Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Прозорий механізм відшкодування ПДВ: як це повинно спрацювати

В суботу, 1 квітня, Міністерство фінансів запустило електронний реєстр відшкодування ПДВ. Наразі реєстр наповнюють інформацією. 

Доступним реєстр буде у перший робочий день квітня, а саме в понеділок, 3 числа.

"Згідно з законодавством (Постанова КМУ №26 Про затвердження Порядку ведення Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість), він буде доступним в перший робочий день квітня, 3 числа. Тепер кожен підприємець зможе в онлайн-режимі перевірити, на якому етапі перебуває його платіж", — йдеться в повідомленні прес-служби Мінфіну

Поки що реєстр запущений у тестовому режимі. Проглянути його можна за цим посиланням.

Як працюватиме новий реєстр?

Всю вхідну інформацію в реєстр формує ДФС на підставі заявок бізнесу та закріпляє це електронним цифровим підписом. ДФС вносить цю інформацію в реєстр.

Після цього на узгодження суми відводиться не більше 30 днів (у передбачених законом випадках – 60 днів) і відбувається автоматичне відшкодування на наступний день після закінчення цього строку. 

Відшкодування відбувається в хронологічному порядку (підприємець, який перший подав, першим отримує кошти за всіх інших рівних умов) та на щоденній основі. Раніше ПДВ відшкодовували в останні 5 днів місяця.

При такому підході підприємці не могли завчасно планувати. Тепер повертати ПДВ будуть в будь-який день місяця після узгодження суми, тому бізнес зможе краще планувати свою діяльність та отримає додаткові оборотні кошти, починаючи з 10-х чисел кожного місяця. 

Що це дає?

У Міністерстві фінансів запевняють, що прозорий та автоматичний реєстр унеможливлює корупцію при відшкодуванні ПДВ, відновлює довіру бізнесу, створює рівні умови для кожного підприємця та полегшує ведення бізнесу в Україні.

Між тим президент України Петро Порошенко наголосив: "Електронний реєстр дозволив прибрати "податкові ями", в які просто вкидувалось ПДВ з повітря. Бралося ні звідки, і напряму кралося з держави".

Порошенко також зауважив, що серед маніпуляцій з ПДВ використовувалась схема за якою, наприклад в Україну завозили банани і продавали за готівку. Потім по документах їх передавали на фірму-транзитера і "перетворювали" на будівельні матеріали, а держава мала відшкодувати ПДВ.

Президент, крім того, переконаний, що зупинити маніпуляції з відшкодуванням податку на додану вартість можливо лише тоді, коли Державна фіскальна служба разом з Міністерством фінансів, завдяки прозорому механізму, отримає право зупиняти підозрілі операції з повернення ПДВ.

"Починаючи з 1 квітня все суспільство, нарешті, – бізнес, громадські активісти, – побачать відкритий реєстр ПДВ. Це те, чого вони не чекали 25 років.

 

 

Це була таємниця за сімома печатками. Це було останнє від залишків "азаровщини", які на цьому заробляли і робили політичну корупцію", — заявив Порошенко напередодні під час засідання Національної ради реформ. 

Наші інтереси: 

Прозорість оподаткування і бюджетного відшкодування - важливий момент, який може стати позитивним  сигналом для  іноземних інвесторів. До цього моменту процес відшкодування  ПДВ був "terra incognito" для бізнесу. Невже "коритце" закриється?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи