Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив у країні надзвичайний стан: варіанти розвитку подій

Неадекватні дії Джастіна Трюдо можуть призвести до підриву довіри до канадської фінансової системи, відділення Квебеку та розпаду Канади на кілька незалежних держав.

220216astanavites-1.jpg

Джастін Трюдо: Астанавітєсь!
Джастін Трюдо: Астанавітєсь!

Вже два тижні стоїть оттавський Майдан. Канадський «Freedom Convoy» з акції протесту далекобійників проти примусової вакцинації переріс у загальноканадську акцію протесту  проти всіх ковідних обмежень, за повернення країни до нормального, доковідного життя. За весь цей час жоден урядовець не зробив і кроку, щоб піти на діалог з протестувальниками та спробувати знайти компроміс. Джастін Трюдо регулярно виступає зі зверненнями, де називає протестувальників «маргінальною меншістю», «білими супремасистами», «погромниками» та іншими «нехорошими словами».

Це при тому, що весь цей час не було жодних погромів, бійок, підпалів тощо. Для порівняння, у 2020 році в Канаді під впливом американських акцій BLM теж проходили подібні акції. І не всі вони були мирними. От тільки тоді Джастін їх не називав нехорошими словами, а казав, що підтримує їх «справедливі вимоги».

А от мирну акцію «Freedom Convoy» він злякався.

Вчора Джастін оголосив про введення в дію надзвичайного стану в Канаді. Вперше в історії країни.

Трохи історії. У Канаді існував закон про воєнний стан. І такий стан вводився в дію тричі – під час першої та другої світових воєн, а третій раз – у 1970 році у відповідь на викрадення віцепрем'єра  Квебеку ліворадикальною підпільною організацією «Фронт визволення Квебеку». І вводив в дію цей воєнний стан П’єр Трюдо – батько Джастіна. Цікава історична паралель.

У 1985 році закон про воєнний стан був замінений на закон про надзвичайний стан. Майже те саме з невеликими пом'якшеннями.

І от після двох тижнів мирних протестів канадців Джастін Трюдо оголошує надзвичайний стан. Взагалі в законі передбачено лише 4 сценарії, через які може бути оголошено надзвичайний стан:

  • Espionage or sabotage (шпигунство або саботаж)
  • Foreign-influenced activities (активність, викликана іноземним впливом)
  • Threats or use of acts of serious violence for political, religious or ideological objectives (загроза або використання актів серйозного насильства для політичних, релігійних чи ідеологічних цілей)
  • Covert, unlawful acts intended to undermine or overthrow the constitutionally established government (приховані незаконні дії, спрямовані на підрив або повалення конституційно встановленого уряду)

Як бачимо, акцій протесту серед них нема. Тобто, вводячи в дію надзвичайний стан, Трюдо вчиняє злочин, за який рано чи пізно доведеться відповідати.

При надзвичайному стані скасовуються громадянські права і свободи, всі поліції провінцій (які є незалежними й підпорядковуються уряду провінції) перепідпорядковуються федеральному уряду, який керує ними без участі місцевої влади.

Разом з Джастіном Трюдо виступила віцепрем'єр-міністр і міністр фінансів Канади Христя Фріланд. Вона оголосила про фінансові репресії проти учасників акцій протесту та тих, хто їх підтримує. Зокрема, банки на вимогу уряду без рішення суду блокують особисті рахунки учасників акції протесту (і чимало далекобійників вже вчора зіткнулися з тим, що їхні особисті рахунки заблоковано). Також вона звинуватила краудфандингові платформи в тому, що вони «сприяють тероризмові» (мається на увазі – мирному протесту «Freedom Convoy»). Тепер всі вони мають зареєструватися в Канадському центрі аналізу фінансових транзакцій та звітів (FINTRAC), національному агентстві фінансової розвідки. І повинні повідомляти FINTRAC про великі та «підозрілі» транзакції. Тепер фінансові установи зобов’язані заблокувати рахунки тих, хто надсилав допомогу акції протесту, як рахунки «тих, хто підтримує тероризм».

Пам’ятаєте «драконівські закони», які ухвалила Верховна Рада України у січні 2014 року? Хіба це зупинило київський Майдан? За місяць Янукович втік з України. Схоже, що Трюдо про це не знав.

У Трюдо тепер два варіанти дій:

  1. Подавити акції протесту силою, а для цього доведеться пустити в дію зброю і стати таким собі "канадським Лукашенком". Після чого доведеться тікати за кордон або потрапити під трибунал в самій Канаді.
  2. Або вже зараз скасувати всі ковідні заборони та подати у відставку. Тоді ще можна буде розраховувати на амністію.

Є можливий наслідок, про який Джастін навіть не подумав. Квебек добре пам’ятає, як його тато вводив воєнний стан. І як під час воєнного стану без суду затримували не стільки терористів, скільки невинних людей, зокрема політичних суперників Трюдо-старшого. І тепер, коли молодший Трюдо впроваджує надзвичайний стан, у Квебеку можуть активізуватися сепаратистські настрої. Окрім того, сепаратистські настрої вже з’явилися у західних провінціях – Британській Колумбії, Альберті та Саскачевані. Своєю нерозумною політикою Трюдо може викликати незворотні події, які можуть призвести до розпаду Канади на кілька незалежних держав.

Ще наслідком цього надзвичайного стану буде втрата довіри до фінансових установ. Вся банківська система побудована на довірі. Довіра завойовується роками, а втратити її можна за один день. Коли твій рахунок блокують без рішення суду, просто по дзвінку з Оттави – то хто захоче відкривати рахунок в такому банку?  Отже, можна очікувати, що незабаром почнеться тихий відтік грошей з канадських банків. А оскільки під роздачу потраплять всі канадські банки, то почнуть виникати малі фінансові установи. Якійсь регіональні банки, дрібні фінансові групи, кредитні кооперативи. Збільшиться попит на готівку, золото, срібло тощо. Всюди, де можливо, буде застосовуватися бартер. Це все – потужний удар по фінансовій системі країни, що негативно відіб’ється на економіці.

Канадський «Freedom Convoy» став тригером, що запустив багато процесів.

Наші інтереси: 

На прикладі Канади бачимо, як легко можуть бути скасовані права і свободи людей. Так що за свободу треба постійно боротися. Людям треба об’єднуватися в громади, щоб протистояти глобальному натиску психопатів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Маціон.
0
Ще не підтримано

Коли в січні 2014 януковська зграя приймала диктаторські "закони", в середмісті Києва вирував Майдан, справжній, у Канаді такого нема й близько. Наші майданівці ще з 1 грудня 2013 року показали, що підуть до кінця. На 16 січня 2014 року вже було безліч зіткнень з поліцією, уже стояли барикади на вулицях, горіли шини, а майданівці були таки озброєні палицями та щитами. Канадці в масі своїй не готові до справжньої бійки. На жаль. У них студентів кийками не забивали на Майдані.

Звабити багатьох з отари - ось твоє завдання.

Коментарі

Зображення користувача Ігор Маціон.
0
Ще не підтримано

Коли в січні 2014 януковська зграя приймала диктаторські "закони", в середмісті Києва вирував Майдан, справжній, у Канаді такого нема й близько. Наші майданівці ще з 1 грудня 2013 року показали, що підуть до кінця. На 16 січня 2014 року вже було безліч зіткнень з поліцією, уже стояли барикади на вулицях, горіли шини, а майданівці були таки озброєні палицями та щитами. Канадці в масі своїй не готові до справжньої бійки. На жаль. У них студентів кийками не забивали на Майдані.

Звабити багатьох з отари - ось твоє завдання.

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дозволю собі деякі уточнення: до 16 січня 2014 року шини ще не горіли. 19 січня почалося. Після чергового велелюдного віча на Майдані активність перемістилася на Грушевського. Добре все пам'ятаю, бо була там і знімала відео, як починався протест на Грушевського. Після 19 січня почалися шини та "коктейлі Грушевського".

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Все, що робиться з власної волі, – добро!