Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 12

Рутеній - елемент імені Русі-України

Світ:

Хочу звернути вашу увагу на хімічний елемент, назва котрого пов'язана зі словом Русь (в латинському варіянті). Його атомний номер теж символічний - 44.

Рутеній (Ru) — хімічний елемент з атомним номером 44. Це сріблясто-сірий дуже крихкий метал-парамагнетик. Належить до групи платинових металів. У природі існує 7 стабільних ізотопів рутенію. Відкритий у 1827 році. Повторно відкритий у 1844 році. Хімічно інертний, не реаґує навіть з царською водою, тому вважається благородним та дорогоцінним. Рутеній — рідкісний хімічний елемент. Добувають його переважно з платинових руд.

Походження назви

Назва хімічного елементу походить від латинської назви Русі-України. Чому учений Готфрід Озанн (першовідкривач елементу ) назвав його саме так поки що невідомо.

Застосування

Застосовують як каталізатор, для виготовлення твердих сплавів, для нанесення захисних покриттів на електричні контакти, електроди, декоративних покриттів на ювелірні вироби, а також як компонент сплавів з платиною або родієм. Плівки рутенію товщиною в три атоми використовують в носіях даних на жорстких намагнічених дисках. Для опису цього надтонкого шару рутенію використовувався жартівливий термін «пилок ельфів» (pixie dust), придуманий в IBM.

Наші інтереси: 

Вивчаємо природу.

В тему: 
Бісмут
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ірина Висота.
0
Ще не підтримано

Як конкретніше пояснити зв'язок слів "рутеній" та Русь-Україна, початковими букаами?

Твори!!!

Коментарі

Зображення користувача Ірина Висота.
0
Ще не підтримано

Як конкретніше пояснити зв'язок слів "рутеній" та Русь-Україна, початковими букаами?

Твори!!!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Руте́нія — назва території, що тепер називається Україна, в історичних джерелах, написаних латиною в XIII—XIX століттях. Вперше фіксується по відношенню до Галицько-Волинської Русі. Який зв'язок між слов'янським словом Русь і латинським Ruthenia краще пояснять мовознавці.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)