру легко «обійти систему», маніпулюючи синонімами і словоформами.

Сервіси Text.ru та Content-watch.ru пропонують перевірити тексти на унікальність в он-лайн режимі. 

Причому text.ru це зробить безкоштовно і навіть допоможе виявити орфографічні помилки та провести SEO-аналіз (визначить рівень «заспамленості» та «водності»). Це контент-ресурс одноіменної біржі копірайтингу і багато хто користується його послугами.

Сервіс визначив, що текст “неунікальний” і вказав, звідки саме списано

Content-watch.ru має обмеження на кількість добових перевірок (7 штук) та обсяг тексту, що перевіряється (до 10 тис символів з пробілами), проте у мене він викликає більше довіри. Алгоритм перевірки невідомий, але дуже часто тексти, з унікальністю 100% по text.ru не є унікальними по content-watch.ru, а от перевірка у зворотньому порядку (тобто якщо по content-watch.ru вже маємо 100%) ніколи збоїв не давала. 

Текст унікальний. Це добре!

Отже, якщо вам потрібно наповнити сайт цікавими і корисними матеріалами, не забувайте про унікальність контенту і пошуковики оцінять старанність.

Для мене завжди є «справою честі» вивести статтю на рівень 100% унікальності, навіть якщо по темі викладу вже все «писано-переписано», «казано-пересказано» і, здається, нічого нового придумати неможливо. Такі матеріали завжди працюють на результат: приводять нових читачів і перетворюють їх на постійних клієнтів.

У наступній статті я спробую розповісти про «копірайтерські» штучки, які роблять текст унікальним, проте не додають йому ваги в очах пошукових роботів. Це корисно знати замовникам для перевірки роботи копірайтера. 

Наші інтереси: 

Знаєш алгоритми - маєш інструмент для дії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Стаття вийшла в ТОП з декількох причин.
1. Сайт "НО" має гарні показники відвідуваності: багато відвідувань (без реклами), тривалість сеансу кожного відвідувача на сайті складає приблизно 3 хв (це багато!) і кожний читач переглядає в середньому 3 статті (це дуже багато!).
2. Статтю переглянули 22 603 відвідувача!
3. Сама стаття має ключове слово "сузір'я" із показником тошнотності 3,29 ( оптимально - до 4%) - це дуже гарно.
4. Стаття структурована і має оптимальну кількість гарних картинок (3 штуки на 4 077 знаків з пробілами).
5. Хоч стаття не є унікальною і опублікована з іншого джерела ( http://in-space.info/uk/news/pro-deyak%D1%96-ts%D1%96kav%D1%96-suz%D1%96rya), але за цей час (з 2013 року) була кілька разів передрукована у інших виданнях ( це видно по датам публікації)

В цілому можу сказати, що ключовим виступив саме поведінковий фактор читачів сайту НО.

От і все. Природньо і прогнозовано. Гугл вважає, що стаття є цікавою і корисною для людей, а тому буде видавати її ТОП ще довго, поки інший матеріал не перевершить її за вказаними показниками.

Коментарі

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Можеш сказати як ця стаття https://www.ar25.org/article/pro-deyaki-cikavi-suzirya.html потрапила в 10 перших статей за запитом "сузір’я" ?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Можливо, це Гугл так видає саме для тебе. Спробуй зайти в пошук Гугла анонімно з іншого браузера.

Леонід Українець каже:
Можеш сказати як ця стаття <a href="https://www.ar25.org/article/pro-deyaki-cikavi-suzirya.html" rel="nofollow">https://www.ar25.org/article/pro-deyaki-cikavi-suzirya.html</a> потрапила в 10 перших статей за запитом "сузір’я" ?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Анонімний пошук з Мозіли теж видає аналогічну картину.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Може пошуковик реагує на твій IP. Тепер ще спробуй перевірити через VPN.

Леонід Українець каже:
Анонімний пошук з Мозіли теж видає аналогічну картину.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

Стаття вийшла в ТОП з декількох причин.
1. Сайт "НО" має гарні показники відвідуваності: багато відвідувань (без реклами), тривалість сеансу кожного відвідувача на сайті складає приблизно 3 хв (це багато!) і кожний читач переглядає в середньому 3 статті (це дуже багато!).
2. Статтю переглянули 22 603 відвідувача!
3. Сама стаття має ключове слово "сузір'я" із показником тошнотності 3,29 ( оптимально - до 4%) - це дуже гарно.
4. Стаття структурована і має оптимальну кількість гарних картинок (3 штуки на 4 077 знаків з пробілами).
5. Хоч стаття не є унікальною і опублікована з іншого джерела ( http://in-space.info/uk/news/pro-deyak%D1%96-ts%D1%96kav%D1%96-suz%D1%96rya), але за цей час (з 2013 року) була кілька разів передрукована у інших виданнях ( це видно по датам публікації)

В цілому можу сказати, що ключовим виступив саме поведінковий фактор читачів сайту НО.

От і все. Природньо і прогнозовано. Гугл вважає, що стаття є цікавою і корисною для людей, а тому буде видавати її ТОП ще довго, поки інший матеріал не перевершить її за вказаними показниками.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Стосовно неунікальності не згоден. Сайт http://in-space.info/uk скопіював статтю і вказав джерело: Народний Оглядач. Можливо цитованість є одним із критеріїв високо рейтингу.
А що таке індекс тошнотності?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

О, бачите, ви і відповіли на своє питання. Я сказала про неунікальність, бо програма перевірки видала посилання на сайт http://in-space.info/uk (2013 року) а я не побачила посилання на НО і подумала, що цей матеріал звідти. Значить і по цьому пункту все добре.
А стосовно тошнотності розповім розлогіше згодом, а поки скажу в кількох словах - це процентне співвідношення кількості вживань певного слова до загальної кількості слів у тексті.
і, справді, цитованість - це теж гарний показник. Чим більше посилань на першоджерело, тим більше Гугл вважає його цікавим для людей і корисним.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

?А можна без оцих *.ru
Ну, будь ласочка! ;)

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Оксана Колосовська.
0
Ще не підтримано

На жаль, поки не можна. Мова визначається автоматично, але сервісу із закінченням .ua українці поки що не запустили.