Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Путін не піде з Донбасу, але американці готують Кремлю трагедію, – Арестович

Категорія:

США готові вдарити новими санкціями по Росії у відповідь на втручання в американські вибори. Разом з тим, президент РФ Володимир Путін намагається посварити Україну із західними союзниками у зв'язку з подіями на Донбасі. А представник Держдепу США Курт Волкер в Києві має намір донести до української влади думку про необхідність ухвалення закону, що стосується деокупації ОРДЛО. 

Ці санкції – чітка відповідь на втручання в американські вибори. Вони це анонсували, заявили і сказали, що росіяни будуть покарані. І це далеко не останні санкції. За результатами розслідування будуть й інші санкції.

Втручання у вибори в США трактується керівними документами Штатів і НАТО як вторгнення в кіберпростір, що прирівнюється до зони бойових дій. Це вважається збройною кіберагресією і трактується американцями, як напад Росії на США. Остаточного рішення поки не прийнято, щоб саме так кваліфікувати, але такі формулювання лунають, і вони призвели до цих санкцій.

Безумовно, ці санкції б'ють по російській оборонці, це показує, що Штати прийняли виклик росіян. На Заході ж правило яке – що все конкурентне, але конкуренція буває як чесною, так і нечесною. Штати з Росією, безумовно, конкурують, але чесно, дотримуючись певних правил. А коли з боку Росії брутально порушуються правила гри, це розв'язує Заходу руки на застосування агресивних методів. Тобто "не ми це почали".

І американці тоді б'ють по оборонці у вигляді покарання за порушення правил гри, вирішуючи одночасно завдання конкуренції. А втручання у вибори – це дуже серйозне порушення. Це ж святе. Найкраща демократія в світі, це священна корова для них, а росіяни туди брутально лізуть.

Скажу по собі, я бачу по Facebook. Щоранку прокидаюся - і в мене мінус 50 підписників. Цукерберг чистить від ботів. І це бачу не тільки я. Цукерберг же зробив зізнання, мовляв, "вибачте, я не хотів, у мене купили політичну рекламу".

Як відреагує Росія на Донбасі? Думаю, що вона посилить агресію в якомусь сенсі. Росія грає складну гру – йде ж торгівля між Волкером і Сурковим – і ця гра передбачає різні методи, починаючи від послаблення під переговори, закінчуючи загостренням перед переговорами. Крім того, є внутрішня військова логіка, яка теж диктує певні дії.

Але я не вірю в ці переговори з боку РФ, тому що не бачу жодного приводу їм відмовлятися від такого інструменту впливу на Україну, як Донбас. Ситуація на Донбасі в принципі робить їх переговороздатними, оскільки, якби вони не створювали конфлікти, з ними б ніхто не розмовляв. Чого з ними розмовляти – тут і так все зрозуміло. І тут змушені торгуватися. Тому вони затягують час, щоб посварити європейських, американських союзників і Київ, кидаючи кістку в переговорний процес.

Ось німці хочуть Путіну ледве не Нобелівську премію давати за факт згоди на переговори і миротворців, а французи трохи стриманіші, американці – тим більше. І ми починаємо сваритися між собою – Київ, Берлін, Париж, Вашингтон.

Це Путіну і треба, тому що його кінцева мета – розбити коаліцію і працювати з кожним окремо, тому що Росія сильніша за кожного, крім США. І виходить, що для Путіна це ідеальна ситуація, на яку він працює. А питання переговорів, питання санкцій дуже болюче не тільки для Росії, але й для Європи.

Тому, ведучи ці переговори, Путін сподівається уникнути частини санкцій або, принаймні, посварити нас. Але, переграючи, він потрапляє в ситуацію, коли на нього накладають додаткові санкції.

І головна трагедія для Росії - що американці повинні оприлюднити до кінця лютого-початку березня конкретні схеми Путіна. Це буде трагедія для Кремля, тому що коли фільм про Дімона (зроблений Олексієм Навальним фільм про корупцію прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва, - ред.) підняв протести у 80-ти містах, то, коли покажуть всі ці схеми, як обкрадають російський народ, то там може бути дуже серйозно. І це якраз за три тижні до виборів в РФ. Ось чого вони бояться. Тому можуть бути зрушення в цьому відношенні.

Але треба розуміти, з ким ми маємо справу. Якщо люди з КДБ, які сидять з арсеналом ядерної зброї і величезною кількістю грошей за спиною, змогли втрутитися в американські вибори, то зможуть робити й інші капості. Вони в будь-якому разі не миротворці.

Тобто вони можуть відтягувати час, але силове вирішення проблем – для них це природно, немов дихати, інших методів вони не сприймають. Тому на Донбасі може бути якесь ситуативне пом'якшення війни, але, в принципі, від інструменту як такого вони не відмовляться, миротворців не дозволять ввести найближчим часом і будуть качати ситуацію військовим, інформаційним або іншим способом.

Чи вплине приїзд Волкера на ситуацію? Підозрюю, що він буде збирати фракції або передавати людям, які впливають на голосування в парламенті, що треба ухвалювати закон про деокупацію (він же про реінтеграцію), що Рада повинна його проголосувати і пояснить, що роблять американці.

А вони роблять все дуже чітко – хочуть ввести миротворців, щоб сильніше втягнути сюди Європу, а також створити ситуацію, коли Росія не може використовувати цей інструмент.

Ще в 2016 році американці вирішили для себе чітко, що якщо українські солдати не зупинять російських, то доведеться американським зупиняти їх в Польщі і Балтиці. А навіщо, якщо українці добре воюють? А момент який – тоді доведеться зупиняти спільно українських і російських солдатів, тому що страх Заходу - в тому, що Росія переграє їх, і тоді мільйон російських силовиків об'єднається з 400 тисячами українських силовиків, і до Ла-Маншу їх точно ніхто не зупинить.

Це як страшний сон, якого вони бояться. А, з іншого боку, вони до сих пір не виключають такий варіант, тому особливо сильно нам не допомагають. Щоб через п'ять років Javelin, які вони нам поставлять, не полетіли в їхній бік.

Тому треба прочищати мізки українській еліті, роблячи неможливим повернення нас під Росію. А для цього Волкер і старається. І частиною цього процесу є завдання ввести миротворців на Донбас і зробити так, що Росія не зможе використовувати цей інструмент в Україні.

А зараз Росія постійно намагається дестабілізувати ситуацію, нагнітати, розпалювати ненависть до нашої влади.

Автор: Олексій Арестович, військовий експерт і блогер.

Наші інтереси: 

Розуміти процеси, аналізувати події для правильних висновків. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи