Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

РФ залишиться головним постачальником вугілля до Німеччини

Уряд ФРН неодноразово заявляв про поетапну відмову від «старих» і «брудних» вугільних електростанцій та перехід на «чисті» види енергії. Однак «найбрудніше» джерело електрогенерації як і раніше займає значне місце в енергетиці Німеччини. При цьому найбільшим постачальником вугілля до Німеччини залишається саме Росія.

19011402.jpg

Фото: Onyx124

У грудні 2018 року в Німеччині була закрита остання вугільна шахта в місті Боттроп (земля Північний Рейн-Вестфалія). Ця подія пройшла в урочистій обстановці, на церемонії був присутній президент ФРН Франц-Вальтер Штайнмаєр. Закриття шахти подавалося як «перемога чистої екології» над брудним вугільним виробництвом.

Справді, видобуток кам'яного вугілля в Німеччині припинився, але головною причиною була не екологія, а висока вартість його виробництва. Німцям стало набагато вигідніше закуповувати вугілля в Колумбії, Австралії, США і, перш за все, в Росії.

Якщо подивитися на дані паливно-енергетичного балансу Німеччини, то виявиться, що вугілля зберігає тут свої позиції, не зважаючи на всі гучні заяви влади. При цьому найбільшим постачальником кам'яного вугілля в Німеччину залишається саме Росія. За даними німецького союзу імпортерів вугілля (VDKI), з 2015-го по 2017-й роки російські поставки зросли з 16,7 до 19,4 мільйона тонн: це майже половина енергетичного вугілля, на якому працюють німецькі ТЕЦ.

Таким чином, в даному паливному сегменті частка російського вугілля навіть вище, ніж у газу і нафти. При цьому мова саме про опалювальне, а не про коксівне вугілля, яке завозиться до Німеччини з інших регіонів світу.

Всього ж частка РФ на ринку вугілля в Європі перевищує 30%, сюди надходить 56% російського вугільного експорту, країна залишається третім у світі експортером вугілля. За словами міністра енергетики РФ Олександра Новака, 100 мільйонів тонн вугілля йдуть на експорт в західному напрямку і приблизно така ж кількість - у східному.

Уряд ФРН неодноразово заявляв про поетапне відмову від «старих» і «брудних» вугільних електростанцій і перехід на «чисті» види енергії. Однак дані паливно-енергетичного балансу ФРН в 2017 році говорять про те, що серед джерел енергії на кам'яне вугілля як і раніше доводиться 14,1%, на буре вугілля - 22,5%, атомну енергію - 11,7%, природний газ - 13,2%, вітряки - 16,2% і сонячні батареї - 6,1%.

Частка гідроенергетики та альтернативних джерел енергії залишається незначною. Не може не дивувати той факт, що «найбрудніше» джерело електрогенерації - буре вугілля - як і раніше займає настільки значне місце в енергетиці Німеччини, воно видобувається відкритим способом в кар'єрах і розрізах, і запасів його вистачить ще на десятки, а можливо й сотні років.

Також є дані, що в Німеччині будуються 23 нових вугільних ТЕЦ, а в останні роки були введені в дію понад 10 гігават нових вугільних потужностей: це означає, що від вугілля найближчим часом тут ніхто не збирається відмовлятися. Тим більше, що до 2022 року країна повинна повністю відмовитися від атомної енергетики.

Оскільки на вугілля (кам'яне і буре) припадає до 40% електрогенерації, замінити його альтернативними видами енергії в найближче десятиліття неможливо.

Очевидно, що ставка на вугілля в якості джерела енергії зберігається практично всюди в сучасному світі. Президент США Дональд Трамп скасував обмеження на видобуток вугілля і зняв заборони на розробку вугільних родовищ на федеральних землях. Трамп відкрито заявив, що «вугілля має повернути собі колишню велич». Це пояснюється тим фактом, що в США на вугілля припадає близько третини всієї виробленої електроенергії.

Ще більш відверту позицію зайняла Польща, де частка вугілля в паливному балансі перевищує 56%. На конференції ООН з клімату, що пройшла в польському місті Катовіце, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна навіть не розглядає можливість обмежень на видобуток вугілля. Дуда зазначив, що запасів вугілля в Польщі вистачить ще на 200 років, і це є запорукою енергетичної незалежності країни.

Ця заява викликала вибух обурення серед захисників навколишнього середовища у всьому світі, які заявили, що твердження Дуди про «безпеку» вугільного палива суперечать науковим даним. Західна преса звинуватила польське керівництво в «шизофренічному» підході на тій підставі, що скорочення викидів СО2 і розвиток вугільної індустрії просто несумісні. Пропозиції польського уряду активно саджати ліси названі безглуздими, оскільки за 30 років вони поглинуть кількість СО2, яке польська вугільна енергетика виробляє за один день.

Чи настільки небезпечне кам'яне вугілля для навколишнього середовища (як стверджують екологи)?

Вважається, що вугілля є одним з головних «винуватців» глобального потепління. Однак «шкідливість» вугілля - як і раніше, дискусійне питання. На думку фахівців, все залежить від технології спалювання вугілля, саме по собі це джерело енергії не є ані «чистим», ані «брудним». Крім того, екологи часто підтасовують факти, причому свідомо, так як лобіюють інтереси певних промислових груп

Росія експортує щорічно близько 100 мільйонів тонн кам'яного вугілля в Європу, перш за все в Німеччину. Російське вугілля вважається високоякісним і недорогим: більше половини видобувається відкритим способом в Кузнецькому вугільному басейні і доставляється по залізниці за чотири тисячі кілометрів в порти Балтійського моря, звідки вантажними судами перевозиться в Гамбург.

Німецькі екологи зазначають, що російське вугілля коштує так дешево, оскільки ніхто не контролює вуглевидобувні компанії на предмет екологічних стандартів, селища гірників знаходяться в безпосередній близькості від вугільних розрізів. Однак уряд РФ має намір і далі нарощувати експорт цього енергоносія.

Уже зараз Росія видобуває понад 420 мільйонів тонн вугілля - це більше, ніж колись видобував Радянський Союз. Приблизно половина експорту йде в країни Азії і половина - в Європу.

Однак в перспективі все більше вугілля буде направлятися в Китай, з цією метою Росія розширює старі і будує нові залізничні магістралі в східному напрямку. Найперспективнішим ринком вугілля, на думку експертів, є Азія.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), споживання вугілля в Європі (як кам'яного, так і бурого) в найближчі роки дещо знизиться, в той час як в Китаї та Індії попит на вугілля сильно виросте.

Поки що рано говорити про скорочення вугільного експорту з Росії до Німеччини. Але загальна тенденція очевидна: до змін в цьому секторі треба готуватися. Канцлер Німеччини Ангела Меркель активно домагається повної відмови від вугілля - як кам'яного, так і бурого. У зв'язку з цим російські виробники вугілля вже здійснюють поетапну переорієнтацію на ринки Азії.

Наші інтереси: 

Цікавий фактаж, важлива аналітика. Поінфоомований - значить озброєний.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Слід віддати належне російській розвідці - скупили німецьких політиків "на корню" (включно з канцлером Шредером), знищили атомну енергетику Німеччини, створили собі постійний ринок збуту вугілля, газу і нафти.

Геніальна комбінація: Німеччина, член НАТО, фінансує Росію - головного ворога НАТО!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Коли я була у згадуваній в статті землі Північний Рейн-Вестфалія, я бачила закриті шахти, які тут працювали із кінця 19 століття.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Цитата:
... в Німеччині будуються 23 нових вугільних ТЕЦ, а в останні роки були введені в дію понад 10 гігават нових вугільних потужностей: це означає, що від вугілля найближчим часом тут ніхто не збирається відмовлятися. Тим більше що до 2022 року країна повинна повністю відмовитися від атомної енергетики.

Оскільки на вугілля (кам'яне і буре) припадає до 40% електрогенерації, замінити його альтернативними видами енергії в найближче десятиліття не представляється можливим.

Щось нелогічно виходить!

Цитата:
Канцлер Німеччини Ангела Меркель активно домагається повної відмови від вугілля - як кам'яного, так і бурого.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

А який стан справ з вугільною промисловістю в Україні?

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Популістська "екологічна" риторика Меркель не відповідає реальному стану. Де-факто енергетична сфера деградує: Німеччина закриває АЕС і будує вугільні ТЕЦ. Німеччина міцно сидить на російській енергетичній голці. Ось такий він, ультраіндастріал.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Слід віддати належне російській розвідці - скупили німецьких політиків "на корню" (включно з канцлером Шредером), знищили атомну енергетику Німеччини, створили собі постійний ринок збуту вугілля, газу і нафти.

Геніальна комбінація: Німеччина, член НАТО, фінансує Росію - головного ворога НАТО!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!