Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Сasus belli: США і Велика Британія визначили дії Москви як військову агресію

Категорія:

Спецтема:

З завтрашнього дня до своїх обов'язків приступають новий держсекретар США Майк Помпео, колишній директор ЦРУ, і новий радник президента з національної безпеки - Джон Болтон. Напередодні вступу на посаду радника Трампа, Болтон змалював своє бачення питань безпеки, основні загрози та шляхи реагування на них.

180331dzhonbolton.jpg

Джон Роберт Болтон (англ. John Robert Bolton; нар. 20 листопада 1948, Балтимор, Меріленд) — американський політик-республіканець і дипломат, радник президента США з національної безпеки

Десять днів тому з Лондона ми вже почули заяви про те, що застосування російських бойових отруйних речовин на території Великобританії є класичним прикладом принципу «casus belli» - приводу до війни. Тоді публікація з цього приводу викликала скептичні коментарі, мовляв - не стане Британія воювати з РФ.

Однак вже зараз очевидно, що війна може відбуватися і без використання класичних озброєнь, але мати не менш руйнівний ефект. Багато хто вважав, що Британії навряд чи вдасться скористатися зі ст. 5 Статуту НАТО про колективну самооборону в зв'язку з агресією РФ. Дійсно, виглядає така можливість не дуже реально, якби не одне суттєве «але».

У своїх промовах Джон Болтон більшу частину часу присвятив загрозі, що виходить від РФ. Зокрема, він прямо назвав Путіна брехуном, а РФ - довгостроковою загрозою для США.

Особливо Болтон відзначив момент, який поставив крапку на відносинах Трампа і Путіна. З його слів, влітку минулого року на саміті G20 в Гамбурзі Трамп особисто і прямо запитав Путіна про втручання у вибори президента США, і Путін, дивлячись йому в очі, збрехав.

Це мало для самого Путіна і для майбутнього РФ довгострокові негативні наслідки, бо спочатку Трамп планував вирішити всі гострі проблеми шляхом переговорів. Однак після того випадку Путін в очах Трампа перестав бути договороздатним.

Болтон сказав буквально наступне:

«І це повинно бути попередженням стосовно тої легкості, яку Москва надає чесності, чи то втручання у вибори, поширення ядерної зброї, контролю над озброєннями або Близького Сходу, вести переговори з сьогоднішньою Росією, значить  наражатися на небезпеку ...

... Спроба підірвати конституцію Америки - це щось більше, ніж просто таємна операція. Це насправді casus belli, цей акт війни (щодо США - авт.), і Вашингтон це ніколи не потерпить».

Тобто, за останні десять днів два провідних політичних діяча двох найбільших країн світу визнали дії РФ актом агресії або війни.

З Вашингтона таке різке звинувачення прозвучало вперше. Причому, мова йде не стільки про агресію РФ проти третіх країн, але конкретно  проти США. Якщо така позиція стане стійкою, в плані підтримки всіх політичних сил, то проблеми для Москви тільки починаються. Все, що було до цього дня – квіточки.

Ягідки ще навіть у вигляді натяку не з'явилися.

Болтон також розкритикував і підхід адміністрації Білого дому до співпраці по Сирії, яка була заснована на спільній меті - боротьбі з тероризмом. На це Болтон зауважив приблизно так:

«Уявлення про те, що росіяни можуть допомогти нам в боротьбі з тероризмом, думаю, суцільна маячня. Повітряні сили Путіна надали рішучу допомогу президенту Сирії Башару Асаду в його багаторічній громадянській війні. При цьому Росія вступила в «неявний альянс» з союзником Асада, Іраном - «найважливішим фінансистом у світі тероризму».

Тому Болтон виступає за прийняття найжорсткіших заходів не тільки проти бойовиків Ісламської держави, а й проти Асада, а швидше за все, проти Асада - в першу чергу.

Слід додати, що раніше Болтон дуже виразно коментував і російсько-українську війну.

Він вважає, що якби зброю було надано Україні на більш ранніх стадіях війни, то Москві не вдалося б окупувати такі великі території. Тому він підтримує постачання в Україну будь-яких озброєнь, необхідних для вигнання росіян з окупованих територій. Навіть більше, він є прихильником реанімації проекту про приєднання України до НАТО, замороженого в 2008 році.

Загалом, радник Трампа з національної безпеки явно знайомий з легендарними словами Аль Капоне: «Добрим словом і пістолетом ви можете домогтися набагато більше, ніж тільки добрим словом».

У будь-якому випадку, Болтон став першим американцем, що публічно назвав дії спецслужб РФ по втручанню в процес виборів - актом агресії або актом війни.

Вже завтра ця людина стане радити Трампу, як правильно обрати політику, яка забезпечить для Штатів найбільшу безпеку.

Тобто, всього за 10 днів Москва отримала вже два попередження про те, що її дії сприйняті як військовий напад. Такі речі безслідно не минають.

Джерело

Наші інтереси: 

Цивілізовані держави мають чітко усвідомлювати, з ким вони мають справу в особі Москви. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Нарешті після повоєнної сплячки (1945-2015) цивілізований світ прокинувся і побачив загрозу своєму існуванню з боку Московії!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Нарешті після повоєнної сплячки (1945-2015) цивілізований світ прокинувся і побачив загрозу своєму існуванню з боку Московії!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Творимир Здобудьволя.
0
Ще не підтримано

Володимир Федько говорит:
Нарешті після повоєнної сплячки (1945-2015) цивілізований світ прокинувся і побачив загрозу своєму існуванню з боку Московії!

!!!

Немає релігії понад істину

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Благословивши отруєння газом Скрипаля і його дочки, Путін тим самим визначив точку відліку демонтажу РФ.

Чи такий був задум Бога, а може цим отруєнням Путін пришвидшив цей задум. Тому, читаючи статтю, я заплескала в долоні і вигукнула "Ура Путіну". Хай пробачить мені Скрипаль.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Будемо вважати його "корисним ідіотом" :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Посилюється процес ізоляції Росії. Йде до того, що Москва буде змушена спілкуватися з вільним світом за посередництвом Китаю.

Все, що робиться з власної волі, – добро!