Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 15
  • Переглядів: 15

Районний суд на Полтавщині назвав Кабмін і закони про мобілізацію нелегітимними

Категорія:

Суддя Сергій Должко виніс виправдальний вирок чоловіку, який не з’явився по повістці в ТЦК. Він назвав Міноборони та український уряд «приватними компаніями».

2756123083102.jpg

Ілюстативне фото

Суддя Зіньківського районного суду, що на Полтавщині, Сергій Должко також назвав закони про мобілізацію "авторськими творами, які не мають конституційного підґрунтя", пише ZAXID.NET.

Про це суддя заявив під час засідання у справі про ухилення від повістки військовозобов’язаного, Про це йдеться у вироку, оприлюдненому 24 серпня 2023 року.

Сергій Должко виправдав обвинуваченого через відсутність доказів його провини.

Обвинувачений визнав свою провину «п’ятдесят на п’ятдесят». У місті Зіньків він отримав дві повістки, пройшов військово-лікарську комісію, яка визнала його придатність до служби попри плоскостопість. На його зауваження працівники лікарської комісії та ТЦК не реагували, й надалі за повісткою до центру комплектування чоловік не з’явився.

Прокурор обмежився допитом підсудного і не надав додаткових доказів його вини, зокрема, оригіналу повістки чи розписки про її отримання, ні наказу про оголошену загальну мобілізацію, ні того, що обвинувачений перебуває на військовому обліку, ні копію висновку військо-лікарської комісії.

На основі цього Сергій Должко виправдав чоловіка через брак доказів його провини.

У вироку, який містить понад 40 сторінок, суддя згадував декілька справ Європейського суду з прав людини, різні статті Конституції України, Міжнародний пакт про громадянські та політичні права, Загальну декларацію прав людини, Конвенцію ООН «Про попередження злочину геноциду і покарання за нього від 9 жовтня 1948 року» та інші міжнародні та українські нормативні документи.

Поміж іншим він зауважив, що ТЦК має займатися комплектуванням особового складу ТЦК, а не Збройних Сил України, і може лише запропонувати укласти трудовий договір: "Примус до трудового контракту є формою рабства".

Також на основі того, що Міноборони та Кабмін мають коди ЄДРПОУ, Сергій Должко назвав їх  приватними компаніями, а не державними органами, і тому, на його думку, вони діють поза правовим полем.

Ось як ситуацію і рішення судді Должка коментує адвокат Сергій Гула:

 

Наші інтереси: 

В Армію мають йти ті, хто може і здатний воювати, а не створювати проблеми на фронті для інших. Військові самі кажуть, що така мобілізація, яка зараз є, нікому не потрібна. Змінювати систему і ліквідовувати військкомати як такі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи