Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Росія звернулася до Мінфіну США за дозволом на поставки свого "вітчизняного літака" до Ірану

Категорія:

Спецтема:

«Імпортозаміщення», «суверенітет», «національна гордість», «встаємо з колін», «вітчизняне виробництво», «не має аналогів у світі», «крила Батьківщини», «високотехнологічний експорт», «покажемо цим піндосам...»  Чесне слово, навіть трохи шкода патріотів, але все одно дуже хочеться побачити вираз їх обличчя, коли вони прочитають спочатку ці рядки, а потім новину нижче - пише російський аналітик Вадим Жартун. 

Вчора виробник авіалайнера Сухий Суперджет (хоча правильніше називати його Sukhoi Superjet 100), корпорація «Цивільні літаки Сухого» звернулася в офіс з контролю за іноземними активами Мінфіну США (Office of Foreign Assets Control, OFAC) за схваленням поставок своїх літаків до Ірану .

Саме так: російська компанія звертається до Мінфіну США з проханням дозволити їй експорт російських літаків до Ірану - партнера Росії на Близькому Сході, суверенної і незалежної держави. Може, вони ідіоти, зрадники, ці менеджери Сухого?

Ні, все простіше: перший і єдиний пострадянський пасажирський авіалайнер Superjet - це не зовсім вітчизняний літак. Близько 70% його комплектуючих (за дев'ять місяців 2016 року 72%), включаючи найбільш критичні - імпортні.

Авіоніку робить французька Thales і американська Hamilton Sundstrand. Двигуни SaM146 - PowerJet, російсько-французьке СП, засноване НВО «Сатурн» і французькою компанією Snecma. 

Кисневу систему, інтер'єр, двері - американська B/E Aerospace. Це якщо по-крупному. 

Допоміжні енергетичні установки, гідравліку, паливну систему, гальма та інші дрібниці теж роблять з імпортних комплектуючих або закуповують безпосередньо за кордоном.

І за допомогою одного кліка пальців американського мінфіну ці поставки припиняться. Про їх реальне імпортозаміщення можна навіть і не мріяти: для розгортання виробництва аналогів потрібні роки, мільярди і .. доступ до імпортних технологій, який закритий на десятиліття вперед через санкції.

Навіть якщо Росії продали б сучасне обладнання і вона якимось дивом змогла б ним користуватися, собівартість виробництва малих партій комплектуючих була б космічною, а конкурентоспроможність побудованого з них літака - нульовою. Без імпортних технологій РФ так сяк  зможе хіба що відновити будівництво Іл-76 або Іл-96, але для комерційних перевезень вони не годяться - занадто висока вартість експлуатації.

Кремль скільки завгодно може надувати щоки, вдаючи велич і важливість, але сувора правда полягає в тому, що коли ти зі своїм 1% світового ВВП плюєш в обличчя світовій спільноті, вона втирається. А коли вона плює в тебе - ти тонеш. Що, власне, Росія зараз і спостерігає.

Джерело

 

Наші інтереси: 

Велич Росії надумана. Міф.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Умом Россию не понять!"

ТО вони "піднялися з колін..."
ТО стають на коліна... :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Умом Россию не понять!"

ТО вони "піднялися з колін..."
ТО стають на коліна... :-)

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Росія занадто інтегрувалася у світову економіку, тому зворотний хід надзвичайно болючий і, скоріше взього, вже неможливий.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!