Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Секретний диверсійний загін РФ шукає шляхи дестабілізації Європи - The New York Times

Категорія:

Спецтема:

Спочатку відбулася дестабілізаційна кампанія в Молдові, після чого було отруєння торговця зброєю в Болгарії, а потім зірваний переворот у Чорногорії. У минулому році була здійснена спроба вбивства колишнього російського шпигуна у Британії за допомогою нервового агента. Хоча в операціях були відбитки пальців російських спецслужб, спочатку ці події розглядалися як поодинокі, непоєднані між собою.

19100902.jpg

Розслідування отруєння Скрипаля в Британії у 2018 році. Фото: Chris J Ratcliffe/Getty Images

Зараз західні служби безпеки дійшли висновку, що ці операції та, можливо, багато інших, є частиною скоординованої та тривалої кампанії з дестабілізації Європи, що проводилася елітним підрозділом російської розвідки, який навчений здійснювати підриви, диверсії та замовні вбивства, пише у своїй статті "Top Secret Russian Unit Seeks to Destabilize Europe, Security Officials Say" в "The New York Times" Майкл Швірц (Michael Schwirtz).

Група, відома як підрозділ 29155, діяла принаймні десятиліття, але лише нещодавно виявлена. Служби розвідки чотирьох західних країн кажуть, що незрозуміло, як часто мобілізується цей підрозділ, і попереджають, що неможливо знати, коли і де він знову вдарить.

Мета підрозділу 29155, про яку раніше не повідомлялося, підкреслює як російський президент Володимир Путін веде боротьбу із Заходом: методами так званої гібридної війни - поєднанням пропаганди, хакерських атак та дезінформації - а також відкритим військовим протистоянням.

"Я думаю, що ми забули, наскільки органічно безжальними можуть бути росіяни", - сказав Пітер Цвак, відставний офіцер військової розвідки та колишній аташе оборони в посольстві США в Москві. Він заявив, що не знає про існування підрозділу.

Захований за бетонними стінами у штабі 161-го Центру підготовки спеціалістів спеціального призначення на сході Москви, підрозділ знаходиться у складі Російської військової розвідувальної агенції, широко відомої як ГРУ.

Хоча багато операції ГРУ залишаються загадкою, західні спецслужби почали отримувати чіткішу картину її основної архітектури. За декілька місяців до президентських виборів 2016 року в США два кібер-підрозділи ГРУ, відомі як 26165 і 74455, взломали сервери Демократичного національного комітету та кампанії Клінтон, а потім опублікували компроментуючу внутрішню переписку.

Зловмисні команди здебільшого працюють з Москви, за тисячі миль від своїх цілей. Але офіцери підрозділу 29155 їдуть до Європи під виглядом ветеранів найкривавіших воєн Росії, в тому числі в Афганістані, Чечні та Україні.

За оцінками західних спецслужб, його операції є настільки секретними, що існування підрозділу, ймовірно, невідоме навіть іншим оперативникам ГРУ.

"Це підрозділ ГРУ був активним протягом багатьох років по всій Європі", - сказав один із європейських офіцерів служби безпеки. "Несподіванкою стало те, що росіяни, цей підрозділ, не соромляться здійснювати свою надзвичайно злочинну діяльність у дружніх країнах. Це було шоком".

Західні спецслужби вперше ідентифікували цей підрозділ після невдалого перевороту 2016 року в Чорногорії, який передбачав змову двох офіцерів підрозділу щодо вбивства прем'єр-міністра країни та захоплення будівлі парламенту.

Саме до частини 29155 відносяться Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга ("Петров і Боширов"), яких британська влада назвали отруювачами Скрипаля та його дочки.

Рівно за рік до отруєння Скрипалів три оперативники підрозділу 29155 виїхали до Великобританії, можливо, на практику, сказали два європейські офіцери з безпеки. Один був Мишкін. Другий чоловік використав псевдонім Сергія Павлова. Служби розвідки вважають, що третій оперативник, який застосував псевдонім Сергій Федотов, курирував завдання.

Незабаром було встановилено, що два з цих офіцерів - чоловіки, які використовують прізвища Федотов та Павлов - були частиною команди, яка намагалася отруїти болгарського торговця зброєю Еміліана Гебрева у 2015 році. Інші оперативники, також відомі лише під псевдонімами, на думку представників європейської розвідки, були Іван Лебедєв, Микола Кононіхін, Олексій Нікітін та Данил Степанов.

Команда двічі намагатиметься вбити пана Гебрева, один раз у столиці Софії, а ще через місяць у його будинку на Чорному морі. 

Виступаючи перед журналістами в лютому на Мюнхенській конференції з безпеки, начальник МІ6 британської зовнішньої розвідувальної служби Алекс Янгер виступив проти зростаючої російської загрози і натякнув на її координацію, не згадуючи конкретного підрозділу.

"Ви можете бачити, що існує узгоджена програма діяльності - і, так, вона часто залучає одних і тих же людей", - сказав пан Янгер, вказуючи конкретно на отруєння Скрипаля та спробу перевороту Чорногорії. Він додав: "Ми вважаємо, що існує загроза з боку ГРУ та інших російських спецслужб".

Кремль вважає Росію країною, яка воює із західним ліберальним порядком, що вона розглядає як екзистенційну загрозу.

Путін вважає ГРУ "легендарним", про що він заявив в листопаді минулого року на урочистостях з нагоди ювілею відомства, з якого прийшов у президентство. Колишній розвідник Путін провів пряму лінію між шпигунами Червоної Армії, які допомагали перемогти нацистів у Другій світовій війні, та офіцерами ГРУ, "унікальні можливості" яких зараз розгорнуті проти ворога іншого типу.

"На жаль, у світі зростає потенціал для конфліктів", - сказав Путін під час церемонії. "Провокації та відверта брехня використовуються, робляться спроби зірвати стратегічний паритет", - сказав він.

У 2006 році пан Путін підписав закон про легалізацію цілеспрямованих вбивств за кордоном; того ж року команда російських вбивць застосувала радіоактивний ізотоп для вбивства ще одного колишнього російського шпигуна Олександра Литвиненка.

Підрозділ 29155 не є єдиною групою, уповноваженою проводити такі операції. І хоча про підрозділ 29155 відомо мало, є деякі підказки, які вказують на більш широку гібридну стратегію Кремля.

Директива Міністерства оборони Росії 2012 року призначила бонуси трьом підрозділам за «особливі досягнення у військовій службі». Один - підрозділ 29155. Інший - підрозділ 74455, який брав участь у виборчих втручаннях 2016 року. Третім був підрозділ 99450, офіцери якого, як вважають, брали участь у анексії Кримського півострова у 2014 році.

Відставний офіцер Г.Р.У , який знав про підрозділ 29155, зазначив, що вони спеціалізується на підготовці до "диверсійних" завдань, "групами або окремо - бомбардуваннями, вбивствами і будь-чим".

"Це були серйозні хлопці, які служили там", - сказав він. "Це були офіцери, які працювали під прикриттям і як міжнародні агенти".

Нинішній командир генерал Авер’янов закінчив у 1988 році Ташкентську військову академію в тодішній Радянській Республіці Узбекистан. Цілком імовірно, що він воював і в першій, і в другій Чеченських війнах, а в січні 2015 року йому було присвоєно медаль "Герой Росії", найвищу нагороду країни. Два офіцери, звинувачені в отруєнні Скрипаля, також отримали таку нагороду.

Офіцери служб безпеки також вражені явною неохайністю в роботі підрозділу. Пан Скрипаль пережив спробу вбивства, як і пан Гебрев, болгарський торговець зброєю. Спроба державного перевороту в Чорногорії привернула величезну увагу, але в кінцевому рахунку зазнала невдачі. Через рік Чорногорія вступила до НАТО.

Можливо,ще не розкриті інші, більш успішні операції. Важко дізнатися, чи турбував безлад Кремль. Можливо, кажуть експерти розвідки, це є тільки частиною проблеми.

"Така операція розвідки стала частиною психологічної війни", - заявила Ерік-Ніілес Кросс, колишній начальник розвідки в Естонії. «Справа не в тому, що вони стали набагато агресивнішими. Вони хочуть, щоб їх відчули. Це частина гри".

 

 

Наші інтереси: 

Розуміти небезпеку РФ у її вмінні вести гібридні війни. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

На жаль, з приходом до влади клоуна Зе діяльність української контррозвідки СБУ, яка фактично знаходиться на передній лінії фронту війни з РФ, послаблюється, бо в цій невидимій війні кадри вирішують чи не головну роль.

Коментарі

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

На жаль, з приходом до влади клоуна Зе діяльність української контррозвідки СБУ, яка фактично знаходиться на передній лінії фронту війни з РФ, послаблюється, бо в цій невидимій війні кадри вирішують чи не головну роль.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А може посилюється? Адже посилюється співпраця з американцями. Зе тут взагалі ні до чого. Йому ще треба кілька років для бодай приблизного усвідомлення, що навколо відбувається.

Валерій Зміївський каже:
На жаль, з приходом до влади клоуна Зе діяльність української контррозвідки СБУ, яка фактично знаходиться на передній лінії фронту війни з РФ, послаблюється, бо в цій невидимій війні кадри вирішують чи не головну роль.

Все, що робиться з власної волі, – добро!