Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Перемога Трампа. Психологія проти BigData

Трамп розширив вікно Овертона, піднявши теми, які політикам типу Клінтона і Обами могли б коштувати кар'єри. Він зробив це безстрашно і зміг на вибори привести саме свого виборця.

161220donaldtramp.jpg

Дональд Трамп - президент США
Дональд Трамп - президент США

Під час Каннських левів я потрапив на лекцію Burson-Marsteller. Вони говорили про президентські кампанії, і цих хлопців було дуже цікаво послухати. Вони розповідали, що стратегія Трампа заснована на твіттері як каналі комунікації, а прес-стратегія прив'язана до біг-дата, що заснована на аналізі reddit в режимі реального часу, - пише у Фейсбук Олександр Смірнов.

Вони назвали це «політикою реального часу». Гілларі діяла за класичною схемою: 3-4 фандрейзингових заходи в день, в той час як Трамп був просто «cool and spontaneous». Він брендував собою все, навіть літаки, і був весь час в ефірі.

На кінець червня Burson-Marsteller оцінювали earned media Трампа в 3.3 мільярда доларів, в той час як його витрати склали всього 20 мільйонів. Для порівняння витрати Гілларі склали 160 мільйонів. На питання «хто тебе консультує?» Трамп відповідає - «я сам, говорю з собою».

Також Burson-Marsteller звернули увагу на феномен «Его президента».

Приміром, цінності Гілларі - це кольорові і жінки, цінності Трампа - це американський спосіб життя. Меседж Трампа завжди: я за / проти чогось, як і ви. Ось і порівняємо ці два Его.

Гілларі при цьому теж активно користувалася біг-дата, таргетуючи піар проти Трампа по штатам, створюючи регіональні ролики.

Штат Хілларі становив 700 осіб, а Трампа - всього 50.

Важливим фактором вони вважали банальне впізнання кандидата. З тієї ж риторикою, що і Трамп, провалилася раніше кампанія Сари Пейлін. Але впізнання Трампа будувалося 30 років, а Сару мало хто знав. Так що є свої нюанси, які не коригуються навіть біг-дата. 

Далі Олександр Смірнов робить прості висновки про вибори в Штатах. Вони будуються на наступному:

1. Є речі насаджені: толерантність, культура, правила та інше. Але вони, як набутий рефлекс, можуть змусити посміхатися «понаїхавшому» колезі по роботі, але ненавидіти його в глибині душі.

2. Є величезна різниця навіть між американським містом і глибинкою.

3. Є різниця між тим, що ми декларуємо, і що думаємо.

Так ось, Трамп зробив основою своєї кампанії думки американської глибинки, яка не про голлівудських інтелектуалів і лощених політиків, а про те, що WASP (білі англосаксонські протестанти, англ. White Anglo-Saxon Protestant) не люблять мігрантів, велфер і пихатих розумників. Трамп розширив вікно Овертона, піднявши теми, які політикам типу Клінтона і Обами могли б коштувати кар'єри. Він зробив це безстрашно і зміг на вибори привести саме свого виборця.

Так і переміг. Психологією "від сохи".

Але те, що американці використовують усі суперможливості соціології, аналітики, просунутих систем бігдата, типу Кримсон гексагон, Нуві та інші - це факт. Як і те, що перемогу Трампа за опитуваннями передбачила тільки Лос-Анжелес Таймс і Yaroslav Yaros, а всі інші соціологи найпередовішої країни світу, які також використовують ті ж дані, - лоханулись.


Психологічний аналіз - Соціоніка: Дональд Трамп, Україна, постіндустріальний перехід

Наші інтереси: 

Цікавий аналіз. Психологія доповнює точні науки!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

НЕ можу сьогодні сформулювати ЧОМУ, але Трамп мені нагадує Кеннеді і Рейгана. Це підсвідома аналогія.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

НЕ можу сьогодні сформулювати ЧОМУ, але Трамп мені нагадує Кеннеді і Рейгана. Це підсвідома аналогія.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Для мене Трамп теж асоціюється з Кенеді. Сподіваюсь він зробив висновки.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)