Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Самольотний канібалізм»: в Росії розбирають на запчастини одні літаки для експлуатації інших – Reuters

Категорія:

Спецтема:

Те, про що попереджали аналітики, таки почалося. В Росії почали розбирати ще робочі літаки на запчастини, щоб їх коштом продовжити експлуатацію інших.

Вчора 9 серпня Reuters повідомив, що великі російські авіакомпанії почали «приземляти» свої літаки, щоб їх можна було розібрати на запчастини, додавши, що авіакомпанії беруть деталі зі своїх літаків, щоб підтримувати їхню придатність до польотів. Зокрема «Аерофлот» вивів з експлуатації новенький Airbus A350 та принаймні один Sukhoi Superjet 100. З «приземленого» Sukhoi Superjet видалили двигун, щоб інший Superjet міг продовжити політ. Російські літаки Sukhoi Superjet залежать від комплектуючих іноземних частин, тож не дивно, що їх почали розбирати.

Літаки, що виводяться з експлуатації та з яких демонтовано частини, щоб інші могли літати, називають «різдвяними ялинками». Таке буває у світі, хоча відносно рідко, найчастіше це пов’язано з фінансовими труднощами, але ще ніколи не відбувалося в такому масштабі, як це зараз починається в Росії з метою подолання впливу санкцій.

Олег Пантелєєв, керівник авіаційного аналітичного центру «Авіапорт», сказав Reuters, що більшість західних виробників знають, що майже всі Sukhoi Superjets експлуатують в Росії. Проте санкції дістали і його. «Ви можете просто припинити виробництво та доставку запчастин – і це буде боляче».

Російські офіційні особи сподіваються, що «частковий демонтаж окремих частин авіаційного парку» дозволить зберегти в робочому стані дві третини іноземного флоту до кінця 2025 року, повідомляє Reuters.

Згідно з даними, наданими компанією, через санкції, введені Заходом проти Росії, «Аерофлот»  зазнав падіння трафіку на 22%. Літати стали менше, відповідно менше літаків задіяно, тому вважається, що демонтаж «приземлених літаків» є виправданим.

Взагалі, «Аерофлот» колись був однією з провідних авіакомпаній світу, але зараз покладається на державну підтримку. Майже 80% флоту "Аерофлоту" складається з Boeing і Airbus - він налічує 134 Boeing і 146 Airbus, а також близько 80 літаків Sukhoi Superjet-100 російського виробництва. Близько 50 літаків Аерофлоту – або 15% його парку, включно з реактивними літаками, які перебувають під санкціями, не літають з минулого місяця. Декілька літаків не здіймалися в небо вже три місяці.

Отже, санкції діють. І вплив цих санкцій буде відчуватися ще дуже довго. Зі зменшенням парку літаків та зношенням тих, які залишилася (а це призведе до збільшення числа аварій) літати в Росії будуть все менше. Буде йти поступова, але невідворотна деградація всієї авіаційної галузі. Виробництво та обслуговування авіаційної техніки, аеродромна інфраструктура, навчальні заклади з авіаційної тематики тощо. І коли в майбутньому, якщо Росія перестане вести агресивну політику, і з неї будуть зняті санкції – їй доведеться створювати всю цю авіаційну інфраструктуру заново. А це справа не одного року.

Наші інтереси: 

Санкції діють повільно, але невідворотно.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано