Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Падіння рейтингу Байдена викликає тривогу серед демократів – Financial Times (Британія)

Категорія:

Спецтема:

Нещодавнє опитування показало, що Дональд Трамп лідирує у п’яти критично важливих штатах. Стратеги Демократичної партії сперечаються про падіння рейтингу Джо Байдена і його здатність переобратися на другий термін у потенційному матчі-реванші проти Дональда Трампа наступного року, попри юридичні проблеми, з якими стикається колишній президент.

bayden.jpg

Джо Байден

Занепокоєння щодо Байдена з'являється в той час, коли відбуваються місцеві і загальнодержавні вибори у Вірджинії, Кентуккі, Огайо та Пенсильванії 7 листопада. Вони стануть важливими сигналами на шляху до 2024 року – щодо популярності президента, пише Financial Times.

Перемога республіканців у вирішальних перегонах, ймовірно, посилить занепокоєння щодо шансів Байдена у 2024 році.

На вихідних Девід Аксельрод, який був політтехнологом колишнього президента Барака Обами, забив на сполох щодо електоральних можливостей Байдена і припустив, що йому слід розглянути можливість відмовитися від участі в кампанії на другий термін.

"Ставки прорахунку тут занадто драматичні, щоб їх ігнорувати. Тільки Джо Байден може прийняти таке рішення", написав Аксельрод в соціальній мережі X, колишній Twitter. Його коментарі були викликані опитуванням New York Times/Siena у критично важливих штатах, які можуть стати ареною битви, яке показало, що Трамп перемагає Байдена у п'яти з шести штатів, де може відбутися другий тур виборів.

Але багато демократів виступають проти песимізму щодо Байдена.

"Опитування на такій ранній стадії, як відомо, погані, – сказав Financial Times Джим Мессіна, який також був старшим стратегом передвиборчої кампанії Обами.

Він зазначив, що вибори будуть у листопаді 2024 року, тому не варто зважати на опитування листопада 2023 року.

Кілька демократів заявили, що припущення Аксельрода про те, що Байден може відмовитися від участі у виборах, є нереалістичним, а чиказький політичний діяч і раніше помилявся щодо Байдена, відкидаючи його шанси на перемогу чотири роки тому. (Насправді Аксельрод тоді не помилився, адже Байден став президентом тільки завдяки масовим фальсифікаціям. – НО). 

"Людина, яка в серпні 2019 року назвала Байдена "Mr Magoo" (персонаж мультфільму: літній, заможний пенсіонер невисокого зросту, який потрапляє в низку комічних ситуацій через свою надзвичайну короткозорість, що посилюється його впертою відмовою визнати проблему – прим. моя, О.К.) все ще тут", – відповів Аксельроду Рон Клайн, колишній керівник апарату Білого дому Байдена, Аксельроду.

З усім тим, нещодавні опитування викрили тривожні слабкості Байдена. Виборці, як і раніше, дуже стурбовані його віком – 20 листопада йому виповниться 81 рік – і оцінюють його нижче Трампа з цілого ряду питань, включаючи його роботу з економікою.

Водночас з'явилися ознаки того, що Байден втрачає підтримку серед значної частини електорату Демократичної партії, особливо, серед чорношкірих та іспаномовних виборців.

"Жовті вогні блимають. Найтривожніше те, що це – не одноразовий випадок, а частина тенденції", – попередив Ентоні Коулі, колишній високопоставлений чиновник міністерства юстиції за адміністрації Байдена, у своєму дописі на X, закликавши свою партію "автоматично не відкидати опитування і його наслідки як типовий демократичний енурез".

Низькі показники Байдена збіглися з розколом у Демократичній партії щодо його ставлення до Близькосхідної кризи: прогресисти звинувачують його в тому, що він занадто рішуче підтримує Ізраїль у війні проти Хамасу і не робить достатньо для обмеження жертв серед цивільного населення.

У подкасті з колишніми співробітниками Обама зайняв більш нейтральну позицію щодо війни. "Якщо ви хочете розв'язати проблему, ви повинні прийняти всю правду і визнати, що нічиї руки не чисті", – сказав він.

Мері Енн Марш, стратег Демократичної партії з Массачусетсу, сказала, що Байден зберіг лідерство в питанні абортів, що може привести виборців на виборчі дільниці. "Особливо для жінок, які знають, що у них забирають право на аборт, інші питання не мають значення. Яка користь від економіки, якщо ви не маєте права отримати необхідну вам медичну допомогу?"

За станом місцевих перегонів найпильніше стежать задля визначення ознак політичних настроїв. Проходять вибори губернатора Кентуккі, де чинний демократ Енді Бешир протистоїть республіканському претенденту, а також вибори до законодавчих зборів Вірджинії та голосування щодо дозволу на аборти в Огайо.

Демократи сподіваються, що контраст з Трампом, який добре послужив Байдену у 2020 році, стане ще більш яскравим наступного року.

"Кампанія президента Байдена наполегливо працює над тим, щоб охопити та мобілізувати нашу різноманітну, переможну коаліцію виборців за рік до виборів між нашим переможним, популярним порядком денним і непопулярним екстремізмом республіканців MAGA", – сказав Кевін Муньос, речник кампанії Байдена, посилаючись на останні опитування.

Метт Беннетт, колишній радник Білла Клінтона, який зараз працює в аналітичному центрі "Третій шлях", сказав: "Джо Байден живе у житті більшості людей останні три роки, а Трамп – ні. (Трамп був заблокований у соцмережах. – НО). До того часу, як вони проголосують, Трамп повернеться в їхнє життя у великій мірі".

Наші інтереси: 

Стежимо за американським виборами. Розуміємо, що у такому віці Джо Байден не може керувати державою, а замість нього будуть знову керувати залаштункові політичні гравці Демпратії (Барак Обама та його господарі в першу чергу). Ми ж бачимо, що у Джо Байдена очевидна деменція – дайте йому спокій!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи