Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

СБУ накрила велике хакерське угруповання з Dark Net

Світ:

Співробітники СБУ спільно з партнерами із США та Великої Британії припинили діяльність потужного хакерського угруповання. Оперативники спецслужби встановили, що організатором  угруповання є громадянин України, який свій перший хакерський досвід здобував у Москві в середині 2000-х.

Про це на брифінгу повідомив т. в.о. голови СБУ Іван Баканов, інформує прес-служба відомства.

Оперативники спецслужби встановили, що учасники угруповання на території України організували і тривалий час (з 2007 року) надавали віртуальні послуги хакерам та іншим злочинцям, створюючи їм умови для безперешкодного здійснення протиправної діяльності в мережі Інтернет. Зловмисники використовували Dark Net – приховану від звичайних користувачів частину інтернет-мережі, де можливо анонімно придбати зброю, наркотики.

На відміну від пересічних громадян, правоохоронці зазвичай мають право та багато можливостей деанонімізувати особу, що вчиняє злочин, запитавши необхідні відомості у провайдера або оператора зв’язку. Але не в Dark Net – який базується на так званому «абузостійкому» хостингу, тобто хостингу, який не відповідає ні на запити правоохоронців, ні на скарги правовласників, який майже неможливо знайти через складні технології маскування (і фізичного, і віртуального) та особливості самого Інтернету.

Вже кілька днів серед тих, хто не лише чув, але й користувався Dark Net, вирує паніка і намагання зв’язатися із організаторами «абузостійкого» хостингу, який ми нещодавно нейтралізували в Одесі, зазначив Баканов.

Брифінг т. в.о. Голови СБУ Івана Баканова

Було припинено діяльність сотні, а, можливо, тисячі, протиправних посягань у мережі Інтернет на громадян України, США, Японії та Європи, їхні органи влади та управління, об’єкти критичної інфраструктури, уточнив Баканов.

Оперативники спецслужби встановили, що організатором  угруповання є громадянин України, який свій перший хакерський досвід здобував у Москві в середині 2000-х. Вже у 2007 році він розпочав надавати свої послуги хакерам всього світу через українські мережі, ретельно приховуючи фактичне місцезнаходження свого обладнання від правоохоронців та спецслужб будь-якої країни.

Обладнання періодично знаходили українські, російські, американські правоохоронці, вилучали його, тимчасово припиняли діяльність, але хакерська група невдовзі продовжувала діяти.

На сьогодні угруповання нараховує близько десяти основних учасників та десятки пособників, посередників у низці країн світу,  а також тисячі клієнтів.

«Вони занепокоєні тим, що у руках спецслужб опинились сотні терабайт даних, які можуть стати доказами у сотнях кримінальних справ по всьому світу. За нашими оцінками, мова може йти про 40% російськомовного сегменту Dark Net», - підкреслив т. в.о Голови СБУ.

Лише в США відносно цього громадянина України висунуто обвинувачень загалом на п’ятдесят років ув’язнення. Він звинувачується у шахрайстві, несанкціонованому втручанні, крадіжці персональних даних та низці інших злочинів за американським кримінальним законодавством. 

В Україні організатору та ще одному учаснику угруповання оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за ч. 2 ст. 361 та ч. 3 ст. 301 Кримінального України, та обрано запобіжний захід - домашній арешт.

Незважаючи на складний механізм документування, пов’язаний із недосконалим вітчизняним законодавством у кіберсфері, оперативникам СБУ спільно зі слідчими Державного бюро розслідування та прокурорами Генеральної Прокуратури України вдалося зібрати необхідні докази щодо причетності фігурантів провадження до вчинення тяжких злочинів.

Під час слідчих дій на території приватного будинку поблизу Одеси було знайдено справжній дата-центр з резервним автономним джерелом електроживлення, охороною, потужними каналами доступу до інтернету, який було ретельно приховано.

«З нього вилучено майже півтори сотні серверів, на яких розміщувались тисячі хакерських ресурсів, деякі з них залишились зашифрованими, тобто були налаштовані таким чином, щоб не зберігати слідів злочинної діяльності», - повідомив т. в. о начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Микола Кулешов.

Попереднє дослідження мережевого обладнання та оцінка діапазонів ІР-адрес, що використовувались угрупованням, вказує на мінімум три автономні системи, зарезервовані за підприємствами Російської Федерації.

Враховуючи контррозвідувальний режим, наявний в РФ, а також технологічні особливості організації та побудови СОРМ-3, володіння та керування цим номерним ресурсом з боку угруповання не могло відбутись без контролю та прикриття російських спецслужб.

Ця інформація дозволяє СБУ отримати більш чітке уявлення про схеми кібератак на українські об’єкти критичної інфраструктури, про роль російських спецслужб в кібератаках на інші країни.

Кібербезпека у міжнародному вимірі є колективним завданням і жодна країна самотужки не зможе ефективно захищатись від кіберзагроз.

«СБУ готова до співпраці з нашими іноземними партнерами. Ми вдячні присутнім у цьому залі представникам ФБР та Таємної служби США, які відразу висловили готовність до всебічної допомоги у нашому розслідуванні», - зазначив Іван Баканов.

Наші інтереси: 

Результативна співпраця з ФБР.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Йде поступовий демонтаж московської кібервійни!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Йде поступовий демонтаж московської кібервійни!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ну як вам протекторат? Англосаксонська аналітика плюс чітке українське виконання.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

Лікувальний бальзам і настанова як рух до перемоги

Ігор Каганець каже:
Ну як вам протекторат? Англосаксонська аналітика плюс чітке українське виконання.

.

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Лейтенант Баканов є ідеальним головою СБУ в умовах протекторату. Нічого не зіпсує, все гарно озвучить.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Чув про нього не найкращі відгуки. До речі, ще в червні 2018 року Баканов стверджував, що Зеленський виграє...

Si vis pacem, para bellum