Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Що таке LSI-копірайтинг, або Як підняти значимість сайту в очах пошукового робота

Світ:

В мою практику термін LSI прийшов недавно. Але, вивчивши матеріал по темі, я зрозуміла, що інтуітивно працювала саме за цією схемою. А надто в проектах, де копірайтеру давалось "поле для творчої діяльності". А  ви щось знаєте про LSI?

alex-loup-397220.jpg

LSI-тексти: цікаво, "смачно", корисно!

Історія терміну «LSI» (абревіатура від «latent semantic indexing» латентне (приховане) семантичне (тобто таке, що стосується тематики сайту чи сторінки) індексування) бере свій початок в 2012 році після запуску в роботу нового пошукового алгоритму GOOGL.

Нова «Panda»

«Panda» посприяла революційним змінам у ранжуванні сайтів. Основна мета нововведення – знайти та «знешкодити» (тобто опустити в переліку пошукової видачі) неякісний інтернетівський контент і, навпаки, підняти в ТОП Googl сайти з якісними текстами, які максимально відповідають запитам користувачів.

До появи «Панди» для того, щоб вийти на перші сторінки пошукової видачі достатньо було густо закидати текст ключовими словами і розмістити заспамлену SEO-маячню на початку або в центрі сторінки.

В принципі, маркетологів такий хід речей влаштовував, а ось користувачі були незадоволені вкрай і демонстрували свою незгоду швидким натисканням на «хрестик» – втікали від нецікавих, некорисних та недоречних текстів.

Панда змусила інтернет-підприємців публікувати адекватні матеріали, і таким чином більше поважати своїх відвідувачів. Копірайтери нарешті почали писати тексти для людей, а не для роботів.

«Колібрі-вбивця»

Наступний прорив стався через рік (у 2013), коли світ побачив черговий алгоритм ранжування.

На презентації «Hummingbird» (Колібрі) спеціалісти з пошукової оптимізації GOOGL запевнили, що під «дамоклів меч» пошукових роботів підпаде 90% сайтів, які все ще зловживають нерелевантним контентом та високою частотністю ключових слів.

Приклад LSI-копірайтингу

Googl навчився розуміти розмовну мову. Тепер текст оцінюється не з точки зору частотності ключових фраз, а з позиції відповідності всього тексту пошуковому запиту. РОботи розвиваються інтелектуально і враховують не лише SEO-ядро (ключі), а і навколишній контекст.

Для прикладу, до появи «колібрі» можна було в текст про автомобілі вставити за всіма канонами SEO-оптимізації слова «жіночі колготки купити» і сторінка знайшлась би саме на запит «жіночі колготки купити». Тепер така сторінка 100% потрапляє під санкції Googl.

Роль «прихованих» ключових слів важко переоцінити. Саме за використаними LSI- фразами пошукові системи розуміють смисл вашого тексту і визначають, наскільки він корисний та цікавий цільовій аудиторії.

Для наочності, пропоную розглянути слово «замок», введене в рядочок пошуковика.

Googl одразу зрозумів, що читач може мати на увазі:

  • історичну споруду;
  • пристрій для замикання приміщень;
  • замок запалювання в автомобілі.

Отже, якщо на вашому сайті зустрічається слово «замок», то система визначить, про що саме іде мова:

  • LSI слова: «історія», «будівля», «споруда», «середні віки», «власники» мають на увазі історичну споруду;
  • LSI слова: «двері», «будинок», «квартира», «купити», «врізний», «накладний», «кодовий» - це мова іде про дверний замок;
  • LSI слова: автомобіль, авто, купити, ремонт, майстерня, ваз, таврія, ланос – говоримо про автозапчастину.

Вимоги до LSI-текстів, хто виграє і що це дає

Без сумніву, за LSI-копірайтингом майбутнє. Виграли всі.

Читачі (потенційні клієнти, покупці) не витрачають час на пошук потрібного матеріалу, оскільки:

  • LSI-текст є корисним матеріалом і відповідає пошуковому запиту, він написаний з урахуванням потреб цільової аудиторії і з точки зору експерта.
  • Матеріал обов’язково повинен бути структурованим та простим у викладі. А крім цього - цікавим та захоплюючим. Цінується стиль викладу, припасований під запити та навіть сленг цільової аудиторії.

Підприємці (власники інтернет-магазинів та підприємств з надання послуг), оскільки:

  • LSI-текст, опублікований на сайті, приводить на сайт за покупками виключно зацікавлених людей;
  • Неконкурентна боротьба практично неможлива, оскільки в ТОПі опиняються найбільш корисні та релевантні запитам споживачів матеріали.
  • Із запровадженням LSI-складової сайти краще ранжуються, збільшується їх відвідуваність та час перебування відвідувача.

Копірайтери (автори матеріалів на сайтах), оскільки:

  • Виграють професіонали, бо LSI-текст цінується вище за звичайну SEO-статтю.
  • Дилетанти і невігласи автоматично сходять з дистанції, бо пошуковики цінують матеріал за грамотність (відсутність граматичних та стилістичних помилок);
  • Важливим стає «ритм» тексту, коли чергуються короткі та довгі речення, коли стаття читається «на одному диханні»;
  • SEO-складова відходить на другий план, текст рівномірно «просочується» LSI-словами, при цьому легко уникнути заспаму (високої частотності ключових слів). Стаття виходить легкою, написаною «людською мовою», без корявих ключів по типу «стіл кухня купити київ».

Якщо стаття на сайті відповідає всім перерахованим вимогам, можна сміливо стверджувати, що текст означиться пошуковиками як релевантний, а сайт отримає нагороду у вигляді високих позицій ранжування.

Скажу з особистого досвіду, що писати статті за правилами LSI-копірайтингу – складніше, але так можна яскравіше проявити творчий підхід і більш повно розкрити задану тему.

Суть та алгоритми LSI-оптимізації не нові, але все частіше висловлюється думка про те, що саме за цим майбутнє і невдовзі звичне SEO відійде, залишаючи місце «новому» копірайтингу.

 

Наші інтереси: 

Штучний інтелект працює вже зовсім поруч. Знання нових технік допоможе досягнути  мети швидше.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи