Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Про зовнішню політику Білорусі, Лукашенка, Тіхановську і Путіна. 8 треків

У Білоруській кризі, в її зовнішньополітичному прояві явно простежуються відразу кілька треків: 1. Російський вплив і бажання РФ його збільшити. 2. Франко-Німецька позиція, яка передбачає "резервування місця" під пункт 1 (участь Кремля як визначальної сили). 3. Окрема позиція країн Тримор'я, яка розпадається на 2 вже не синхронні треки – польський і литовський. Всього на сьогодні вимальовуються 8 треків.

20100301.jpg

Ігор Тишкевич

Про це у своєму дописі на Фейсбук написав відомий експерт Ігар Тышкевіч. 

Ось ще 4 трека:

4. Позиція країн NORDIC, які дивляться на події під своїм кутом, і розглядають Білорусь як можливо близький їм регіон.
5. Позиція США, яким поки не до Білорусі, але в майбутньому є бажання як мінімум збалансувати вплив Китаю.
6. Власне Китай і його постійне, без зайвого шуму, посилення свого впливу.
7. Інтереси Туреччини, яка стає регіональною супердержавою і розглядає країни, що межують з державами Чорноморського басейну, як країни своєї присутності.
8. Позиція Британії, яка починає грати власну гру.

Вісім (!) потенційних груп впливу замість старої розтяжки "Великий Захід – Росія". Здавалося б – ось тобі місце для балансування, ігри.

Але влада поки грає з ЄС на підвищення ставок, створюючи зони ризику для себе. Якась ідіотська впевненість у власному політичному безсмерті.

Здавалося б, опонентам є поле для маневру. Ось тобі на "блюдечку" прекрасна подача під формулювання майбутнього позиціювання і пошук тактичних союзників.

Але пані Тіхановська у своїй безмежній щирості вирішує, що шлях інший. Геть складні схеми, завжди є місце простим "сердешним" рішенням.

Так і з'являється одкровення "Було б добре, якби президент Макрон переконав президента Путіна взяти участь в цих переговорах у якості посередника". Тобто не потрібні окремі позиції зовнішніх гравців. Досить пункту 1 (Росія) і пункту 2 (Франко-німецька позиція на посилення Росії).

Нагадаємо, Ігор Тишкевич раніше писав про неймовірні можливості союзу України, Білорусі та Польщі.

Наші інтереси: 

Розуміти, що для України Білорусь є природним (і необхідним!) союзником: як в геополітичному аспекті (для можливості формування Балто-Чорноморського союзу), так і для широкого економічного співробітництва (в тому числі у траспортних та інфраструктурних проектах).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи