Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росії вдалася спецоперація на українському відборі до «Євробачення» – Ягольник

Україна може прожити без «Євробачення», але скандал на національному відборі та неучасть у цьогорічному конкурсі є ударом по іміджу держави, від якого виграє Росія.

19030301.jpg

Олександр Ягольник

Це зазначив в інтерв'ю Радіо Свобода продюсер, композитор, журналіст Олександр Ягольник.

Він не вірить у результати голосування, за якими перемогла співачка Maruv. Ягольник каже про спецоперацію російських спецслужб із викрадення голосів у гурту YUKO.

«Скажіть мені: хтось вірить у те, що єдина україномовна пісня відбору отримала менше глядацької зацікавленості, ніж дві сестри-колаборантки з Сімферополя?» – запитує Ягольник.

На його погляд, Maruv – це «дуже гарна тема», піднята для демонстрації впливу Росії на Україну. Також продюсер різко критикує голову правління Суспільного мовника Зураба Аласанію.

Зурабу Аласанії вдалося і вдруге зробити так, щоб усі ті люди, які щиро вболівають за розвиток українського шоу-бізнесу, за розвиток української пісні ... бо кожен виконавець, який потрапляє на «Євробачення», отримує промо по всіх країнах, він отримує нові гастрольні траси.

Враховуючи те, що багато країн пострадянського простору дивилися наші національні відбори, навіть Філіп Кіркоров десь у російській глибинці піддивлявся за…

Вони і так тішаться від того, що у них вдалася спецоперація із викрадення голосів. Але менше з тим. Просто, не потрапляючи туди зараз, коли всі знають, які шикарні у нас були відбори, і те, що після цього всього Україна взагалі відмовилася від того, щоб бодай хтось з тих, хто був присутній на конкурсі, поїхав, то це просто в нас усі в Україні настільки звикли до того, що в нас зіпсований імідж, що такими деталями у нас тут нікого здивувати. А весь світ, який живе у трошки іншому моральному вимірі, він сміятиметься вже з того моменту, як про це сповістили.

Кожен раз, коли відбувається якась подія циклічна, вона має більший суспільний розголос, відповідно більшого інтересу. В 2016 році у фіналі проголосувало 390 тисяч глядачів тільки по телефону.(Це, коли Джамала, зрештою, поїхала і перемогла). Зараз нам заявляють, що проголосувало всього лише 170 тисяч, з яких (я читав) 70 тисяч за Maruv. 

Я оцінюю виступ Maruv як музикант у принципі задовільно. Але я не вважаю, що там було щось таке особливо особливе, щоб це було на першому місці. Так, у неї був хіт до цього. Але ж KAZKA мала хіт кращий, ніж вона. І навіть KAZKA отримала менше глядацького голосування. Тому Maruv – це дуже гарна тема, яку підняли для того, щоб показати, що Росія в нас тут може влити, як вона забажає.

– Навіщо тоді взагалі потрібно було проводити відбірний конкурс? «Суспільне» могло, зрештою, саме визначити, кого послати в Ізраїль і все. З іншого боку, наведу думку Анни Корсун, більш відомої, як Maruv. Вона наголосила, коли ще був той день переговорів sз «Суспільним», що здобула чесну перемогу у національному відборі, отримавши максимальну підтримку від телеглядачів, високий (друге місце) бал від членів журі, й вона запевняла, що готова відмовитися від виступів у Росії.

Щоправда, при цьому не уточнила, чи заплановані на квітень цього року її гастролі у Москві і в Петербурзі, вона скасує чи ні? Ваш коментар.

– Кола вона йшла на перемовини на «Суспільне…», так у той же ж день квитки на концерт її у Москві продавалися.

Просто ми не мали би цей скандал, якби свого часу, рік тому, суспільство обговорювало законопроект Кириленка про гастролі українських артистів у Росії та на окупованих територіях. Якби тоді парламентарі прийняли цей закон, то цього скандалу взагалі б не було. Цього скандалу взагалі не було б, якби Зураб Аласанія чи хтось з його команди, які в принципі затверджували від СТБ (коли вони приходять, то вони навіть не 16 пісень, вони дають їм більше пісень, щоб мали змогу обрати), якби тоді нормально спрацювала команда «Суспільного…», то знов-таки не було б людей, які їздять в Росію, і в нас цей скандал не виник.

 Коли Зураб Аласанія в 2016 році об’єднався з СТБ по проведенню цього конкурсу, то бідний «UA:Перший» і грошовитий СТБ зробили дійсно гарне шоу, яке дивляться, як казав я, навіть у Росії. Тема з голосуванням – це нормальна, це цікава…

У Росії на відміну від України законодавча база зроблена для того, щоб її культура розвивалася. У них гонорари більші не тільки тому, що країна більше, а тому що у них є закон про спонсорство і меценатство, тому що там роялті платяться у сто разів більші.

– Один такий виступ, наприклад, у Петербурзі, у Москві – скільки це приблизно гонорар? Можна назвати суму в доларах? У Росії саме.

– Дивлячись кого. Я не цікавлюся російським ринком. Але в принципі я знаю, що там гонорари в порівнянні з Україною у двічі-тричі більші.

– Ну, бодай приблизно? За один виступ?

– 20 тисяч, 30 тисяч, 50 тисяч доларів. У залежності від рейтингу зірки. Але там гонорари більші.

І у 2014 році весь український шоу-бізнес робив цей вибір. Я тішуся від того, що багато людей знайшли в собі сили і мужність від цього відмовитися. Але тій пропаганді треба показувати, що «українці до нас їдуть», що у нас «братні» народи, ми їх «любимо». І тому постійно йде підпитка молодих зірок. Вони не піарять ці виступи так, як, скажімо, піарилися раніше, бо зрозуміли, що саме це відслідковується.

Але, тим не менше, цей витік контрпропаганди і цих концертів і Джамали, і Maneken – це зайве свідчення того, що ця операція готувалася. Вони ось так – раз! У потрібний час, у потрібному місці почали розганятися, як розганялася новина про «розіп’ятого хлопчика». Тобто, ми маємо конкретний факт того, що це відбувалося. Просто це не вигідно визнавати і нашим структурам.

Коли угода між «Суспільним…» і Maruv не була підписана, стало відомо, що Maruv не їде ... після цього ж Freedom Jazz, KAZKA відмовилися виступати. Як ви це оціните? Правильно вони вчинили, на ваш погляд?

– Я це оцінюю так, що вони відчули, що є якась сумнівність, нечесність у тому, що почало відбуватися. Я думаю, що ніхто не хоче репутаційних втрат. Усі розуміють, що витік про концерти в Росії зараз не дуже гарна інформація про артиста.

– Тобто, ви схвалюєте їхню відмову?

– Звісно, я схвалюю їхню відмову.

Російські олігархи, у тому числі ті, які в 2014 році підбурювали так звану «русскую весну», досі мають власність у Києві. На цьому тлі, можливо, Maruv з її гастролями – це квіточки? Як вважаєте?

– Я вважаю, що цим рішенням Аласанія не тільки підтвердив, що в нас суспільство подвійних стандартів, він реально вбив великий цвях у тих людей, в морально бойовий дух нації, саме тих, хто опирається цьому російському впливу тут, в Україні.

Просто серце болить від того, що відбулося, що ми так сплюндрували імідж на рівному місці, там, де могли гідно вийти з важкої ситуації. І ось ця відмова від боротьби, щоб дійсно українське перемогло – воно мене і гнітить.

Наші інтереси: 

Становлення українського шоу-бізнесу проходить складний і болючий період свого розвитку. Тому потрібно зробити оргвису.новки і не робити помилок в майбутньому.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо українським шоу-бізнесом заправляють НЕ українці, то нічому дивуватися!
А шоу-бізнес не менше корумпований, ніж медицина чи газопостачання!

Цитата:
Я вважаю, що цим рішенням Аласанія не тільки підтвердив, що в нас суспільство подвійних стандартів, він реально вбив великий цвях у тих людей, в морально бойовий дух нації, саме тих, хто опирається цьому російському впливу тут, в Україні.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Якщо українським шоу-бізнесом заправляють НЕ українці, то нічому дивуватися!
А шоу-бізнес не менше корумпований, ніж медицина чи газопостачання!

Цитата:
Я вважаю, що цим рішенням Аласанія не тільки підтвердив, що в нас суспільство подвійних стандартів, він реально вбив великий цвях у тих людей, в морально бойовий дух нації, саме тих, хто опирається цьому російському впливу тут, в Україні.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!