Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Серіал «Спрут» не в кіно, а в дійсності. Аризону чекає очищення авгієвих стаєнь корупції

Категорія:

Спецтема:

Каліфорнійська юридична фірма «Harris/Thaler» звинуватила губернатора Аризони Кеті Гоббс (Katie Hobbs), держсекретаря Едріана Фонтеса (Adrian Fontes), виборчу службу Runbeck та низку інших посадових осіб, мерів, суддів, членів міської ради та наглядачів округу в отриманні хабарів від міжнародного наркокартелю Sinaloa.

jacquelinebreger-2.jpg

Жаклін Брегер (Jacqueline Breger) виступає на слуханнях
Жаклін Брегер (Jacqueline Breger) виступає на слуханнях

У минулий четвер в США в штаті Аризона відбулися слухання в Об’єднаному комітеті Сенату та Палати представників штату з питань виборів та нагляду. І під час цих слухань пролунала приголомшлива інформація, яка може мати дуже карколомні наслідки як у короткостроковій, так і довгостроковій перспективі.

Головна слідча юридичної корпорації «Harris/Thaler» Жаклін Брегер (Jacqueline Breger) представила 100-сторінковий звіт, де детально описала, як розслідування відмивання грошей на Середньому Заході виявило ймовірну корупцію в Аризоні.

Ще у 2006 році прокуратури штатів Іллінойс, Індіана та Айова розслідували схеми відмивання грошей наркокартелів через складну серію покупок котеджів у цих штатах. До 2009 року численним агентам з нерухомості, ескроу-компаніям та страховим компаніям було висунуто обвинувачення та засуджено за рекет.

А у 2014 році компанія «Harris/Thaler» отримала запит на розслідування цієї справи, бо виникла підозра, що схема продовжує діяти, й кошти тепер потрапляли на придбання нерухомості в Аризоні, зокрема в округах Марікопа та Піма. Наразі компанія «Harris/Thaler» представляє інтереси кількох сторін, які безпосередньо постраждали від рекету. А разом з рекетом йшли пов’язані з ним злочини: продаж наркотиків, шахрайство при банкрутстві, шахрайство зі страхуванням життя, шахрайство із заробітною платою, схеми здирництва, підкуп обраних посадових осіб, створення та підробку публічних документів, судове переслідування осіб, які становлять загрозу для діяльності картелю, і фальсифікації виборів.

Під час розслідування компанія виявила тисячі фальшивих документів, підроблених нотаріальних актів, довірчих документів тощо.

У схему було втягнуто багато посадовців різних рівнів. Серед службовців, які отримували хабарі, є «кілька посадових осіб штату (палата штату/сенат штату), посадові особи місцевих посад, керівники округів, судді Верховного суду округу Марікопа, судді кількох міських судів (зокрема два головуючих судді), помічники суддів, прокурори у кількох містах округу Марікопа, прокурор округу Марікопа, периферійні юридичні спеціалісти, зокрема адвокати, «затверджені» постачальники психіатричних послуг (призначені судом радники та експерти) та пов’язані спеціалісти.

У доповіді названо імена і вказано посади тих, кого компанія «Harris/Thaler» звинувачує в отриманні хабарів від наркокартелю та участі в шахрайських схемах. В списку на сьогодні 40 імен, зокрема губернатор штату Кеті Гоббс, держсекретар Адріан Фонтес, сенатора Крістен Сінема, члена палати представників Рубен Галлего, мер міста Меса Джон Джайлз, спікер Палати представників Аризони Бен Тома, а також керівники округу Марікопа Білл Гейтс, Томас Гелвін і Клінт Хікман. Цей список включає осіб, щодо яких завершено розслідування. При тому розслідування продовжується, тож список стане помітно більше.

Але головне не це, а те, що це були слухання на тему виборів. І тому головним було те, що наркокартель через своїх підкуплених посадовців вже багато років втручається у вибори.

Зокрема Жаклін Брегер сказала, що база даних округу Марікопа не має абсолютно ніякої цілісності, і що рекет нерозривно переплетений з фальсифікацією виборів. Численні державні бази даних були спеціально так зроблені, що є можливість завантажувати в них фальсифіковані документи та видаляти законні документи. Вона також стверджує, що комп’ютерні системи всіх трьох державних університетів були зламані, а дипломи підроблені для осіб, які ніколи не закінчували ці університети.

Щодо бази даних округу Марікопа, Брегер сказала, що ця база даних округу Марікопа для Реєстратора округу Марікопа та Вищого суду округу Марікопа була розроблена у 2014 році спеціально так, щоб можна було здійснювати стороннє втручання. У своїй доповіді вона показала, що сотні фальсифікованих документів були завантажені в базу даних суду, включно з заочними рішеннями та розпорядженнями про аліменти, і ці підроблені документи використовувалися для судового переслідування осіб, які становили загрозу для діяльності картелю.

Пам’ятаєте, на виборах Президента США у 2020 році штат Аризона був ключовим, були чутки, що там щось «нечисто» на виборах, але ЗМІ це старанно висміювали та заперечували. А самим скандальним був саме округ Марікопа. Протягом 2021 року я дав серію статей в Народному Оглядачі про те, як намагалися організувати аудит виборів в окрузі Марікопа, і як цьому постійно заважали посадовці округу та штату. Причому з обох партій.

Результат того аудиту показав, що результати виборів не можуть вважатися достовірними. Було виявлено кілька десятків тисяч бюлетенів, що «не відповідали стандарту» (тобто фальшивих). А Байден виграв у Трампа в Аризоні тільки 10,5 тисяч голосів. Матеріали аудиту було передано до офісу генерального прокурора штату – і все марно.

Так ось, за словами Жаклін Брегер «був вплив» і на вибори Президента у 2020 році, і на вибори губернатора, генерального прокурора та держсекретаря у 2022 році.

Які можуть бути наслідки цієї доповіді, що оприлюднена на слуханнях в комітеті з питань виборів?

Перш за все, її не вдасться повністю «заглушити». І наслідки рано чи пізно будуть. На слуханнях Жаклін Брегер сказала, що окрім представленої доповіді є ще кілька сотень сторінок розслідувань участі посадовців Аризони у шахрайських схемах.

Звинувачення дуже серйозні. Найвищі посадовці штату звинувачуються у роботі на міжнародний наркокартель, фальсифікації виборів, судовому шахрайстві, рекеті та інших тяжких злочинах. Причому ці звинувачення підкріплено даними юридичних розслідувань.

Вважати Жаклін Брегер та всю фірму «Harris/Thaler» такими собі донкіхотами не має підстав. Для таких звинувачень вони, вочевидь, підготували і відповідні документи, і відповідні заходи захисту. Тому розслідування будуть продовжуватися і поступово виходитимуть на поверхню, попри спротив корумпованих посадовців штату.

Скоріш за все події будуть розгортатися поступово, і за деякий час піде хвиля в інші штати. Питання виборів та їх легітимності буде постійно спливати до самого кінця каденції Джо Байдена. Але в американському законодавстві нема механізму скасування виборів, навіть якщо вони були сфальсифіковані. Хоча гіпотетично може виникнути ситуація, що республіканці в Палаті Представників вимагатимуть імпічменту одразу й для Джо Байдена, і для Камали Гарріс саме через те, що їх було обрано через фальсифікацію. І тоді виконуючим обов’язки Президента за законом стає спікер Палати Представників республіканець Кевін Маккарті (Kevin McCarthy).

Будемо стежити за подіями. Хоча політична система США набагато краще захищена від корупції, ніж в Україні, проте, як бачимо, і там є провали. Тому сподіваємося, що наш геополітичний союзник зуміє випалити цю пухлину – і це стане гарним прикладом і для нас, і для інших країн. Що чистіша політика країни, то ця країна сильніша.

P.S. Хто добре володіє англійською мовою, може подивитися відеозапис слухань за посиланням

Читати про цю справу можна тут:

Смілива жінка Жаклін Брегер
Смілива жінка Жаклін Брегер

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.

Наші інтереси: 

Вибори мають бути чесними, шахраї мають бути покарані. Очищення США від шахраїв матиме позитивний вплив і на саму країну, і на союзників, зокрема на Україну.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи